Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vznik tělovýchovné jednoty SOKOL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vznik tělovýchovné jednoty SOKOL"— Transkript prezentace:

1 Vznik tělovýchovné jednoty SOKOL

2 Historie vzniku Sokol vznikl v době národního obrození. Po uvolnění Bachova absolutismu začaly vznikat mnohé spolky. Mimo jiné i pěvecký sbor Hlahol. Sokol byl založen roku 1962 jako spolek Tělocvičná jednota Pražská v čele s Miroslavem Tyršem a Jindřichem Fügnerem. Největší rozmach zažil Sokol mezi světovými válkami, kdy měl miliony členů. Mezi cvičenci byli i prezidenti Masaryk a Beneš. V Sokolu se jen necvičilo. Byly pořádány i různé soutěže, veřejná vystoupení, akademie, kulturní besedy, šibřinky, výlety, zájezdy, tábory mládeže, divadelní a loutková představení, hudební a pěvecké koncerty, přednášky, výstavy a další… Nejoblíbenější ze všeho byly všesokolské slety.

3 Sokolské slety První slet se konal 18. června 1882 na Střeleckém ostrově v Praze, kde cvičilo 700 mužů pod vedením náčelníka dr. Miroslava Tyrše. V průvodu pochodovalo 1572 krojovaných sokolů. Poslední (třináctý) slet proběhl v roce 2000 jako součást Národních dnů sportu a kultury v Praze. Celkem se účastnilo cvičenců, z toho 800 sokolů ze zahraničí. Teď se připravuje čtrnáctý slet, který se bude konat v roce 2006

4 Miroslav Tyrš Narozen 17.9.1832 v Děčíně
V dětství mu zemřeli rodiče a byl vychováván u příbuzných. V roce 1873 se stal členem říšské rady, roku 1881 byl jmenován docentem na české technice a v roce 1882 mimořádným profesorem na české univerzitě. V  Sokole Pražském byl místostarostou a náčelníkem. Od roku 1871 řídil časopis Sokol. Oženil se s dcerou svého přítele Fügnera. Zemřel tragicky v Tyrolských Alpách

5 Jindřich Fügner Narozen 10.9.1822 v Praze
Vyučil se obchodníkem, hodně cestoval. Po návratu do Prahy roku 1846 převzal od svého otce velkoobchod s textilním zbožím. Zasloužil se o výstavbu první sokolovny. Zemřel na otravu krve.

6 Klemeňa Hanušová Tyršova spolupracovnice, upravila cviky pro potřeby žen a od roku 1869 byla cvičitelkou Tělocvičného spolku paní a dívek pražských. Prosazovala estetická hlediska a cvičení při hudbě.


Stáhnout ppt "Vznik tělovýchovné jednoty SOKOL"

Podobné prezentace


Reklamy Google