Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_03 Název DUMu: Saláty ze zeleniny Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum:

2 Zásady při zpracování a podávání zeleniny
Zelenina je biologicky hodnotná díky obsahu vitaminů, nerostných látek a vlákniny Používáme jen jakostní čerstvou zeleninu Dbáme na hygienu pracoviště Dbáme na pečlivou předběžnou přípravu a způsob krájení – použijeme ozdobný nůž… Syrovou zeleninu, ozdoby, saláty připravujeme těsně před podáváním, neskladujeme Saláty uchováváme v chladu – 5°C

3 Saláty ze zeleniny Rozdělení
Jednoduché saláty (mrkvový, okurkový, hlávkový, rajčatový, zelný, paprikový…) Složité saláty (bramborový, rybí, vlašský, rybí, mrkvový s jablky, z drůbežího masa se zeleninou…)

4 Jednoduché saláty Připravujeme ze syrové nebo vařené zeleniny. Používáme pouze jeden druh základní suroviny (mrkev, salátová okurka...). Saláty spojujeme zálivkou, smetanou, majonézou, tvarohem, olivovým olejem aj..

5 Zálivky - dresinky Octová zálivka – voda, ocet, mletý pepř, sůl, cukr.
Olejová zálivka - voda, olej, ocet, mletý pepř, sůl, cukr. Smetanová zálivka – smetana, citronová šťáva, pepř, sůl. Hořčicová zálivka – hořčice, smetana, citronová šťáva, pepř, sůl. Česneková zálivka – hořčice, česnek, olej, ocet. Rajčatová zálivka – kečup, smetana, sůl, citronová šťáva. Zálivka se slaninou – rozškvařenou slaninu přidáme do octové zálivky. Citronová zálivka – citonová šťáva, cukr, voda

6 Zálivky, dresinky Hořčicová zálivka Olejová zálivka Octová zálivka
Bylinkový dresink

7 Saláty ze syrové zeleniny
Hlávkový salát Hlávku salátu rozdělíme na jednotlivé listy, vložíme do studené vody a dobře opereme. Větší listy natrháme, dáme do misky a zalijeme octovou zálivkou bez pepře. Salát připravujeme i se smetanou, s kysaným mlékem, se slaninou.

8 Hlávkový salát Salát se smetanou

9 Saláty ze syrové zeleniny
Okurkový salát Salátové okurky oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadlu, nebo na tenké plátky. Zalijeme octovou zálivkou. Salát připravujeme i s kysaným mlékem nebo se smetanou.

10 Okurkový salát

11 Saláty ze syrové zeleniny
Rajčatový salát Rajčata omyjeme, odkrojíme část od stopky, nakrájíme na čtvrtky nebo plátky, přidáme najemno nakrájenou cibuli a zalijeme olejovou zálivkou.

12 Rajčatový salát s bazalkou

13 Saláty ze syrové zeleniny
Salát z kysaného zelí Kysané zelí překrájíme, promícháme s cukrem, olejem, solí a drobně nakrájenou cibulí. Můžeme přidat nastrouhanou mrkev, červené zelí.

14 Zelné saláty

15 Saláty ze syrové zeleniny
Salát z mrkve Najemno nastrouhanou mrkev zalijeme citonovou zálivkou.

16 Saláty z vařené zeleniny
Salát z červené řepy Opranou řepu uvaříme ve slupce ve vodě s octem nebo citronovou šťávou (pro zachování barvy) doměkka. Uvařenou řepu oloupeme, nakrájíme na plátky nebo kostky a zalijeme olejovou zálivkou s fenyklem, strouhaným křenem a necháme v chladu odležet.

17 Salát z červené řepy Salát s jogurtem

18 Saláty z vařené zeleniny
Salát z fazolových lusků Zelené lusky uvaříme v osolené vodě doměkka. Vychladlé lusky krájíme na 3 cm kousky, zalijeme olejovou zálivkou a necháme v chladu odležet.

19 Saláty z fazolových lusků
Fazolové lusky nakrájíme Salát z fazolových lusků s rajčaty Salát z fazolových lusků, ředkviček a vajec Salát z fazolových lusků s rajčaty a jogurtem

20 Vyber správné suroviny
Na přípravu octové zálivky použijeme: Olej Sůl Ocet Pepř Cukr Česnek Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Vodu Cibuli

21 Vyber správné suroviny
Na přípravu olejové zálivky použijeme: Česnek Pepř Olej Cukr Ocet Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Vodu Cibuli Sůl

22 Vyber správné suroviny
Na přípravu smetanové zálivky použijeme: Smetana Olej Citronová šťáva Cukr Pepř Vodu Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Cibuli Sůl

23 Vyber správné suroviny
Na přípravu hořčicové zálivky použijeme: Smetana Olej Citronová šťáva Cukr Pepř Vodu Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Cibuli Sůl Hořčice

24 Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google