Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu"— Transkript prezentace:

1 Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu
Vytváření státu T.G.Masaryk Zápas o pohraničí a Slovensko Ústava z r a první volby do Národního shromáždění

2 Převzetí moci v 9.00 hod. převzali zástupci Národního výboru zásobovací centrálu (Obilní ústav) Před hod. převzali rovněž rakousko – uherské místodržitelství Celá Praha byla na nohou, všichni strhávali nenáviděné rakouské symboly Nedošlo k žádným násilnostem – Národní výbor vydal rozkaz – všechny kapely do ulic. Slovenská národní rada v Turčanském Sv. Martině se připojuje k společnému státu (Martinská deklarace) Vznik ČSR (Video)

3 Vytváření státu Snahy československé vlády o upevnění moci na celém území (první oddíly složeny z dobrovolníků, Sokolů a vracejících se českých vojáků) první zasedání Národního shromáždění zvolilo T.G.Masaryka prezidentem a ustavilo vládu v čele s K. Kramářem (ministr vojenství M.R.Štefanik, ministr financí Alois Rašín, ministr zahraničí E. Beneš) Politické strany – Československá strana sociálně demokratická, Československá strana socialistická, Agrární strana, Národně demokratická strana, Lidová strana, na Slovensku Ludová strana, v německém pohraničí Německá nacionálně socialistická strana dělnická (DNSAP)

4 T.G. Masaryk (1850 – 1937) Politik, profesor pražské univerzity a první československý prezident Málokterý příslušník českého národa získal v celém světě takové uznání jako Masaryk Jeho manželkou se stala Američanka Charlotta Garriguová. Od r přednášel na Univerzitě Karlově Nebyl politik v obvyklém slova smyslu, jeho působení mělo především morální ráz. Výrazně na sebe upozornil v tzv. sporu o Rukopisy. Postavil se za pravdu a čest. Podobných sporů a polemik zažil pak ještě mnoho. Například v tzv. Hilsnerově aféře Masaryk své rozsáhlé záměry a cíle vyložil v mnoha spisech. Po vypuknutí 1.světové války odešel z Čech a stal se vůdčí osobou zahraničního odboje. Podařilo se mu dostat se k americkému prezidentu Wilsonovi a přesvědčit ho, že požadavky porobených národů rakouské monarchie jsou oprávněné. Wilson pak skutečně podpořil i vznik Československa. Československo bylo mezinárodně uznáno za samostatný stát a Masaryk byl zvolen prvním prezidentem. Začalo období velmi úspěšné tzv. první republiky, kdy Masarykovo Československo představovalo jeden z moderních a vyspělých států meziválečné Evropy. Ještě za jeho života a prezidentování, k jeho osmdesátým narozeninám , se národní shromáždění usneslo na zákoně „Masaryk se zasloužil o stát“ Když Masaryk v roce 1937 zemřel, zemřel pro jeho obdivovatele symbol morální velikosti a velké autority.

5 Zápas o pohraničí a Slovensko
Proti vzniku nového státu se postavili Němci žijící v českém pohraničí. Doufali ve spojení s Německem, nebo s německým Rakouskem Československá vláda se snažila co nejrychleji upevnit moc na celém území. Přes místní nepokoje se podařilo situaci uklidnit po podpisu mírové smlouvy s Rakouskem (Saint-Germain 1919) Maďarsko se odmítlo vzdát Slovenska (Horní země) bez boje. V listopadu ovládla maďarská armáda velkou část území. Po zásahu Dohody vojska vyklidila Slovensko, ale problémy přetrvávaly dále

6 Ústava z r. 1920 a první volby do Národního shromáždění
Ústava schválena 1920.Československo republikou v čele s voleným prezidentem (věk alespoň 30 let, funkční období 7 let) Zákony vydávalo Národní shromáždění, které se skládalo ze 2 komor: poslanecké sněmovny (300 členů) a senátu (150 členů) Volební právo všeobecné, rovné a přímé. První volby – duben Předstih sociálních demokratů před ostatními stranami. Vznik rudo – zelené koalice (sociální demokraté a agrárníci)


Stáhnout ppt "Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu"

Podobné prezentace


Reklamy Google