Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2952
VY_32_INOVACE_Luk_I_11 Komunikace Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Karolína Lukešová

2 Rodina Komunikace

3 Komunikace Komunikace – předání informací mezi lidmi.
Komunikaci dělíme na verbální neboli slovní a neverbální neboli mimoslovní. ?? Kterou komunikací získáváme více informací?? 7% informací o člověku nám poskytují slova a 55% nám řekne řeč těla.

4 Verbální komunikace Slovní komunikace – je komunikace při níž používáme slova. Ta můžeme říci nebo napsat. užívá artikulovanou řeč,tvořenou hláskami, slovy a větami je vázána na určitý jazyk jeho slova jsou symboly s více méně stálým a určitým významem, který není zcela závislý na souvislosti a situaci proto může vyjadřovat i témata a obsahy nepřítomné, například minulé, vzdálené nebo budoucí případně i neskutečné a fantazijní, například v literatuře nebo mýtu.

5 Neverbální komunikace
Neverbální, čili mimoslovní komunikaci, tvoří především různé signály, pohyby tváře (mimika), pohyby rukou a těla celkově (gestikulace, kinezika), dotyky (haptika), vzdálenost mezi komunikujícími (proxemika), polohy těla (posturologie) a doprovodné fenomény verbální komunikace (paralingvistika). Významnou roli hraje zajisté i zraková komunikace

6 Mimika Přiměřený oční kontakt je znamením zájmu o druhého, soustředěnost na to, co povídá. Odvrácení pohledu, dlouhé dívání se ”mimo”, by mohlo být naopak pochopeno jako projev nezájmu nebo nejistoty. , který se pořád mračí, nebo naopak směje-se kterým budete chtít být kamarád/ka??

7 Proxemika Vzdálenost v rozmezí 15 až 30 cm s možností dotyku je nazývána intimní zóna Je vyhrazena vztahům v rodině. Vzdálenost kolem 60 cm představuje tzv. osobní zóna, kterou zpřístupníme lidem nám osobně blízkým. Okruh do dvou metrů je tzv. sociální zóna, v niž se uskutečňují běžné sociální kontakty. Víc jak dva metry je už jen zóna veřejná pro lidi, které neznáme.

8 Posturologie a paralingvistika
Posturologie - vzpřímené držení těla ukazuje na sebedůvěru a jistotu, schoulení naopak na jakousi poddanost. Paralingvistika - zahrnujeme do ní hlasitost řeči, rychlost, dobu trvání, tón, ale třeba i barvu hlasu a celkově citové podbarvení slov.

9 Použité zdroje Michal Ripper Merhaut: Neverbální komunikace. seminární práce z psychologie. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

10 Anotace Datum vytvoření: 5.11.2011 Předmět: Výchova ke zdraví
Ročník: sedmý Anotace: po ověření prezentace budou žáci znát druhy komunikace, rozdíly mezi nimi.


Stáhnout ppt "Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google