Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy Název materiálu Přílohy z brambor II. Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_3.B_T_13(20) AutorIng. Petra Pechová

2 Anotace  Cílem prezentace je seznámit žáky s přípravou příloh z brambor.  Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce.  Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.

3 Příprava syrových brambor  vybíráme velké hlízy, neboť nevznikají velké ztráty  vlivem kyslíku se pokrájené syrové brambory nepříjemně zbarvují, proto je před dalším zpracování vkládáme do studené vody

4 Smažení v tuku  brambory nakrájíme na požadované tvary  necháme vyloužit škrob  řádně osušíme v čisté utěrce  vložíme do rozpáleného tuku a smažíme dozlatova  solíme před podáváním (sůl váže vodu, nebyly by křupavé)  často používáme polotovar

5 Tvary smažených brambor  Pommes frites (pomfrit) – hranolky  Pommes chipes (pomšips) – lupínky  Pommes pailles (pompej) – nudličky, sláma  Pommes carrés (pomkarés) – kostičky  Pommes parisienns (pomparizéns) – kuličky  Pommes soufflees (pomsuflé) - polštářky

6 Bramborová těsta – z vařených br.  Knedlíky – brambory vařené ve slupce, oloupeme, nameleme + hrubá mouka, krupice, vejce, sůl, tvarujeme, vaříme  Krokety – vařené brambory, prolisujeme + máslo, žloutky, sůl, muškátový oříšek, strouhanka = těsto; tvarujeme válečky, obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance, smažíme

7 Bramborová těsta – ze syrových br.  Chlupaté knedlíky – oloupané syrové brambory nastrouháme, necháme min. odstát, vymačkáme vodu, přidáme vejce, sůl, hrubou mouku → lžící tvoříme noky, které zaváříme do vroucí osolené vody, vaříme a si min., vyjmeme a mastíme sádlem

8 Úkol  Vyhledejte na internetových stránkách, jaká je hmotnost 1 porce smažených hranolků. Jakou má energetickou hodnotu tato porce?

9 Použité zdroje  ŠINDELKOVÁ, Alena. Technologie 1. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2.  METZ; KESSLER, Grüner. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz., 2008, ISBN 978-80-86706-18-4. www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy."

Podobné prezentace


Reklamy Google