Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav aplikované informatiky Ústav aplikované informatiky Kurz 715 / 2013 Ochrana utajovaných informací Fyzická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kategorizace, zvláštní povodně
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Elektronický podpis.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Dokumentace k zajištění BOZP
Útvar krizového řízení
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Výkon státního požárního dozoru ( dle zákona č. 350/2012 Sb.)
Praktické postupy při návrhu řešení bezpečnostního systému Seminář Bezpečnost muzejních sbírek II Národní galerie v Praze
Ochrana aktiv v malé firmě Bakalářská práce Pavel Šnajdr – Aplikovaná informatika.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Systém kontrolní činnosti SEI
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Riziková zpráva Bytový komplex Sluneční vršek
Technické řešení PostSignum QCA
Bezpečnostní politika
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
NBU2 LS2015 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM
Dokumentace k zajištění BOZP
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
ElectroConsult, s.r.o. Obsah  Profil firmy  Oblasti působnosti  Novinky  Kontakt.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Zadávací dokumentace Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Rekonstrukce historického areálu FF MU Druhá etapa 2013 –
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Znojmo, Břeclav, Brno listopad 2014 kpt. Ing. Luděk VRÁNA HZS JmK, oddělení stavební prevence.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Povinnosti obcí v oblasti požární ochrany Z pohledu IZS a jednotky PO.
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
ŘÍZENÍ BEZPEČNOSTI PŘI PLÁNOVÁNÍ, REALIZACI A UŽÍVÁNÍ ŠKOL A ŠZ 14
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Prokazování shody, certifikace
Posuzování shody stavebních výrobků
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Obsah veřejných rozpočtů III
Bezpečnost hostů v hotelu, ochrana jejich zdraví a majetku
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Lesy Kontrolní úkol je zaměřen na vlastníky nebo uživatele lesů v souvislých lesních porostech o celkové výměře vyšší než 50 hektarů. Cílem kontroly je.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_27-13
AMBO 2017 – „Bezpečné přenosy dat„
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Kontrola prací s cytostatiky
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Bezpečnostní souvislosti v NIX-ZD
Transkript prezentace:

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav aplikované informatiky Ústav aplikované informatiky Kurz 715 / 2013 Ochrana utajovaných informací Fyzická bezpečnost

Úvod Fyzická a objektová bezpečnost - tvoří systém opatření, která mají neoprávněné osobě zabránit nebo ztížit přístup k UI, nebo zaznamenat přístup, nebo pokus o něj. Vyhláška č. 528/2005 Sb., o fyzické bezpečnosti a certifikaci technických prostředků, ve znění vyhlášky č. 19/2008 Sb. a vyhlášky č. 454/2011 Sb. novela-vyhlasky-c sb-sbirka- zakonu.docnovela-vyhlasky-c sb-sbirka- zakonu.doc

STRUKTURA PROJEKTU FYZICKÉ BEZPEČNOSTI OBJEKTU Výpis z přílohy vyhlášky č. 528/2005. Obsahová náplň projektu fyzické bezpečnosti se stanovuje v závislosti na kategorii objektu nebo oblasti v rozsahu stanoveném: 1.v § 32 zákona v odst. 1, 3 nebo 4. pro KATEGORIE DŮVĚRNÉ A VYŠŠÍ 2.v § 32 odst. 2 a 4 zákona. pro KATEGORIE VYHRAZENÉ

KATEGORIE DŮVĚRNÉ A VYŠŠÍ VYHODNOCENÍ RIZIK VYHODNOCENÍ RIZIK Vyhodnocení rizik obsahuje: 1.specifikace aktiv - předpokládané množství utajovaných informací podle stupňů utajení, 2.stanovení jednotlivých hrozeb a zranitelnosti a jejich vyhodnocení, 3.stanovení celkové míry rizika jako „malé“, „střední“ nebo „velké“.

Stupně utajovaných informací „VYHRAZENÉ“ „DŮVĚRNÉ“ „TAJNÉ“ „PŘÍSNĚ TAJNÉ“ Osoby – k přístupu k utajované informaci musí osoby vlastnit osvědčení příslušného stupně utajení (u stupně Vyhrazené se jedná o doklad „Oznámeni“ který vydává bezpečnostní ředitel, nebo odpovědná osoba firma). Dále osoba pro přístup k utajované informaci musí být určena (doklad „Poučení“) Podnikatele – k ukládání, nakládání a případně vytváření utajovaných informací (§ 16) stupně utajení „Důvěrné“ a vyšší musí firma vlastnit osvědčení vydané NBÚ, pro stupeň „Vyhrazené“ vydává dokument „Prohlášení“ o zajištění podmínek k nakládání s utajovanými informacemi (řídí se předpisy NBÚ).

