Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, 403 31
Tel.: , Tel.řed./fax: , VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/

2 Číslo klíčové aktivity: III/2 Název klíčové aktivity:
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Veronika Kolompárová Vytvořeno: 20. dubna 2013 Ročník: 7., 8. a 9. Vzdělávací oblast: multikulturní výchova – volitelný předmět Svět Romů Anotace: Prostřednictvím tohoto VM se žáci seznámí s romskými festivaly.

3 Romské festivaly - úvod
Tradice romských hudebních festivalů začala v roce 1996 , kdy Respekt připravil výstavu v Richtrově vile. Účelem bylo setkání odlišných skupin lidí. V roce 1997 se konal  týden hudby v Hlaholu. Do jednoho večera byly vkomponovány různé žánry zpěvů. Spolu s dětskými pěveckými sbory tam zpívala Věra Bílá a Kale. V roce 1998 chtěl Borek Holeček udělat mezinárodní festival etnické hudby. Bylo to v době, kdy čeští Romové ve velkém množství odjížděli do Velké Británie a do Kanady. Takže se zorganizoval festival o romské hudbě.

4 SVĚTOVÝ ROMSKÝ FESTIVAL KHAMORO
Festival se koná již od roku 1999 a během této doby byl podpořen mnoha významnými osobnostmi (Václav Havel, Petr Pithart, Libuše Benešová, Ramiro Cibrián, Pavel Bém atd.) Od prvního ročníku je partnerem festivalu hl.m. Praha. Projekt je pravidelně podporován vládou České republiky. Cíle festivalu: ukázat bohatství romské kultury a tradic, které jsou součástí české a evropské a světové kultury přispět k integraci Romů do české společnosti a k vytváření multikulturní společnosti přispět ke zlepšení vztahů mezi majoritní společností a romskou komunitou prostřednictvím prezentace romské kultury Kulturní program: Festivalového kulturního programu se účastní špičkoví romští umělci z celého světa. Kromě nejžádanější tradiční romské hudby je v rámci Khamora představován také gypsy jazz, který je směsicí tradiční romské hudby a jazzu. Součástí je také doprovodný program, který obsahuje výstavy romského umění, filmová promítání nebo taneční workshopy. Jednou z nejsledovanějších částí festivalu je defilé účinkujících v centru Prahy, při kterém se představí všechny kapely tradiční hudby.

5 Gipsy Celebration Jedná se o workshop pořádaný na hradě Svojanov (východní Čechy). Celý projekt festivalu Gypsy Celebration je věnován všemu romskému.Pořádá Iva Kellarová. Můžeme se zde setkat s pěveckými a tanečními vystoupeními, dále vás tento festival může pozvat na různé semináře věnované všemu romskému.

6 Zdroje informací http://romove.radio.cz/cz/clanek/18532
Festivaly, kde lze romskou hudbu slyšet, a jejich stručná historie, c2002, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,"

Podobné prezentace


Reklamy Google