Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, 403 31
Tel.: , Tel.řed./fax: , VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/

2 Číslo klíčové aktivity: III/2 Název klíčové aktivity:
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 1) Autor: Mgr. Veronika Kolompárová B3 VY_32_INOVACE_08 2) Vytvořeno: 27. srpen 2012 3) Ročník: 7., 8. a 9. 4) Vzdělávací oblast:multikulturní výchova – volitelný předmět Svět Romů 5) Anotace: Prostřednictvím tohoto VM se žáci dozví informace, jak se připravují vybraná tradiční jídla a sami si jejich přípravu mohou vyzkoušet. U dvou receptů jsou uvedeny internetové odkazy stránek, kde najdete i video ukázku z přípravy pokrmu.

3 „Holubky“ Na přípravu holubek si připrav: velké zelné listy, 200 g mletého vepřového nebo kuřecího masa, 2 větší naběračky dušené rýže, olej, cibule, česnek, sůl, pepř, hladká mouka. Samotná příprava: 1. Zelí na půl uvaříme, necháme vychladnout. 2. Náplň: do mletého masa přidáme rýži uvařenou na půl, pepř, cibuli, česnek a směs promícháme. 3. Nařežeme zelí, dáme dovnitř směs s mletým masem, zabalíme, dáme do hrnce, zalijeme trochou vody, osolíme a necháme vařit. Někdo dává holubki do trouby, ale lze je vařit i ve vodě. Doba vaření cca 30 – 60 minut Holubky se můžou konzumovat s chlebem či bramborami.

4 „Pišot“ Na přípravu pišotu si připrav: 4 vetší brambory, 1 žloutek, ½ kg hrubé mouky, máslo nebo olej, sůl a pepř. Samotná příprava: 1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. 2. Těsto: Oloupeme, nastrouháme, okořeníme solí a pepřem, přidáme žloutek a mouku. Vše důkladně promícháme. 3. Připravené těsto vyválíme jako na nudle a nakrájíme na čtverce. 4. Čtverečky naplníme náplní dle chuti. Např. tvarohem, povidly, bramborami či kyselím zelím. 5. Těsto přehneme tak, aby vznikly trojúhelníčky, které na stranách důkladně slepíme 6. Připravené pišoty vhodíme do vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrh. Během vaření hlídáme, aby se nepřilepily ke dnu hrnce. Hotové pišoty konzumujeme přelité rozpuštěným máslem

5 „Mačanka z masa“ (romská polévka)
Na přípravu mačanky si připrav: 1/3 kg hovězího masa, 3 čerstvé nebo hrst sušených hub, cibuli, 3 stroužky česneku, 3 lžíce sladké papriky, lžíci hladké mouky, sůl, pepř, ocet, tuk. Samotná příprava: 1. Očištěné maso dejte vařit spolu s houbami. Po změknutí ho vyndejte, pokrájejte a vložte zpět do vývaru. 2. Přidejte česnek, dochuťte solí a pepřem a nechte chvíli vařit. 3. Připravte si hrníček s vodou, v ní rozmíchejte mouku a za stálého míchání zahustěte vývar. Nechte povařit 5 minut. Přidejte ocet. 4. Na pánvi osmahněte do zlatova cibuli, přidejte sladkou papriku. Mačanku konzumujte posypanou cibulkou s paprikou. Dobrou chuť!


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,"

Podobné prezentace


Reklamy Google