Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuBukaschool Název školy Soukromá hotelová škola Bukaschool s.r.o., Kmochova 1823, Most Vyučovací předmětTechnologie přípravy pokrmů Tematický okruhZákladní tepelné úpravy Ročník1.-2. ročník Jméno autoraIng. Roman Sejval Období tvorby DUMčerven 2012 Označení DUMVY_32_INOVACE_18RS_Způsoby zahuštění Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Anotace Prezentace seznamuje posluchače se způsoby zahuštění pokrmů a ukazuje přípravu jíšky.
ZPŮSOBY ZAHUŠTĚNÍ Nejčastěji zahušťujeme omáčky, polévky a jiné pokrmy… Tradiční zahuštění – jíška a zásmažka Jíška máslo a hladká mouka Zásmažka olej, cibule a hladká mouka „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“
MODERNÍ ZPŮSOBY ZAHUŠTĚNÍ Z hlediska zdravé výživy můžeme zahušťovat i jiným způsobem Opražená mouka Nastrouhaný brambor Solamil Žloutek Máslo Smetana Perník Strouhanka Zeleninou - pasírování Redukce Vepřový mozeček a mnoho dalších…. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“
Příprava jíšky „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“
Pracovní postup: Nejprve si připravíme všechny suroviny a inventář Rozpustíme máslo Přidáme prosátou mouku Vše zamícháme a necháme smažit Poté odstavíme a necháme dojít na pánvi Jak poznáme hotovou jíšku? Jíška je tmavší, má karamelovou chuť a je řidší!!! „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“
BIBLIOGRAFICKÉ CITACE: Doporučená literatura ke studiu: METZ, Reinhold a kol. Restaurace a host. Základní odborné vědomosti. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles cz., ISBN ZDROJ FOTOGRAFIÍ: SOUKROMÝ ARCHIV AUTORA