Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Inspirace pro přípravu projektů do Operačního programu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Inspirace pro přípravu projektů do Operačního programu"— Transkript prezentace:

1 Inspirace pro přípravu projektů do Operačního programu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Šárka Hrabinová projektový manažer OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost  seminář pro pracovníky FAME, UTB ve Zlíně, dne

2 Jak uspět? Základní podmínka – naplňování cílů programu. Inspirace v úspěšných projektech – všechny projekty mají mít své webové stránky. Souhrn projektů, anotace a odkazy na webové stránky: Specifické aktivity: odborné specializované kurzy a vzdělávací aktivity, spolupráce, partnerství, praxe.

3 Hlavní zaměření OP VK - studium
INOVACE VE VZDĚLÁVÁNÍ definování pojmu: zavedení jakéhokoliv nového prvku do výuky, cokoliv, co povede ke zdokonalení zvoleného předmětu, studijního oboru či programu a bude směřovat především ke zvýšení uplatnitelnosti absolventů na trhu práce. Očekávaný směr inovací: bakalářské programy – implementace na trhu práce, magisterské programy – selektivní a odborně zaměřené, doktorské programy – systematická příprava na VaV. Průřezově se požaduje: zkvalitňování pedagogické činnosti akademických pracovníků VŠ, podpora spolupráce s budoucími zaměstnavateli, odborníky z praxe, institucemi.

4 PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2007–2013 OP VK - 2.2 Vysokoškolské vzdělávání
Inovace studijních programů, modernizace didaktických metod, realizace výuky v cizích jazycích, rozšiřování nabídky kombinovaného a distančního studia, zapojení odborníků z praxe do výuky, podpora praxí a stáží studentů u budoucích zaměstnavatelů, podpora tvorby týmů, apod. Veškeré aktivity by měly směřovat ke zvýšení uplatnitelnosti absolventů na trhu práce!!!

5 Příklad 1 Rozvoj kompetencí studentů v oblasti soft skills
Cíl projektu: Rozvoj kompetencí studentů v oblasti soft skills, tedy dovednosti typu učit se učit, umění psát odborný text, vyhledávat informace a pracovat s daty , umění prezentace, práce v týmu atd. Určeno pro studenty v prezenční formě bakalářského, magisterského nebo doktorského studia formou speciálních kurzů, modulů. Absolventi kurzu obdrží osvědčení. Aktivity v rámci projektu a s tím související výstupy: tvorba studijních materiálů (prezentace, skripta, e-Learning), semináře, workshopy.

6 Příklad 2 Implementace anglické verze studijního programu
Cíl projektu: Transformace struktury studia oboru Finance prostřednictvím přípravy a modifikace vybraných předmětů včetně výuky v angličtině. Aktivity v rámci projektu: příprava a modifikace vybraných předmětů dle pojetí světových univerzit, příprava studijních materiálů v jazyce českém i anglickém, zavedení praktických aplikací do výuky, elektronická podpora výuky. Výstupy a výsledky projektu: studijní materiály v jazyce českém i anglickém, využívané praktické aplikace v jednotlivých předmětech, absolventi.

7 Příklad 3 Multidisciplinární kurz Nanotechnologie
Cíl projektu: Cílem projektu je systematicky zvýšit znalosti českých studentů bakalářského studia týkající se oblasti nanotechnologií prostřednictvím jednosemestrálního multidisciplinárního kurzu „Nanotechnologie“ realizovaného na čtyřech univerzitách, které jsou partnery v projektu. Aktivity v rámci projektu: průzkum vzdělávání v oblasti nanotechnologií, výběr expertů a příprava přednášek, přípravy skript na základě příspěvků expertů a realizace výuky a seminářů v laboratorních prostorách. Výstupy a výsledky projektu: analýza výuky nanotechnologií, studijní materiály, absolventi s obdrženým osvědčením.

8 Příklad 4 Příprava lektorů v oboru digitálního designu
Cíl projektu: Zvyšování kompetencí, schopností a dovedností při využívání digitálních technologií, prostřednictvím kterých se zvýší konkurenceschopnost organizací na současném trhu. Projekt realizován jako kurz 6-ti dvoudenních soustředění. Aktivity v rámci projektu: příprava odborně vzdělávacích modulů, vyjednání a příprava exkurzí v partnerských organizacích, realizace seminářů pro akademické pracovníky, studenty. Výstupy a výsledky projektu: studijní materiály, proškolení projektanti, designéři, technologové.

9 Příklad 5 Centrum praktických studií
Cíl projektu: posílení teoretické i praktické složky výuky studentů a to především důrazem na praktický nácvik získaných znalostí pod odborným dohledem. Aktivity v rámci projektu: vytvoření manuálů pro studenty, podle nichž se budou řídit při výkonu své praxe, sestavení skript obsahující relevantní literaturu, vypracování individuálních plánů pro studenty na jednotlivých pracovištích, seznam kompetencí a dovedností, zvýšit počet hodin u některých forem praxe. Výstupy a výsledky projektu: vytvořené manuály, skripta, absolventi.

10 Hlavní zaměření OP VK – věda a výzkum
Lidské zdroje ve VaV = zkvalitnění atraktivity a podmínek pro pracovníky VaV, podpora rozvoje LIDSKÝCH ZDROJŮ, která bude motivovat pracovníky VaV přicházet a působit na půdě vědy. V rámci OP VK je možno podporovat aktivity: specifické vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje, komunikace a popularizace ve vědecké oblasti, řízení výzkumu a vývoje, transfer technologií a nových poznatků do praxe, osvojování si znalostí o ochraně duševního vlastnictví, mobilita mezi výzkumnými institucemi a soukromým a veřejným sektorem, podpora tvorby týmů, systematická práce se studenty v oblasti seznamování se s VaV.

11 Příklad 6 Škola molekulárních biotechnologií
Cíl projektu: Zvýšit vědomostní a dovednostní úroveň cílových studentů přírodovědných oborů a pracovníků biotechnologických firem v problematice moderních biotechnologických postupů. Aktivity: 10 odborně zaměřených workshopů, laboratorní i průmyslové demonstrace, možnost samostatného laboratorního provedení jednotlivých metodických kroků, možnost konzultací s předními odborníky, osvědčení o absolvování kurzu.

12 Ústav projektových činností
Děkuji za pozornost Ing. Šárka Hrabinová projektový manažer Ústav projektových činností UTB ve Zlíně Kontakt:


Stáhnout ppt "Inspirace pro přípravu projektů do Operačního programu"

Podobné prezentace


Reklamy Google