Anotace Prezentace seznámí žáky s dalšími hudebními styly na konci 20. století. S jejich významem pro současnou kulturu a hlavně pro jejich posluchače.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Luboš „Dědek“ Hnát © 2014 Rockový svět
Advertisements

Název šablony: Inovace v HV 32/Hv07/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Johnny Cash.
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Název Dělení moderní hudby
Co je to divadlo, kde se hraje, zpívá a tančí?
vypracovala: Mgr. Květa Stejskalová
I.HUDBA ARTIFICIÁLNÍ A NONARTIFICIÁLNÍ
Michael Jackson Heal The World Originál obal alba 1982 to Thriller.
Otázky jsou vybrány z DUM č
Tereza Látalová.
Vývoj populární hudby v letech
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Americká hudba Petra Kloudová.
Populární hudba ve světě v letech
...JEHO ŽIVOT? Podpora využití ICT ve výuce průřezových témat na základních školách (CZ.1.07/1.1.00/ )
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Organizovaný systém zvuků (V prezentaci můžete klikat na obrázky, pro jejich zvětšení…)
Blanka Zrníková Jarmila Smilková obsah
kapitoly z dějin hudby zábavné rock and roll
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Písničkáři 2. poloviny 20. století
Martin Dresler.  Hlavní město : Ottawa  Rozloha : km²  Státní zřízení : federativní konstituční monarchie  Počet obyvatel : 
kapitoly z dějin hudby zábavné jazz – Éra swingu
Velká Británie Barbora Otáhalová, tercie.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_853_8TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
The Beatles Vypracoval: Bořivoj Kašparovský.
MARIA-Luisa houzarová
Hudba 20. století 1. polovina 20. století.
Pink Floyd je anglická hudební skupina založená v roce 1964, která se dostala do povědomí díky svému psychedelickému rocku. Postupem času se kapela žánrově.
Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 5 – výukový materiál Název:
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA 30. a 40. léta 20. století TEST.
Vážná (artificiální) hudba 20. století 2. část. Vážná (artificiální) hudba 20. století Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/08 Název materiálu: 40.léta ve světové populární hudbě Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ANOTACE: Motivace k nácviku písně. Určeno žákům 1. stupně ZŠ. Prvotní seznámení se vznikem rocku, se jménem E. Presley, se skupinami Beatles, Olympic.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
Swing Rebeka vitová.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
POP Ventrubová Eva Kvarta.
Název školy: Základní škola Netvořice
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/20
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_15_HIP_HOP_RAP Dějiny hudby
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Michael Jackson.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY 32 INOVACE 551.
Ella Fitzgeraldová AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/17
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 7. ROČNÍK
Osnova ke studiu pro studenty středních pedagogických škol
Rocková hudba - kvizy VY_32_INOVACE_A15
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NONART 1. polovina 20.století
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/19
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Před 100 lety 12. prosince 1915 se narodil nezapomenutelný zpěvák.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
Nejznámější německé protiválečné písně
JAZZ ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Anotace Prezentace seznámí žáky s dalšími hudebními styly na konci 20. století. S jejich významem pro současnou kulturu a hlavně pro jejich posluchače. Během prezentace naváží na své znalosti z medií. Nově získané informace si zopakují zábavnou formou. Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zná některé zpěváky a zpěvačky z období konce 20. století. Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Drahomíra Floriánová Interní číslo: VY_32_INOVACE_HV2.DF.9.01

Mgr. Drahomíra Floriánová

 Hudba na konci 20. století má mnoho podob a hudebních stylů.  Tak jak se ve světě rozvíjí demokracie, tak je její působení stále víc viditelné a hlavně slyšitelné v populární hudbě.  Jedním ze stylů je takzvaná world muzic. Představuje hudbu různých kontinentů a etnik (africká hudba, hudba z karibské oblasti nebo Latinské Ameriky, balkánská či indická hudba). Můžeme uvést populární lambadu, macarenu nebo zorbu.lambadu macarenu zorbu lambada macarena zorba

 Dalším hudebním stylem je např. stadiónový rock.  Jeho představiteli jsou Peter Gabriel nebo skupina U2. Peter Gabriel U2  Jako relaxační nebo-li odpočinková je hudba, která se skrývá pod názvem new age music.  Kdo chce, může si poslechnout hudbu syntezátorovou, kde důležitou úlohu hrají syntezátory. Tuto hudbu můžeme slyšet například v písni skupiny Pink Floyd Dark Side of the moon. Peter Gabriel U2

 Bob Dylan je americký hudebník a písničkář, který několik desetiletí ovlivňuje populární hudbu. Bob Dylan  V jeho textech můžeme najít různé politické, sociální, filozofické a literární vlivy.  Vystupuje s kytarou, klávesami a harmonikou. Jeho písničky zpíváme i u nás.  Simon a Garfunkel jsou američtí populární zpěváci, kteří jako duo největší popularity dosáhli písní The Sounds of Silence. Další jejich známou písní je Mrs. Robinson.The Sounds of SilenceMrs. Robinson.  Jejich koncert v Central parku v New Yorku přilákal lidí.

