Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE2.08 Krycí rosolové omáčky – TP Vytvořeno:1.9. 2013 Ověřeno: 1.10.2013 Třída:SUS2

2 OMÁČKY Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:omáčky krycí rosolové – bílá, hnědá, majonézová - jemná Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými technologickými postupy krycích rosolových omáček a s jejich použitím.

3 KRYCÍ ROSOLOVÉ OMÁČKY Bílá krycí omáčka: TP: velouté omáčku zjemníme sladkou smetanou + sůl + bílý pepř + studený rosol omáčku lze obarvit: šafránem, rajčatovým protlakem, paprikou Používáme na přelévání výrobků z drůbeže a telecího masa.

4 KRYCÍ ROSOLOVÉ OMÁČKY Hnědá krycí omáčka: základní španělská omáčka + lanýžový výtažek + víno Madeira – provaříme k vlažné směsi přidáme tekutý rosol Použijeme na potahování pokrmů připravených z hovězího masa.

5 KRYCÍ ROSOLOVÉ OMÁČKY Majonézová – jemná rosolová omáčka: 2 díly majonézy + 1 díl aspiku (vychladlého) + syrové žloutky =) šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí - NESMÍ VAŘIT!!! vymícháme do vychladnutí + olej + hořčice + bílý pepř

6 KRYCÍ ROSOLOVÉ OMÁČKY Použití: k polévání malých pokrmů studené kuchyně z: ryb vařených vajec při přípravě salátů

7 OPAKOVÁNÍ Čím lze obarvit bílou krycí omáčku? Omáčku lze obarvit šafránem, rajčatovým protlakem, paprikou. Suroviny na hnědou krycí omáčku. Základní španělská omáčka, lanýžový výtažek, víno Madeira a tekutý rosol.

8 OPAKOVÁNÍ Na co použiješ majonézovou krycí omáčku? Na polévání malých pokrmů studené kuchyně z ryb, vařených vajec a při přípravě salátů. Na co použijeme hnědou krací omáčku? Použijeme ji na potahování pokrmů připravených z hovězího masa.

9 Použité zdroje ČERMÁKOVÁ, Ludmila. Kuchařské práce – Technologie 2.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2002, ISBN 80-7320-016-3. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google