Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Umění a kultura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_58 Ročník: 8. Sada: Hudební výchova Druh: Prezentace Autor: Mgr. Sylva Ludvíková Název: Michael Jackson Anotace: Seznámení s životem a tvorbou popového zpěváka Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Michael Jackson Americký zpěvák; nejúspěšnější popová hvězda 80. a 90. let 20. století.

3 Narodil se v městečku Gary v Indianě
Narodil se v městečku Gary v Indianě. Z osmi sourozenců se dvě mladší sestry, La Toya a Janet, rovněž prosadily v populární hudbě. Otec byl povoláním jeřábník, ale zajímal se i o muziku hrával na kytaru v soulové skupině, matka uměla obstojně na klarinet. Pro pětici bratrů vymyslel otec skupinu s názvem Jackson 5. Michael tak absolvoval svůj první koncert už v pěti letech. Jeden z koncertů viděla i soulová zpěvačka Diana Rossová a na skupinu upozornila Berryho Gordyho, šéfa nahrávací společnosti Motown.

4 První album skupiny se jmenoval Diana Rossová uvádí The Jackson 5.
Nejsilnější osobností skupiny byl Michael. Ve třinácti nazpíval velký hit Got To Be There, od r točil sólová alba. V r.1984 Michael skupinu definitivně opustil. Od r začal spolupracovat s hudebním producentem Quincy Jonesem. Natočili album Off The Wall, plné hitů. Deska se stala údajně nejprodávanějším černošským albem všech dob.

5 V polovině r.1982 vydal album Thriller – v krátké době se prodalo přes 40 miliónů kusů.
Nápaditá vizuální prezentace písniček se stala vzorem pro mladé další skupiny – snad právě proto se další album Bad (1987) prodávalo málo, i když opět obsahovalo několik skvělých písniček. Byl stále nazýván králem popu, ale úspěch jeho alb tomu již neodpovídal. Natočil film Moonwalker sestavený z nejúspěšnějších videoklipů.

6 V r. 1995 bylo vydáno dvojalbum HIStory.
Větší rozruch Jackson bohužel budil svými milostnými aférami než hudbou. V té době se zdá, že žije ve svém vlastním snovém světě superhvězdy, zcela odtržen od reality. Tvůrčí krizi nedokázal překlenout ani albem Blood On the Dance Floor (1997) s výrazně rockovými songy a hitem Remember the Time.

7 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

8 o Úkoly pro žáky: 1) Jaké byly rodinné poměry M. Jacksona?
2) Jak se jmenuje hit, který nazpíval ve skupině jako velmi mladý? 3) Co vyčteš o albu Of the Wall? 4) Jak se nazývá film, který vytvořil z videoklipů? 5) Jak se jmenují další alba? o


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google