KATEGORIE OBJEKTU a ZABEZPEČENÝCH OBLASTÍ URČENÍ KATEGORIÍ OBJEKTU, ZABEZPEČENÝCH OBLASTÍ A JEDNACÍCH OBLASTÍ VČETNĚ JEJICH HRANIC A URČENÍ TŘÍD ZABEZPEČENÝCH OBLASTÍ Obecný úvod (adresa), popis areálu/budovy (popis hranice, počet budov/počet podlaží, vstupy, případně zabezpečení), okolí (především objekty, které by mohly mít vliv na bezpečnost), cizí subjekty v areálu/budově (počet, případně název a zaměření činnosti), schéma. Stanovení objektu a jeho typu. Stanovení hranic objektu (umístění v areálu/budově, síla zdí, vstupy, výška oken, stálé stanoviště ostrahy). Popis zabezpečení objektu.

KATEGORIE OBJEKTU a ZABEZPEČENÝCH OBLASTÍ Hranici objektu zakreslit do výkresové části Technické dokumentace fyzické bezpečnosti. Stanovení zabezpečených oblastí, které se v objektu nacházejí, jejich typ, kategorie a třídu. Je nutné rozlišit, jestli se jedná o úložny utajovaných informací, pracoviště s informační systémem, oblasti s trvalou přítomností zde pracujících osob, jednací místnosti nebo kombinace těchto typů. Stanovení hranic zabezpečených a jednacích oblastí (umístění v objektu, síla zdí, podlah a stropů, vstupy, výška spodního okraje průlezných otvorů nad okolním terénem) a jejich zakreslení do výkresové části Technické dokumentace fyzické bezpečnosti. Pro každou zabezpečenou a jednací oblast zpracovat Tabulku bodového ohodnocení opatření fyzické bezpečnosti.

ZPŮSOB POUŽITÍ OPATŘENÍ FYZICKÉ BEZPEČNOSTI TABULKA BODOVÉHO OHODNOCENÍ OPATŘENÍ FYZICKÉ BE ZPEČNOSTI V ZABEZPEČENÉ A JEDNACÍ OBLASTI název zabezpečené (jednací) oblasti, kategorii a třídu zabezpečené oblasti, druh jednací oblasti v závislosti na utajovaných informacích, které jsou v ní pravidelně projednávány, účel, k němuž má zabezpečená oblast sloužit. Tabulka bodového ohodnocení – Certifikované prvky: centrum/seznamy/seznam-certifikovanych-technickych-prostredku/

ZPŮSOB POUŽITÍ OPATŘENÍ FYZICKÉ BEZPEČNOSTI BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍTYP BODOVÉ OHODNOCENÍ Úschovné objekty  T. 4 – 4 body SS1=  T. 3 – 3 body  T. 2 – 2 body Zámky úschovných objektů  T. 4 – 4 body SS2=  T. 3 – 3 body  T. 2 – 2 body Úschovný objekt včetně uzamykacího systému,  T. 1 – 1 bod S1=  T. 1A – 1 bod  T. 1B – 2 body  T. 1C – 3 body Celkové hodnocení úschovného objektu a jeho zámku S1 = SS1 x SS2S1= Zabezpečené oblasti  T. 4 – 4 body SS3=  T. 3 – 3 body  T. 2 – 2 body  T. 1 – 1 bod Uzamykací systém zabezpečené oblasti  T. 4 – 4 body SS4=  T. 3 – 3 body  T. 2 – 2 body  T. 1 – 1 bod Celkové ohodnocení zabezpečené oblasti a jejího uzamykacího systému S2 = SS3 x SS4S2=

ZPŮSOB POUŽITÍ OPATŘENÍ FYZICKÉ BEZPEČNOSTI Objekt  T. 4 – 4 body  T. 3 – 3 body  T. 2 – 2 body  T. 1 – 1 bod S3= Systém kontroly vstupu  T. 4 – 4 body  T. 3 – 3 body  T. 2 – 2 body  T. 1 – 1 bod SS6= Režim návštěv v objektu a)Návštěvy s doprovodem b)Návštěvy bez doprovodu c) Návštěvy bez kontroly  ad a) – 3 bod  ad b) – 1 bod  ad c) – nehodnoceno SS7= Celkové hodnocení kontroly vstupu S4 = SS6 + SS7S4=

ZPŮSOB POUŽITÍ OPATŘENÍ FYZICKÉ BEZPEČNOSTI Ostraha  T. 5 – 5bodů  T. 4 – 4 body  T. 3 – 3 body  T. 2 – 2 body  T. 1 – 1 bod SS8= Zařízení elektrické zabezpečovací signalizace  T. 4 – 4 body  T. 3 – 3 body  T. 2 – 2 body  T. 1 – 1 bod SS91= Instalace zařízení elektrické zabezpečovací signalizace  T. 4 – 4 body  T. 3 – 3 body  T. 2 – 2 body  T. 1 – 1 bod SS92= Mezivýsledek (SS 9) SS9= Celkové hodnocení ostrahy a systému EZS S5 = SS8 + SS9S5=

