Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nejznámější německé protiválečné písně

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nejznámější německé protiválečné písně"— Transkript prezentace:

1 Nejznámější německé protiválečné písně

2 Projekt byl finančně podpořen z dotačního programu Podpora vzdělávacích aktivit národnostních menšin v roce 2018, MŠMT 21430/2017-1

3 Lili Marleen Je to nejslavnější píseň druhé světové války. Autorem textu je německý básník Hans Leip, který jej napsal před svým odjezdem na ruskou frontu v roce Hudbu později složil proslulý autor vojenských německých pochodů, ale i oper a muzikálů Norbert Schultze v roce Za druhé světové války v podání zpěvačky Lale Andersenové byla velmi populární mezi německými vojáky a stala se jejich neoficiální „hymnou“ a později si získala rovněž oblibu mezi spojeneckými vojáky v podání Marlene Dietrichové. Později byla pro svoji oblibu nacistickým režimem zakázána, pro svůj depresivní protiválečný obsah.

4 Sag mir wo die Blumen sind
Píseň známá v českém překladu jako Řekni, kde ty kytky jsou (v anglickém originále Where Have All The Flowers Gone) je slavná protiválečná píseň, kterou složil americký folkový zpěvák Pete Seeger po přečtení románu Tichý Don Michaila Šolochova a kterou později nazpívali desítky dalších interpretů na celém světě. Jednou z nejslavnějších a nejpopulárnějších verzí je německá verze zpěvačky Marlene Dietrichové.

5 Ein bischen Frieden Protiválečná píseň německé zpěvačky Nicol v roce 1982, která s ní v 17 letech vyhrála velkou cenu Eurovize a tak nastartovala její pozdější velkou karieru zpěvačky šlágrů v Německu. Píseň uspěla v soutěži na pozadí silných protestů proti NATO v západní Evropě a především proti probíhajícímu válečnému konfliktu Velké Británie a Argentiny o Falklandské ostrovy v Jižním Atlantiku.

6 99 Luftballons V polovině osmdesátých let tzv. „nová vlna“ německé populární hudby ovlivněná punkem pomalu splývala s komerčním proudem, avšak mimořádně populární a také komerčně úspěšný se stal protestsong zpěvačky Neny, který získal mnoho zlatých a platinových desek v Evropě a který se stal zároveň hymnou německého protiválečného hnutí před koncem období studené války.

7 Wind of Change Rocková balada německé skupiny Scorpions z roku 1999 oslavuje politické změny ve východní Evropě včetně pádu Berlinské zdi a jasně předjímá pád SSSR a s ním spojený konec studené války. Jako světový hit dobyla přední příčky hitparád v Evropě, ale i v USA. Je to zároveň nejprodávanější skladba všech dob v Něměcku a jako píseň symbolizující spojení Západního a Východního Německa byla zvolena diváky televizní stanice ZDF jako „Píseň století“.

8 Vergessene Kinder Píseň Ztracené děti z alba Zimmer 483 z roku 2007 velice populární německé skupiny Tokio Hotel zpívá o nejbezbrannějších obětech všech válečných konfliktů na celém světě, o malých dětech.

9 Zdroje www.wikipedia.de www.wikipedie.cz www.google.cz
nemeckych-balonku kinder.html 2012/id=4482


Stáhnout ppt "Nejznámější německé protiválečné písně"

Podobné prezentace


Reklamy Google