Agresivita. Charakteristika Je napadení, útočné jednání, které se projevuje záměrným poškozováním nebo násilným omezováním jiné osoby. Agrese se může.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Advertisements

Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Výchova v rodině jako prevence negramotnosti Rodina jako jeden z faktorů ovlivňujících gramotnost.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Mobbing a Bossing Marková. M obbing C o je M obbing  je druh rafinované šikany na pracovišti  nejrůznější formy znepříjemňování života na pracovišti.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Šikana.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Sexual harassement, mobbing
Workshop – práce s násilnou osobou Zkušenosti a praxe PMS ČR
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název : VY_32_INOVACE_01_10_Zemětřesení
Doprovázení jako základní postoj služby ve věznici
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Příjmy z kapitálového majetku
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Problémy a specifika pedagogiky
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Základní informace o poskytovateli
Teorie a metodika výchovy
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_20_20_zdravý životní styl.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Poměr v základním tvaru.
9. Heterogenní a homogenní skupiny
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Diagnostika chování Vrstevnické sítě vztahy, interakce kontrolní list
Mgr. et Mgr. Veronika Víchová Mgr. Hana Navrátilová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Přídavná zařízení.
Chráníme přírodu Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hulejová VY_32_INOVACE_19_CHRÁNÍME PŘÍRODU_HULEJOVÁ Člověk a jeho.
Psychologie test.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Ing. Mgr. Zuzana Fišerová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Agresivita jako ohrožení socializace dítěte
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Kontakt dětí v PP s původní rodinou
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Poměr v základním tvaru.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Když vás potká vyhoření
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Terénní krizová služba
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Agresivita

Charakteristika Je napadení, útočné jednání, které se projevuje záměrným poškozováním nebo násilným omezováním jiné osoby. Agrese se může projevovat fyzickým napadením, také verbálně (pomluvy, urážky) Sklon k nepřátelskému, útočnému jednání osob, který se projevuje agresemi, se nazývá agresivita.

Druhy agrese a)Instrumentální - Záměrem je dosažení určitého cíle (majetku, postavení, likvidace kongurence), vědomá, promyšlená b)Emocionální - Nastává při velmi silném emocionálním stavu. Nejčastěji se projevuje fyzickým nebo verbálním útokem na jinou osobu. Zlostná, hněvivá, afektivní, hostilní

Dělení dle praktického hlediska Agrese přímá – fyzická – napadení, kopnutí, facka Agrese nepřímá – přenesení na jiný objekt – majetek oběti, verbální agrese – pomluvy, nevhodné žerty, symbolická agrese – v dílech umělců

Heteroagrese – agrese na druhého člověka, skupinu lidí Autoagrese – poškození sama sebe – sebepoškozování, extrém - sebevražda

Teorie agresivity Dle teorie Busse a Durkeeho: napadnutí – fyzické násilí, útok nepřímá agrese – intriky, pomlouvání popudlivost – pohotovost k afektivní explozi negativismus – oponování nevole, resentiment – nenávist, nevraživost, závistivost podezřívání – projekce nepřátelství na druhé verbální agrese – nadávky, jízlivost, nepřiměřená ironie Dle jiných teorií může být agrese potlačena a projevit se krátkodobě podrážděností, nebo být přesunuta, ritualizována, symbolizována, nebo se projeví otevřeně.

Faktory ovlivňující agresivitu Lidé se stávají agresivní v hlučném prostředí. Také v stísněných a přeplněných místech V horku Návykové látky Společnost

Projevy agrese urážky, nadávky vulgární gesta pomluvy výsměch vandalismus šikana psychické týrání fyzické útoky

Typ agresora Hrubý, primitivní – jedinec se silným energetickým přetlakem, kázeňské problémy, narušený vztah k autoritě, páchající trestné činy, často brutalita – možnost setkání v rodině, nápodoba, vrací to, co získal

Typ agresora Kultivovaný – velmi slušný, narcisticky šlechtěný, sevřený, zvýšeně úzkostní, někdy sadisticky zaměřený v sexuálním smyslu, násilí rafinované, ve skrytu, bez přítomnosti svědků, V jeho rodině časté uplatňování důsledného a náročného přístupu, vojenský dril bez lásky

Typ agresora Srandista – optimistický, dobrodružný, se sebedůvěrou, výmluvný, nezřídka oblíbený a vlivný, ohrožuje a šikanuje pro pobavení sebe i ostatních, snaha vypíchnout zábavné stránky druhého člověka V rodině chyběly mravní hodnoty, duchovno, mohl i citově strádat,

Vliv výchovy na agresivitu Agrese může být způsobena také výchovou v rodině, je závislá na způsobech výchovy dítěte v rodině Malá povolnost a mírné trestání – slabá agr. Malá povolnost a silné trestání – střední agr. Malá povolnost a slabé trestání – střední agr. Velká povolnost a silné trestání – silná agr.

Agresivita u dětí Projevy agresivity u dětí bývají ovlivněny chováním rodičů či celkovou situací v rodině. Případy, kdy děti řeší určité situace agresivním chováním: žárlivost na mladšího sourozence (či jiného nového člena rodiny) časté a nepřiměřené tresty nezájem rodičů výrazné neúspěchy (školní, sportovní) bez účasti a pochopení blízkých

Obranná agresivita je odpověď na bezprostřední hrozbu. Pomáhá živému tvoru ubránit se proti útočníkům, kteří ho fyzicky napadnou nebo ho ohrožují zbraní.

Rodičovská agresivita Rodiče chrání své potomky před jakýmkoliv nebezpečí. Tato agresivita má velký význam pro přežití a zachování rodu a není výsadou otce ani matky.

Soutěživá agresivita Zajišťuje nám dostatek zdrojů pro kvalitní přežití. Kvůli ní soutěžíme o pozice ve společnosti, o místo na silnici, snažíme se mít všeho víc a všechno lepší.

Setkání s agresivitou Setkáváme se s ní na silnicích, ve vlacích, v obchodech, ale také v nemocnicích, ve školách a na televizních obrazovkách. Problémem se stávají i zdemolované vlaky, zničené automaty na parkovací lístky či porouchané vozíčky v samoobsluhách,… Ale jde například i o rozvášněné agresivní fotbaloví fanoušci, kteří jsou schopni ničit, mrzačit a dokonce i zabíjet.

I televizní hry, seriály a filmy bývají nabity násilím. Agresivní typy filmů a seriálů těší stále větší oblibě diváků Řada z nich přímo oslavuje násilí a jeho nositele. Televizní pořady a filmy jsou plné násilí, že v mnohých státech se začíná uplatňovat omezování vysílání. Diváci si však i nadále žádají brutalitu.