Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_TE1.47 Polévky 1 Rozdělení polévek Vytvořeno: Ověřeno: Třída: SUS1

2 TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY POLÉVEK
Vzdělávací oblast: Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: notebook, projektor Klíčová slova: vývar A,B a C, teplá tekutina, bílá a hnědá polévka Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými druhy vývarů, jejich přípravou a použitím v teplé kuchyni.

3 POLÉVKY

4 VÝZNAM POLÉVEK Teplá tekutina – připraví žaludek na příjem potravy.
Podporuje trávení. Povzbudí chuť k jídlu. Nasytí – přesnídávkové se podávají s pečivem. V zimě zahřeje. 1 porce = 0,33l.

5 ROZDĚLENÍ POLÉVEK Podle chuti: sladké a slané.
Podle teploty: teplé a studené. Podle suroviny: z kostí, masa, zeleniny, ovoce a luštěnin. Podle zahuštění: hnědé a bílé.

6 DRUHY VÝVARŮ Z kostí: A, B, C Z masa a kostí: drůbeží, zvěřinový, rybí
Ze zeleniny: jednodruhové a vícedruhové Z masa: bujon

7 Z hlediska kuchařské technologie
Hnědé polévky Bílé polévky Přesnídávkové polévky Speciální polévky: dietní zdravotní zvláštní – z piva, vína národní krajové exotické

8 VÝVARYNAPOLÉVKY Vývar A:
TP: hovězí kosti vložíme do studené vody, přidáme sůl, celý pepř a cibuli, uvedeme do varu, táhneme 2-4 hodiny, sbíráme pěnu, aby se nezakalil, půl hodiny před koncem varu přidáme celou kořenovou zeleninu, procedíme =) hotový vývar = čirý, světlý, příjemné chuti a vůně, vhodný pro HNĚDÉ POLÉVKY.

9 DALŠÍ VÝVARY Vývar B – z vepřových a telecích kostí =) BÍLÉ POLÉVKY
Vývar C – z drůbeže, ryb, zvěřiny, uzeného masa =) SPECIÁLNÍ POLÉVKY Vývar B a C připravíme stejným způsobem jako vývar A Vývar B + C =) použití bílé omáčky, polévky, podlévání masa při pečení a dušení

10 OPAKOVÁNÍ Jaké máme druhy vývarů? A, B,C.
Z vývarů A připravujeme jaké polévky? Hnědé. Jaké doplňky máme do vývarů A? Vložky a zavářky. Jaká je 1 porce polévky? 1p = 0,33 l.

11 Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google