Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně."— Transkript prezentace:

1 3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně nezávadná získává se z podzemní a povrchové vody (ta se upravuje ve vodárnách) úprava: oddělení pevných látek usazováním → přidání látky tvořící sraženinu (ta zachytává další nečistoty) → filtrace přes pískový filtr → dezinfekce ozonem (chlorem)

2 Úprava vody ve vodárnách:
Usazovací nádrž Pískové filtry Zásobník čisté vody čerpadlo řeka čerpadlo Dezinfekce (ozon či chlor)

3 UŽITKOVÁ VODA - čerpá se z podzemních zdrojů, nesmí obsahovat látky poškozující zdraví - používá se k mytí, koupání a praní, k napájení zvířat, nesmí se používat k přípravě pokrmů a mytí nádobí ODPADNÍ VODA - vzniká činností člověka v domácnosti, průmyslu, zemědělství - před vypuštěním do řeky je třeba ji čistit (čistírny odpadních vod – nejprve usazování nečistot, pak chemické a biologické čištění)


Stáhnout ppt "3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně."

Podobné prezentace


Reklamy Google