Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Romština a komunikace I.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Romština a komunikace I."— Transkript prezentace:

1 Romština a komunikace I.
Jan Husák

2 Rozhovor Sar sal. Ta mištes a tu? Sar pes kamel. Keres verekhaj? He, anro foros pratinav. A keci odoj zakeres? Pandž šel anglo jekh džives. Jak se máš Dobře a ty? Jak je potřeba. Děláš někde? Ano, ve městě uklízím. A kolik si tam vyděláš? Pět set za jeden den.

3 Rozhovor II. Láčho džives So keren Roma Pijas e lovina A savi hini? Lačhi, šiľali. A keci mol? Deš koruny. Ta mange jekh cinen. Dobrý den Co děláte Romové Pijeme pivo (flaškové) A jaké je? Dobrý, studený. A kolik stojí? Deset korun. Tak mi jedno kupte.

4 Bandurky/kompiri/gruľi
o mas pivos e zumin o skamind o stolkos e karčma Bandurky/kompiri/gruľi máro

5 Goja Svazek = 10 – 12 ks Cena jednoho svazku = 120 – 140 Kč
Základní dělení Goj: tenké a tlusté Očištění: z vrchu omýt – zbavit nečistot Vyvrhnout – zbavit nečistot vnitřek střev Opět umít Nechat jeden den v solné vodě nebo v octové vodě či v mléce Příprava: Ingredience: 1 kg brambor, majoránka, pepř, sůl a důležité je mít vepřové střívka. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Pak přidáme sůl, pepř a majoránku podle oka. Vše smícháme do hromady. Střívka omyjeme a tou bramborovou náplní je naplníme stejně jako jitrnice. Doba vaření je 20 min. Goja vyndáme a necháme vychladnout a pak si je dáme upéct do trouby asi při teplotě 150 stupňů do zlatova. Goja jsou připravována též z krup či rýže

6 Marikľe – lokše Suroviny: 0,5 kg polohrubé mouky, špetka soli, 2 dl vlažné vody (nebo též kyselé mléko či kefír) Suroviny promícháme a dlaní zpracujeme tužší těsto, které rozdělíme na díly. Z nich vyválíme placky asi 2 cm silné. Placky pečeme na rozehřáté plotně mírnější teploty po obou stranách. V případě, že nemáme k dispozici plotnu (máme např. plynový sporák) a nemáme tzv. tal, pak použijeme k pečení pánev.

7 Komperníky Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Ihned je zchladíme, oloupeme a necháme vychladnout. Brambory nastrouháme. Teplé nastrouhané brambory smícháme se solí, moukou, vejcem. Vypracujeme těsto a utvoříme placičky. Placky pečeme na rozehřáté plotně mírnější teploty po obou stranách. V případě, že nemáme k dispozici plotnu (máme např. plynový sporák) a nemáme tzv. tal, pak použijeme k pečení pánev. Komperníky se podávají k bramborové polévce či k různým masovým pokrmům.

8 Kokošky Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Ihned je zchladíme, oloupeme a necháme vychladnout. Brambory nastrouháme. Teplé nastrouhané brambory smícháme se solí, moukou, vejcem. Vypracujeme těsto a utvoříme šišky. Ty poté vložíme do vroucí vody a necháme vařit a za občasného promíchání ode dna asi 8 minut. Na pánvi rozehřejeme sádlo a uvařené a okapané šišky lehce opečeme.2.Na talířích je sypeme smaženou strouhankou s cukrem nebo mákem či strouhaným tvarohem s cukrem. Pokud šišky neopékáme, po posypání je pokapeme sádlem. Bramborové šišky můžeme také velmi lehce připravit z bramborového těsta v prášku a po uvaření postupovat stejným způsobem.

9 Pišot Co potřebujeme pro 2 osoby: na těsto: 500 g polohrubé mouky, 4 brambory, 1 vejce, špetku soli a vodu, na náplň: brambory, sýr (tavený), dále na povrch: 1 malou cibuli, 50 g slaniny, máslo Postup přípravy Brambory uvaříme ve slupce a necháme vystydnout. Do misky nasypeme mouku, nahrubo nastrouháme vařené brambory, přidáme 1 vejce, špetku soli. Vše promícháme a vypracujeme z toho těsto, které vyválíme na tloušťku půl centimetru. Vyválené těsto nařežeme na 10 cm čtverce. Na náplň uvaříme oloupané brambory. Do uvařených brambor přidáme sýr a uděláme z toho kaši. Touto směsí pak plníme zmíněné čtverce. Neplňte je ale příliš moc vrchovatě, aby šly zavřít. Čtverce těsta pak přehneme napříč tak, že vzniknou jakési trojúhelníky, přičemž k sobě přimáčkneme dříve protější rohy a strany pak přilepíme tlakem k sobě. Takto slepené trojúhelníky pak vaříme 8 minut ve vodě. Na povrch je dobré přidat na najemno nakrájené cibulce osmaženou najemno nakrájenou slaninu a vše ještě zalít roztaveným máslem. Pišoty lze plnit také tvarohem s cukrem nebo marmeládou, takže jsou nasladko. Lze je také se slanou náplní uvedenou výše zapéct v troubě zalité kysanou smetanou. Slané pišoty můžete také posypat strouhaným sýrem. /převzato:

10 Šach Co potřebujeme Kus uzeného masa,1 cibuli, rajský protlak, sůl, pepř, bobkový list, 1/2 hlávky zelí nebo kapusty, kmín, jíšku Postup přípravy Osmažte cibulku, přidejte uzené a opečte do měkka. Přidejte sůl a pepř pro ochucení. Když je maso uvařené, vyndejte ho a přidejte nakrájené hlávkové zelí nebo kapustu do vývaru, co zbyl po mase. Přidejte rajský protlak, bobkový list, kmín a vařte dokud hlávkové zelí nebo kapustu nezměkne. Poté vložte zpět uzené maso a vše povařte dohromady ještě cca 15 minut. Příloha: knedlík nebo chléb

11 Slovíčka Sůl Mouka Pepř Mléko Zelí Vánoční stromeček
Lon Aro /hrubo – hrubá, sano – hladká/ Pepros thut armin Uzulankos/jezulankos Kararčuno kaštoro


Stáhnout ppt "Romština a komunikace I."

Podobné prezentace


Reklamy Google