Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, 29. 9.2011 Brno, JAMU, 30. 9. 2011 11.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Financování vysokých škol
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
MU začala budovat systém zajišťování kvality v roce 2006
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Dlouhodobé záměry, výroční zprávy a hodnocení činnosti F. Ježek Komise pro strategie a rozvoj 15. června 2006.
MŠMT - Odbor 32 Financování výzkumu a vysokých škol Ing. Petr Valášek
Sněm RVŠ, květen 05Projekt "Hodnocení kvality vysokých škol" 1 Projekt „Hodnocení kvality vysokých škol“ Sněm RVŠ Praha, květen 2005.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Monitoring dalšího vzdělávání
, předsednictvo RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: Ing. J. Fischer, doc. B. Tremlová,
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Seminář „Výstupy z učení“ Přerov, Vysoká.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Kvalita ve vzdělávání. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy) se rozumí žádoucí (optimální) úroveň.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
ZASEDÁNÍ PŘEDSEDNICTVA RVŠ ( ) STRUČNÁ INFORMACE MŠMT 1. ZÁKON O VYSOKÝCH ŠKOLÁCH 2. ZÁKON O FINANČNÍ PODPOŘE STUDENTŮ 3. PŘÍPRAVA ROZPOČTU 2012.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
ZÁSADY A PRAVIDLA FINANCOVÁNÍ VEŘEJNÝCH VYSOKÝCH ŠKOL PRO ROK 2012 A DALŠÍ Seminář k výpočtům limitů přepočteného počtu studentů vstupujících do financování.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Gymnázia v kontextu systému středního školství v ČR Jana Straková, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
Referenční proces v České republice Jakub Stárek 11. března 2011 Praha, Hotel Pyramida Konference k procesu přiřazování úrovní kvalifikací v ČR k úrovním.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
, 3. sněm RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: doc. B. Tremlová, doc. F. Ježek,
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání v ČR.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Rozšiřování přístupu k vysokoškolskému vzdělávání: Česká republika v kontextu zemí OECD Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
1 Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro rok.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Personální politika na vysokých školách v České republice Jiří Nantl CEITEC Brno, 26. Bbřezna 2015.
1 Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Podpora rozvoje veřejných vysokých škol: od projektů k rozvojovým plánům Petr Černikovský
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Příprava OP VVV – PO VŠ Adam KRČÁL Skupina pro výzkum a vysoké školství MŠMT 08/02/2013.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Budoucnost odborného školství
Základní vzdělávání a další …
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
kulatý stůl 19. července 2011, C081, od hod
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
10/17/10 Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl 1.
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Národní program rozvoje vzdělávání v ČR
Institucionální program
Šimon Stiburek (Ne)úspěšnost studentů na vysokých školách a na pedagogických fakultách Šimon Stiburek
Transkript prezentace:

Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,

Obsah prezentace 1. K čemu potřebujeme systémové ukazatele výkonu? 2. Návrh indikátorů naplňování DZ MŠMT 3. Výhledy 2

1. K čemu potřebujeme systémové ukazatele výkonu? 3

Podstata výkonových ukazatelů informace se stává výkonovým ukazatelem, pokud umožňuje vyjádřit míru naplňování konkrétních cílů – výkonové ukazatele jako měřítko úspěšnosti (jakékoli) strategie výkonové ukazatele ve vysokém školství – nejčastěji se posuzují výkony jednotlivých institucí (vzhledem k systémovým benchmarkům a/nebo k misi cílům instituce) 4

Výkonové ukazatele pro systémy VŠ 5 Zejm. v poslední době: komparace výkonů celých VŠ systémů a stanovování systémových cílů (OECD, Boloňský proces, iniciativy Evropské komise etc.)

Záměr MŠMT využívat výkonové ukazatele při vymezování cílů a průběžném vyhodnocování vysokoškolské politiky na úrovni systému: těsná vazba na Dlouhodobý záměr MŠMT 2011 – 2015 motivovat vysoké školy k využívání ukazatelů výkonu ve strategickém řízení instituce: zejm. Institucionální rozvojový plán VVŠ s těsnou vazbou na její dlouhodobý záměr a aktualizace 6

Vztah systémových a institucionálních ukazatelů výkonu rozdílné sady ukazatelů pro rozdílné účely: smyslem není jedna univerzální soustava závazná pro všechny VŠ! 1) Institucionální ukazatele výkonu – každá VŠ popíše své rozvojové cíle unikátní sadou ukazatelů 2) Systémové ukazatele výkonu – vyjádří rozvojové cíle pro systém VŠ v České republice jako celek 7

2. Návrh systémových ukazatelů výkonu 8

Východiska pro návrh indikátorů účel a relevance indikátorů: upřesnění cílů a monitoring naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT 2011 – 2015 rozumné množství vyvážených indikátorů dosažitelnost a ověřitelnost zdrojových dat mezinárodní srovnatelnost 9

Návrh systémových ukazatelů 10 Odkaz na DZ MŠMT Systémový ukazatel výkonuCílový stav 1. Kvalita a relevance 1.1 Počet studentů podíl poprvé zapsaných do terciárního vzdělávání na populaci 19tiletých < 66% (2015) podíl osob s VŠ vzdělávání v populaci let > 32% (2020) podíl absolventů Bc. SP, kteří pokračují v NMgr. SP < 50% (2015) přepočtený počet akademických pracovníků : počet studií ? 1.2 Počet a struktura vysokých škol počet nově vzniklých vysokých škol ( ) kumulativně (bez fúzí) 1.3 Vnitřní a vnější zajišťování kvality počet VŠ se zavedeným komplexním vnitřním systémem zajišťování kvality 1.4 Národní kvalifikační rámec jako prostředek zajišťování kvality podíl akreditovaných SP popsaných metodikou výstupů z učení v souladu s Národním kvalifikačním rámcem terciárního vzdělávání 1.6. Odpovědnost za zaměstnatelnost a uplatnitelnost absolventů míra nezaměstnanosti čerstvých absolventů (metodika SVP) 1.7 Lidské zdroje pro výzkum, vývoj a inovace průměrná délka řádně ukončeného Ph.D. studia absolutní počet podpořených mladých výzkumných pracovníků do 35 let

3. Výhledy 11

Aktuální termíny projednání návrhu systémových ukazatelů výkonu v rámci MŠMT a s reprezentací VŠ úprava shromažďování dat (zejm. osnova výroční zprávy o činnosti VŠ) diskuze o cílových hodnotách ukazatelů (s výhledem do 2015 – konec platnosti DZ) zveřejnění systémových ukazatelů výkonu a jejich cílových hodnot v Aktualizaci DZ MŠMT na

Dlouhodobé cíle Ověřit využitelnost výkonových ukazatelů pro kontraktové financování VVŠ Ověřit využitelnost vybraných výkonových ukazatelů pro hodnocení kvality vysokých škol (benchmarking) 13

Děkuji Vám za pozornost! Petr Černikovský, odbor vysokých škol 14