1 Dějiny právního myšlení Přednáška III. Iusnaturalismus vs. Právní positivismus II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
PRÁVNÍ A NEPRÁVNÍ NORMY. Život organizované lidské společnosti se řídí normami různého druhu. „Zamyslete se, které normy řídí váš život?“
Co je právní řád a jeho historie Kdo může v ČR vydávat právní akty Právní odvětví ČR Soudy.
Některé právní důsledky zrušení anonymity dárců spermií JUDr. Jan Mach
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_01_PRÁVO.
N AŘÍZENÍ O EVROPSKÉM PLATEBNÍM ROZKAZU (EPR) Prezentace 2016.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
IMYDŽ JE NA NIC! POSLOUCHEJ ŽÍZEŇ!. IMAGE FIRMY & ETIKETA Ing. Bc. Jan Kuba.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_12.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ Úvod do práva.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Rozhodčí řízení Přednáška 5 VŠFS 2016.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Dějiny daňových teorií
Paragrafované znění I 9. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dějiny právního myšlení Přednáška I
Dějiny právního myšlení Přednáška II. Iusnaturalismus vs
Právní principy Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost
Manželství v MPS Mgr. Jana Turoňová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název vzdělávacího materiálu
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Dějiny právního myšlení Přednáška V. Účel práva / účel v právu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Zlaté pravidlo.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: Moderní škola
Aplikace práva orgány veřejné moci; uvážení při aplikaci práva
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Úvod do etiky v podnikání (vztah etiky a ekonomie)
Název školy: Základní škola Městec Králové
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Právní precedenty, soudcovské právo, význam soudní judikatury v kontinentálním právu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Obecné výklady o důkazech
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název projektu: Moderní škola
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
Hledáme klíč k právům dětí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Věda a etika.
Mezinárodní právo Mezinárodní smlouva
Transkript prezentace:

1 Dějiny právního myšlení Přednáška III. Iusnaturalismus vs. Právní positivismus II

2 Gustav Radbruch (1878 – 1949) Profesor trestního práva Právní filosof výrazně ovlivňují poválečné pojímaní práva Vlna obnovy přirozeného práva po roce 1945 Radbruchova formule: „Konflikt mezi spravedlností a právní jistotou patrně lze řešit jen tak, že pozitivní právo, zajišťované předpisy a mocí, má přednost i tehdy, pokud je obsahově nespravedlivé a neúčelné, vyjma toho, jestliže rozpor mezi pozitivním zákonem a spravedlností dosáhne tak nesnesitelné míry, že zákon musí jako nenáležité právo (unrichtiges Recht) spravedlnosti ustoupit.“

3 Použití Radbruchovy formule Deklarování neplatnosti ex tunc Spolkový Ústavní soud: Rozpor pozitivní normy a fundamentálními principy spravedlnosti Rozpor musí být evidentní – dosahovat nesnesitelné míry Neplatnost ex tunc je dána i přes jeho dlohodobou aplikovanost Martin Kriele: test pozitivního práva i s pomocí politického systému Principy demokratického ústavního státu

4 Zákonné bezpráví a nadzákonné právo (1946) Positivismus se svým přesvědčením, že „zákon je zákon“, ve skutečnosti učinil německý stav bezbranný vůči zákonům zločinného obsahu. Síla může sloužit jako základ pro „musí“ nátlaku, nikdy nemůže sloužit jako základ pro „může“. Závazky a platnost musí spočívat na hodnotách, které jsou obsaženy v zákonech. Ne každý soudce smí zrušit platnost zákona – to je úkol spíše pro vyšší soudy a normotvůrce. Případ soudce – soudcovský étos má mířit ke spravedlnosti i za nejvyšší cenu.

5 Pět minut právní filosofie (1945) I. Nejsou výjimky – zákon platí, pokud má v obvyklých případech moc na to, aby se prosadil. II. Právo je to, co prospívá lidu – jen to, co je právo, slouží lidu. III. Právo je vůle ke spravedlnosti. IV. Hodnoty práva jsou všeobecný prospěch, právní jistota, spravedlnost. V. Existují právní principy, které jsou silnější než každá tvorba práva a zákon, který jim odporuje, je neplatný.

6 Pozitivněprávní vlna po druhé světové válce Positivismus: právo je institucionální fakt bez ohledu na svůj obsah. Východiska: teorie Johna Austina a Hanse Kelsena. Výrazně ovlivněno týmiž zážitky jako přirozenoprávní uvažování.

7 H.L.A.Hart (1907 – 1992) Analytický právní positivismus. Právo je systém pravidel, která jsou identifikovatelná odkazem na rozlišovací pravidlo. Co „Královna v Parlamentu“ vydá, je zákon.

8 Hartova reflexe výhrad iusnaturalismu (1958) Jurisprudence je nejistá – je potřeba strhnout masku tajemství z její tváře. Musíme rozpoznat něco skrytého právním positivismem – průnik mezi právem a morálkou. Bentham a Austin: Nikdy nepopřeli, že právo bylo ovlivněno morálními názory. Nikdy neodmítli, že by morální principy mohly být vneseny do práva a soudy rozhodovat podle toho, co považují za správné nebo nejlepší. Nikdy výslovně nepřipustili, že zákon bez výslovného stanovení přestává platit, je-li v rozporu s morálkou. Zákony i pokud jsou morálně odporné, jsou stále zákony. Musíme zkoumat, zda systém pravidel, který nesplní určitý minimální standard morálky, je právním systémem. To se netýká jednotlivého pravidla. Rekce na Radbrucha: pouze retroaktivní zákony mohou vést k nestrannosti.

9 Minimální přirozenoprávní obsah práva Přirozené i pozitivní právo společně vyrůstají ze stejného základu Důvody minimálního společného obsahu: Lidská zranitelnost Přibližná rovnost Omezený altruismus Omezenost zdrojů Omezené porozumění a síla vůle Je přijatelné, aby pachatelé válečných zločinů byli uznáni vinnými, protože dodržovali zákony, které porušují přirozené právo a jsou tudíž neplatné? Odmítá testovat pozitivní právo na základě mravních hledisek ALE vnímá problém nemorálnosti práva Popření platnosti práva díky jinému pozitivnímu právu – popření zákazu retroaktivity.

10 Hartova reakce na Kelsena (1963) Případ morální kritiky práva Kelsen: faktický konflikt, nikoli normativní podstatná je otázka normativity nikoli fakticity Hart: normy se nevylučují, pouze jsou opačné