ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Úvod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVA – základní složky potravy
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.15
Integrovaná střední škola, Slaný
Základní vzdělání - 2. stupeň
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
„EU peníze středním školám“
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
„EU peníze středním školám“
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Předběžná a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruhPolévky a přílohy.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický.
Voda Mgr. Helena Roubalová
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Voda + Vylučovací ústrojí.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Vaření I. Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Transkript prezentace:

ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Úvod do předmětu Název materiálu Voda a vláknina Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_1.B_PV_17(20) AutorIng. Petra Pechová Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

ANOTACE Cílem prezentace je seznámit žáky s významem vody a vlákniny pro náš organismus. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Prezentace je určena jako podpůrný materiál pro výklad nové látky.

VODA A VLÁKNINA Ing. Petra Pechová, 2012

VÝZNAM VODY PRO NÁŠ ORGANISMUS rozpouští a transportuje živiny odvádí škodlivé látky z těla usnadňuje udržení tělesné teploty příjem a výdej vody reguluje organismus pitná – bezbarvá, bez zápachu, příchuti součást trávicích šťáv (usnadňuje trávení) celkové množství vody v lidském těle je asi 65% váhy denní spotřeba je 2-3 l

JE-LI NEDOSTATEK VODY: -dochází k odvodnění (dlouhotrvající průjem, pocení) -tkáně ztrácejí svůj vnitřní tlak (dochází k tzv. propadnutí tělesných forem, může nastat i smrt) -nastává i změna chování (apatie, podrážděnost)

DĚLENÍ VODY PODLE ÚČELU: pitná – používá se k pití, vaření a osobní spotřebě užitková – používá se v domácnostech, např. k mytí, praní apod. provozní – v potravinářství se nevyužívá vůbec, kropí se jí ulice a chladí v zařízení v průmyslu

PITNÁ VODA požadavky na kvalitu pitné vody jsou velmi přísné chemicky i mikrobiálně nezávadná bezbarvá, bez zápachu, příchutě má mít přiměřenou teplotu (+8 až + 12°C), správné chemické vlastnosti, nesmí obsahovat choroboplodné zárodky a množství jiných mikroorganismů, nemá přesáhnout povolenou hranici dusičnanů a dalších škodlivin

VODA DOSTUPNÁ NA TRHU: Pitná voda balená: -přírodní -ochucená -perlivá, jemně perlivá, neperlivá

VÝZNAM VLÁKNINY PRO NÁŠ ORGANISMUS nejvíce je obsažena v rostlinných potravinách je důležitá pro trávení urychluje vyprazdňování střev a čistí je zvětšuje objem pokrmů a zahání hlad

KONTROLNÍ OTÁZKY: 1.Jaký význam má voda pro náš organismus? 2.Jak dělíme vodu podle účelu? 3.Jaké vlastnosti musí mít pitná voda? 4.Proč je důležitý příjem vlákniny?

POUŽITÉ ZDROJE ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN