Struktura financování VVŠ RNDr. Alexander Černý Výjezdní zasedání managementu UTB ve Zlíně dne 20. března 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Advertisements

Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ 2014 RNDr. Alexander Černý Akademický senát dne 5. května 2015.
Rozpočtové právo Základy finančního práva Olga Sovová.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Plzeň Integrovaný operační program Název materiálu2 Co je to IOP? Tematický operační program financovaný z ERDF pro období 2007-
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Fakulta managementu a ekonomiky Ústav regionálního rozvoje, veřejné správy a práva Motto: Smart governance.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Akademický senát dne 6. května 2014 VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ 2013 RNDr. Alexander Černý.
Tisková konference dne Ekonomické záležitosti Pk Ing. Roman Línek náměstek zodpovědný za finance a majetek Ing. Oldřich Felgr vedoucí odboru.
Setkání členů Rady Libereckého kraje s primátory, se starostkami a starosty obcí Rozpočet 2015 Marek Pieter Liberec,
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
FINANČNÍ ZABEZPEČENÍ PODMÍNEK PRO ČINNOST ASISTENTŮ PEDAGOGA.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Název prezentace Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010 Ing. Zuzana Bardoňová Datum:
Strukturální fondy v gesci Ministerstva vnitra Ing. Pavel Kryštof Ředitel odboru strukturálních fondů MV ČR.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
Účast ČR v H2020 a v programu EURATOM v období leden 2014 – červenec 2015 Základní výstupy 1. průběžné zprávy o účasti ČR v H2020 (Frank,Albrecht – plánované.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Informační a poradenské centrum ZČU
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
T I S K O V Á K O N F E R E N C E K O N F E R E N C E
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Ing. Jiří Burgstaller Ředitel odboru strategických programů a projektů Setkání členů sítě NINET V Praze dne
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Dokument KAP MSK - obsah
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Odkud se berou peníze v rozpočtu
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ
Místní rozpočtové jednotky
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
VYHODNOCENÍ PŘEDCHOZÍCH VÝZEV
Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje I
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Inovační potenciál České republiky
Účetnictví – význam informací
Inspirace pro přípravu projektů do Operačního programu
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 12. prosince 2013 Liberec.
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Přehled čerpání Zlínského kraje v rámci operačních programů
Zdroje financování majetku - PASIVA
Ohlédnutí za uplynulými lety a rozvojová vize
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017 Začleňování studentů do mezinárodních studijních skupin Pavla Těšinová.
Obsah veřejných rozpočtů III
NESAT XIII (North European Symposium for Archaeological Textiles)
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
Koncepce rozvoje činnosti AV ČR
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Transkript prezentace:

Struktura financování VVŠ RNDr. Alexander Černý Výjezdní zasedání managementu UTB ve Zlíně dne 20. března 2013

VZM struktura financování VŠ Struktura financování VVŠ Financování VVŠ Financování vzdělávací a tvůrčí činnosti Financování výzkumu a vývoje Programy reprodukce majetku (MŠMT) Programy strukturálních fondů Vlastní prostředky

VZM struktura financování VŠ Struktura financování VVŠ Financování vzdělávací a tvůrčí činnosti MŠMT RO I.: Institucionální financování VŠ RO II.: Podpora studentů RO III.: Rozvoj vysokých škol RO IV.: Mezinárodní spolupráce Fond vzdělávací politiky Jiné zdroje Prostředky z územních rozpočtů Prostředky ze zahraničí (získané přímo VŠ)

VZM struktura financování VŠ Struktura financování VVŠ Financování výzkumu a vývoje (VaV) Prostředky státního rozpočtu Účelová finanční podpora (směrováno k jednotlivým záměrům) Institucionální podpora (směrováno k UTB jako celku) Jiné zdroje Prostředky z územních rozpočtů Prostředky za zahraničí (získané přímo VŠ)

VZM struktura financování VŠ Struktura financování VVŠ Financování programů strukturálních fondů MŠMT OP VK Vzdělávání pro konkurenceschopnost OP VaVpI Výzkum a vývoj pro inovace Ostatní kapitoly státního rozpočtu OP LZZ Lidské zdroje a zaměstnanost (MPSV) OP PI Podnikání a inovace (MPO) Jiné zdroje Prostředky z územních rozpočtů Prostředky ze zahraničí

VZM struktura financování VŠ Financování vzdělávací a tvůrčí činnosti RO I: Institucionální financování VŠ (normativní financování) –ukazatel A tis.Kč –ukazatel K tis.Kč RO II: Podpora studentů –ukazatel C: Stipendia (pro studenty PhD.) tis.Kč –ukazatel J: Dotace na ubytování a stravu tis.Kč –ukazatel S: Sociální stipendia tis.Kč –ukazatel U: Ubytovací stipendia tis.Kč Údaje finanční struktury z roku 2012

VZM struktura financování VŠ Financování vzdělávací a tvůrčí činnosti RO III: Rozvoj vysokých škol –ukazatel G: Fond rozvoje vysokých škol tis.Kč  vzdělávací projekty v rámci tematických okruhů vyhlášených Výborem Fondu rozvoje vysokých škol, které uspěly ve výběrovém řízení –ukazatel I: Rozvojové programy ministerstva  projekty úspěšné ve výběrovém řízení a institucionální rozvojové plány VŠ, řešené v rámci Rozvojových programů vyhlášených ministerstvem institucionální rozvojové projekty VŠ tis.Kč centralizované rozvojové projekty tis.Kč

VZM struktura financování VŠ Financování vzdělávací a tvůrčí činnosti RO IV: Mezinárodní spolupráce a ostatní –ukazatel D: Mezinárodní spolupráce tis.Kč  Podpora závazků z mezinárodních smluv (programy AKTION, CEEPUS, ERASMUS) –ukazatel F: Fond vzdělávací politiky  Podpora aktivit vysokých škol majících systémový charakter  Vytvoření rezervy pro případ neočekávaných a mimořádných událostí Podpora rozvoje systému vysokého školství - tvůrčí činnosti, které VŠ realizují v rámci své hlavní činnosti - projekty ve specifické oblasti, které považuje ministerstvo za prioritu v daném kalendářním roce (v souladu s dlouhodobým záměrem ministerstva - podpora zvýšených nákladů studentů se specifickými potřebami -podpora programů U3V 471 tis.Kč Podpora reagující na neočekávané a mimořádné události

VZM struktura financování VŠ Financování vzdělávací a tvůrčí činnosti Prostředky z územních rozpočtů –zejména Zlínský kraj, Město Zlín tis.Kč Prostředky ze zahraničí - zejména programy ERASMUS, Leonardo tis.Kč

VZM struktura financování VŠ Financování výzkumu, experimentální vývoje a inovací Uvádějí se jen ty možnosti, které přicházejí pro UTB do úvahy. Účelová finanční podpora na: –Grantové projekty –Programové projekty tis. Kč –Specifický vysokoškolský výzkum tis.Kč Institucionální podpora na: –Dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace na základě dosažených výsledků tis.Kč –Mezinárodní spolupráce 159 tis. Kč –Operační programy ve výzkumu, vývoji a inovacích

VZM struktura financování VŠ Financování výzkumu, experimentální vývoje a inovací Grantové a projektové finance tis. Kč –Grantová agentura ČR –Grantová agentura AV –Technologická agentura ČR –Ministerstvo vnitra –Ministerstvo zdravotnictví –Ministerstvo zemědělství –Ministerstvo průmyslu a obchodu –Ostatní

VZM struktura financování VŠ Financování výzkumu, experimentální vývoje a inovací Prostředky z územních rozpočtů –Zlínský kraj 30 tis.Kč Prostředky ze zahraničí - zejména program Cezhraničná spolupráca tis.Kč

VZM struktura financování VŠ Financování programů reprodukce majetku (MŠMT) Požadavky veřejných vysokých škol v rámci programového financování reprodukce dlouhodobého majetku jsou formulovány v materiálu „Podpora rozvoje materiálně technické základny VVŠ pro roky 2012 až 2016“. Konkrétní realizace jsou dány možnostmi účasti státního rozpočtu na financování. V roce 2012 realizovala UTB z dotace ministerstva stavební výkony v objemu tis. Kč

VZM struktura financování VŠ Financování programů strukturálních fondů Projekty ESF OP LZZ Lidské zdroje a zaměstnanost tis. Kč PO4 Veřejná správa a veřejné služby PO5 Mezinárodní spolupráce OP VK Vzdělání pro konkurenceschopnost tis. Kč PO1 Počáteční vzdělávání PO2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj PO3 Další vzdělávání

VZM struktura financování VŠ Financování programů strukturálních fondů Projekty ERDF OP VaVpI Výzkum a vývoj pro inovace tis. Kč PO 2 - Regionální výzkumná centra CEBIA-Tech Centrum polymerních systémů PO 3 - Komercializace a popularizace VaV Rozvoj CTT na UTB ve Zlíně STMFull – plnotextové databáze pro výzkum a vývoj PO 4 - Infrastruktura pro výuku na VŠ spojenou s výzkumem Laboratorní centrum FT OP PI Podnikání a inovace tis. Kč PO Prosperita Vědeckotechnický park ICT

VZM struktura financování VŠ Vlastní finanční prostředky Výnosy z transferu znalostí včetně smluvního výzkumu tis.Kč –Licenční smlouva –Smluvní výzkum –Placené vzdělávací kurzy prohlubující kvalifikaci zaměstnanců subjektů aplikační sféry (např. podnikové vzdělávací kurzy) –Konzultace a poradenství subjektům aplikační sféry Výnosy z pronájmů (movitý, nemovitý majetek) tis.Kč Výnosy za vl. výkony a tržby za zboží tis. Kč Ostatní výnosy tis. Kč

VZM struktura financování VŠ Vlastní finanční prostředky Tržby z prodeje majetku 118 tis. Kč Dary (finanční, movité věci, služby) tis.Kč Příjmy z poplatků a úhrad za další činnost tis.Kč - Poplatky stanovené dle zákona č. 111/1998 Sb. Za úkony spojené s přijímacím řízením Za nadstandardní dobu studia (stipendijní fond) Za studium v dalším studijním programu (stipendijní fond) Za studium v cizím jazyce - Příjem z úhrad za další poskytované činnosti Za další činnosti spojené se studiem Za poskytování programů CŽV Úplata za poskytování U3V Financování z prostředků fondů UTB (čerpání FPP, FRIM) tis. Kč

VZM struktura financování VŠ Struktura financování Struktura financování UTB v roce 2012 Financování vzdělávací a tvůrčí činnosti – (normativní financování v rámci financování UTB 40%) 48 % Financování VaV8 % Financování programů reprodukce majetku (MŠMT) 1 % Financován programů strukturálních fondů29 % Vlastní prostředky14 %

VZM struktura financování VŠ Závěr Děkuji za pozornost