Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE1.45 Tepelné úpravy pokrmů 5 Zapékání Vytvořeno:5.9. 2013 Ověřeno: 4.12. 2013 Třída:SUS1

2 ZÁKLADNÍ TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:pečení na pánvi, roštu, rožni, gratinování Anotace: Materiál je určen k seznámení se s dalšími způsoby přípravy pokrmů pomocí tepelné úpravy pečením a zapékáním - gratinováním.

3 TEPELNÁ ÚPRAVAPOTRAVIN PEČENÍ

4 DALŠÍ DRUHY PEČENÍ Na pánvi: Maso vložíme do horkého rozehřátého tuku, prudce opečeme z obou stran a zvolna dopékáme. Přírodní řízky obracíme po upečení jedné strany dozlatova, pečeme při rovnoměrné teplotě po obou stranách. Pečeme takto: minutky – bifteky, roštěnky, přírodní řízky, lilek, rajčata, paprikové lusky.

5 DALŠÍ DRUHY PEČENÍ Na rožni: Rožeň je otáčivá kovová tyč usazená ve stojanu. Maso je vcelku, během pečení jej potíráme tukem, výpekem, směsí koření, pivem – podle druhu masa. Pečeme je pozvolna =) aby se propeklo maso. Pečeme tak: mladá jateční masa, ryby, pernatou zvěřinu, drůbež hrabavou.

6 DALŠÍ DRUHY PEČENÍ Na roštu: Rošt je kovová mřížka nebo plotna, kde teplo působí zdola či shora. Upravujeme malé kusy marinované v oleji s přísadami-biftek, steak, které se brzy propečou. Maso předem naklepeme, okořeníme a potřeme tukem nebo slaninou.

7 DALŠÍ DRUHY PEČENÍ Na roštu: Maso necháme odležet a pečeme po obou stranách na rozpáleném roštu dozlatova. Během pečení maso obracíme kleštěmi. V průběhu pečení ještě potíráme marinádou, aby maso nevysychalo. Upečené kousky masa jsou s viditelnými pruhy od roštu.

8 DALŠÍ DRUHY PEČENÍ Na roštu: Nejvhodnější druhy masa k pečení na roštu jsou: bifteky roštěnky vepřové plátky drůbeží maso ryby

9 TEPELNÁ ÚPRAVAPOTRAVIN ZAPÉKÁNÍ

10 Gratinování – zapékání: = TÚ, kdy již hotový pokrm zapékáme na povrchu. Zapékáním pokrm získá lepší chuť a vůni, pěkný vzhled. Zapékáme v nízkých nádobkách z ohnivzdorného skla nebo z porcelánu.

11 ZAPÉKÁNÍ Zapékáme: a)v gratinkách, kokotkách nádobky vymažeme máslem, dáme pokrm, posypeme sýrem, opraženou strouhankou a pokapeme máslem nebo zalijeme sýrovou omáčkou a krátce zapečeme shora

12 ZAPÉKÁNÍ b)v troubě nebo salamandru Salamandr má kombinovaný rošt i pro vrchní žár. c)Zapékáme pokrmy - zeleninové, masové směsi, ryby, těstoviny, moučníky. Moučníky zapékáme přelité žloutkovým krémem nebo bílkovým sněhem, sypeme je moučkovým cukrem.

13 OPAKOVÁNÍ Jmenuj způsoby TÚ. Vaření, dušení, pečení, zapékání, smažení. Co je to gratinování? Je to zapékání pokrmů. Kde pokrmy zapékáme? V troubě nebo salamandru. Co je to gratinka a kokotka? Jsou to nádobky k zapékání pokrmů.

14 Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google