Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Evidence územně plánovací činnosti systém ILAS
Řešení rozporů § 4 odst. 7 stavebního zákona a § 136 odst. 6 ve spojení s § 133 správního řádu Ing. Tomáš Sklenář.
Porada pracovníků měst a obcí Královéhradeckého kraje vykonávajících agendu na úseku územního plánování a stavebního řádu část územní plánování 18. prosince.
Pořizování územního plánu (vztah k dotčeným orgánům)
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
NÁMITKY A PŘIPOMÍNKY Návrh rozhodnutí o námitkách a vyhodnocení připomínek podle ustanovení § 53 stavebního zákona.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Stavební uzávěry Krajský úřad Plzeňského kraje
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Novela stavebního zákona
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Vybrané otázky práva životního prostředí Přednáška č. 2.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 1. část Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Porada pro ÚÚP dne Poznatky z oblasti ÚPČ Ing. Gabriela Šípková Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu.
Koordinace územních plánů a pozemkových úprav Ing. Jan Kaiser – Státní pozemkový úřad – Pobočka Domažlice.
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Odbor životního prostředí MHMP
Umisťování staveb.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Porada na KrÚ JMK Přezkumy územních plánů NSS a závěry vyplývající z rozsudků Ing. Stanislav Lunga
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Řešení rozporů § 4 odst. 7 stavebního zákona a § 136 odst. 6 ve spojení s § 133 správního řádu Ing. Tomáš Sklenář.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Zkrácený postup pořizování aktualizace ZÚR
územního plánování na obcích v roce 2007
Seminář pro starosty obcí Karlovarského kraje
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Územní opatření o stavební uzávěře
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Obsah územně plánovacích podkladů
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Transkript prezentace:

Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO

Skončila platnost některých ÚPD  § 187 odst. 1 stavebního zákona: ÚPD schválená přede dnem 1. července 1992 pozbývá platnosti nejpozději do 3 let od nabytí účinnosti tohoto zákona  SZ nabyl účinnosti dnem 1. ledna 2007 (§ 198 SZ)  Uvedené ÚPD proto pozbyly platnosti dnem

Podmínky stanovované ÚP  Nepřípustné jsou podmínky procesní !!! např. „záměr je přípustný jen v případě souhlasu příslušného orgánu ochrany přírody“  Nepřípustné je vázání přípustnosti na neexistující studii, např. zastavovací (výjimkou je územní studie, která je podmínkou pro rozhodování)  Podmínky stanovené již existující územní studií mohou být „zezávazněny“ jen převzetím podmínek do ÚP, ne odkazem na územní studii

Opatření obecné povahy  Územní plán je vydáván formou opatření obecné povahy (název: územní plán …)  Obsah výroku - jen pokyny nebo zásady pro rozhodování - jen o čem smí rozhodovat zastupitelstvo  V odůvodnění už nesmí být nic, co by stanovovalo podmínky, které mají být dodržovány (není to směrná část)

Přílohy zadání  Přílohou zadání nejsou stanoviska ani vyjádření DO  Zadání nemá mít (ani u změn) grafickou přílohu s vyznačením požadovaných lokalit  Stanoviska uplatňují jen dva DO  Požadavky na vyhodnocení vlivů obsažená ve stanoviscích musí být po vyhodnocení zapracovány do zadání

Další poznámky k zadání  Dotčený orgán zadání neposuzuje, uplatňuje k němu své požadavky  Zadání obsahuje požadavky na řešení, ne návrhy řešení  Zadání má říkat, co požadujeme řešit, ne kde to požadujeme řešit (pokud není vydáno územní rozhodnutí)

Nezákonné stanovisko DO  Pořizovatel zjistil, že stanovisko dotčeného orgánu je v rozporu s právními předpisy  Nemůže sám usoudit, že jej nebude respektovat  Podle názoru Úřadu vlády má pořizovatel vyvolat rozpor – postup podle § 4 odst. 7 SZ ve spojení s § 136 odst. 6 a § 133 odst. 3 správního řádu  Pořizovatel respektoval stanoviska DO, které se nedostatečně opíralo o zákon nebo nebylo zdůvodněné – NSS ruší ÚPD!

Automatické opisování požadavků  Největší současná chyba pořizovatelů: opisování požadavků dotčených orgánů bez jejich koordinace a bez prověření, zda vůbec mohou být do územního plánu zahrnuty z hlediska požadavků na podrobnosti, které nemůže ÚP obsahovat z hlediska požadavků na podrobnosti, které nemůže ÚP obsahovat z hlediska nepřekročením pravomoci obsažené ve zvláštním zákoně (zmocnění pro činnost DO) z hlediska nepřekročením pravomoci obsažené ve zvláštním zákoně (zmocnění pro činnost DO) pro absenci odůvodnění pro absenci odůvodnění pro požadavky narušující celkovou koncepci nebo jiné veřejné zájmy, apod. pro požadavky narušující celkovou koncepci nebo jiné veřejné zájmy, apod.

Stanoviska dotčených orgánů  Musí obsahovat zejména odkaz na zmocnění uplatňovat stanovisko k ÚPD (zmocnění vždy ke konkrétní ÚPD) odkaz na zmocnění uplatňovat stanovisko k ÚPD (zmocnění vždy ke konkrétní ÚPD) požadavky s odkazy na ustanovení, podle kterého mohou tyto požadavky věcně uplatňovat požadavky s odkazy na ustanovení, podle kterého mohou tyto požadavky věcně uplatňovat (ÚPD jen konkretizuje povinnosti založené již některým zákonem) odůvodnění uplatněných požadavků a úvahy, kterými byl DO veden - § 68 odst. 3 správ. řádu odůvodnění uplatněných požadavků a úvahy, kterými byl DO veden - § 68 odst. 3 správ. řádu (v případě SEA i odůvodnění, proč neposuzovat)