ZPŮSOB POUŽITÍ OPATŘENÍ FYZICKÉ BEZPEČNOSTI Fyzické bariéry  T. 4 – 4 body  T. 3 – 3 body  T. 2 – 2 body  T. 1 –1 bodů SS10= Kontrola vstupu v přístupových bodech perimetru a) Kontrola je realizována b) Kontrola není realizována  ad a) – 1 bod  ad b) – 0 bodů SS11= Namátkové vstupní a výstupní prohlídky a) Prohlídky jsou prováděny b) Prohlídky nejsou prováděny  ad a) – 1 bod  ad b) – 0 bodů SS12= Perimetrický detekční systém (PDS) - certifikovaný Úřadem - necertifikovaný Úřadem 2 body 1 bod SS13= Bezpečnostní osvětlení perimetru 2 body SS14= Speciální televizní systém na perimetru 2 body SS15= Celkové hodnocení ochrany perimetru S6 = (SS10 x SS11) + SS12 + SS13 + SS14 + SS15 S6=

BODOVÉ HODNOTY NEJNIŽŠÍ MÍRY ZABEZPEČENÍ FYZICKÉ BEZPEČNOSTI ZABEZPEČENÁ OBLAST KATEGORIE Míra rizika Přísně Tajné malástřednívelká Povinné : (S1) + (S2) + (S3) Povinné : (S4) + (S5) *677 Nepovinné : (S6)455 Celkový výsledek202325

BODOVÉ HODNOTY NEJNIŽŠÍ MÍRY ZABEZPEČENÍ FYZICKÉ BEZPEČNOSTI ZABEZPEČENÁ OBLAST KATEGORIE Míra rizika Tajné malástřednívelká Povinné : (S1) + (S2) + (S3)8910 Povinné : (S4) + (S5) **455 Nepovinné : (S6)455 Celkový výsledek161920

BODOVÉ HODNOTY NEJNIŽŠÍ MÍRY ZABEZPEČENÍ FYZICKÉ BEZPEČNOSTI ZABEZPEČENÁ OBLAST KATEGORIE Míra rizika Důvěrné malástřednívelká Povinné : (S1) + (S2) + (S3)689 Povinné : (S4) + (S5)233 Nepovinné : (S6)334 Celkový výsledek111416

BODOVÉ HODNOTY NEJNIŽŠÍ MÍRY ZABEZPEČENÍ FYZICKÉ BEZPEČNOSTI ZABEZPEČENÁ OBLAST KATEGORIE Vyhrazené sloužící k ukládání utajované informace v komponentách informačního systému nebo kryptografickém prostředku nebo která vyžaduje zvláštní režim nakládání Povinné : (S1) + (S2) + (S3)2 Nepovinné : (S4) + (S5) + (S6)1 Celkový výsledek3

TECHNICKÁ DOKUMENTACE FYZICKÉ BEZPEČNOSTI Výkresová dokumentace - vyznačení hranice objektu, hranic jednotlivých zabezpečených a jednacích oblastí a rozmístění technických prostředků určených k ochraně utajovaných informací v objektu a zabezpečených a jednacích oblastech, Dokumentace technických prostředků, – výčet (název, počet a v případě více typů jednoho druhu technického prostředku i umístění), – kopie certifikátu a přílohy z doby instalace, – zápisy o posouzení shody z doby instalace

PROVOZNÍ ŘÁD 1. pravidla pro režim pohybu osob (včetně návštěv) a dopravních prostředků v areálu /budově, 2. pravidla pro režim pohybu osob (včetně návštěv) a dopravních prostředků v objektu a zabezpečených oblastech, 3. pravidla pro režim pohybu utajovaných informací v objektu, 4. pravidla pro zacházení s provozní dokumentací k technickým prostředkům (návody k obsluze EZS, speciální televizní systém, EKV, EPS a zařízení proti pasivnímu a aktivnímu odposlechu apod.), 5. pravidla pro manipulaci s klíči a identifikačními prostředky od vstupů do objektu a zabezpečených oblastí a s klíči od úschovných objektů. 6. popis režimových opatření pro ochranu jednacích oblastí, 7. pravidla pro výkon ostrahy.

PLÁN V KRIZOVÝCH SITUACÍCH PLÁN ZEBEZPEČENÍ OBJEKTU, ZABEZPEČENÝCH OBLASTÍ A JEDNACÍ OBLASTI V KRIZOVÝCH SITUACÍCH Popis opatření k minimalizaci hrozeb a zranitelností popsaných v kapitole vyhodnocení rizik. Pokyny pro ochranu utajovaných informací v případě vzniku mimořádné situace.

KATEGORIE VYHRAZENÉ STRUKTURA PROJEKTU FYZICKÉ BEZPEČNOSTI OBJEKTU KATEGORIE VYHRAZENÉ. Obsahová náplň projektu fyzické bezpečnosti je stanovena v rozsahu uvedeném v § 32 odst. 2 a 4 zákona. URČENÍ OBJEKTU, ZABEZPEČENÝCH OBLASTÍ VČETNĚ JEJICH HRANIC A TŘÍD ZABEZPEČENÝCH OBLASTÍ Stanovení hranic objektu (umístění v areálu/budově, vstupy, výška oken, stálé stanoviště ostrahy).