 Michael Jackson byl americký popový zpěvák, skladatel, choreograf, tanečník a mecenáš afroamerického původu.  Často je označován za krále popu. Kromě svého charakteristicky vysokého hlasu, rytmického cítění a tanečních schopností byl znám i jako velký perfekcionista.  Jeho album Thriller se stalo nejprodávanějším albem všech dob. Druhým nejprodávanějším albem se stalo jeho album Bad.Thriller Bad  Jako mnoho dalších výjimečných osobností a umělců, prošel v životě mnoha obdobími od pochybností o svém vzhledu, obvinění ze sexuálního obtěžování dětí až po velkou a záslužnou charitativní činnost, za kterou ho vyznamenal americký prezident Ronald Reagan.

 Madonna je populární americká zpěvačka, skladatelka, tanečnice, herečka a módní ikona.  V 80. letech byla považována za sexuální symbol.  Stala se nekorunovanou královnou populární hudby a velice úspěšnou zpěvačkou.  Zahrála si ve více jak 20 filmech. Významnou rolí byla Evita ze stejnojmenného muzikálového filmu. Zahrála si zde oblíbenou manželku argentinského prezidenta Juana Peróna.Evita  Album Celebration je výběrem Madonniných největších hitů.Celebration

 Sir Elton John je anglický zpěvák, skladatel a klavírista.  Od svých šestnácti let si vydělával hraním na klavír po hospodách.  Až na počátku 70. let se proslavil hity Rocket Man a Your Song.  Na pohřbu princezny Diany hrál a zpíval píseň Candle in wind.Candle in wind  Anglickou královnou Alžbětou II. byl za zásluhy pasován na rytíře a byl mu udělen titul Sir.  Je zná svým velmi extravagantním oblečením.  Otevřeně se hlásí ke své homosexualitě. Jeho partnerem je o patnáct let mladší David Furnish. Pár má dvě děti. Jméno jejich biologické matky je pečlivě chráněno.

 Střední proud byl v 70. letech minulého století chápán jako protipól rocku.  Jeho představitelem je např. americký zpěvák a herec Frank Sinatra.  Dostal Oscara za vedlejší roli ve válečném filmu Odtud až na věčnost.  Poslechneme si jeho píseň Fly me to the moon. Fly me to the moon  George Gershwin byl americký hudební skladatel, který žil a tvořil v první polovině 20. stol. Jeho hudba je ovlivněna jazzem a swingem. Komponoval pro Brodway a jeho skladby např. Summertime z opery Porgy a Bess nebo Rapsodie v modrém jsou známé a hrané dodnes. Summertime Rapsodie v modrém  V 80. letech minulého století se do středního proudu začaly zahrnovat skladby, které byly snadno poslouchatelné a proto populární. Takové, které se hrají v médiích a trhají kasovní rekordy.  Vangelis je proslulý řecký instrumentalista a hudební skladatel. Skládal mimo jiné filmovou hudbu. Mezi jeho nejznámější skladby patří Conquest of Paradise. Conquest of Paradise Frank Sinatra George GershwinVangelis

MG A M DOY SAS LAMBADAIBI X BC WK D T MRL NRDAB J OOOE OI ZQ RA X NZG SE LEB ET L NN KLDYLANI B A CSINATRAVV ANHOJNOTLE J O NIWHSREG Madonna, Gabriel, lambada, Vangelis, Elton John, Bad, macarena, Gershwin, Jackson, zorba, Dylan, Evita, Simon, Sinatra, Vyber 5 názvů a napiš, co o nich víš.

  G, G    y80s.jpg, y80s.jpg      michael-jackson jpg, michael-jackson jpg    use_We_Are.jpg/220px-Madonna_at_the_premiere_of_I_Am_Because_We_Are.jpg, use_We_Are.jpg/220px-Madonna_at_the_premiere_of_I_Am_Because_We_Are.jpg  CR0,0,214,314_.jpg, CR0,0,214,314_.jpg    