Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně."— Transkript prezentace:

1 Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně

2 Evropa Evropa v důsledku válečných ztrát výrazně oslabena
Ztratila vedoucí postavení při určování podoby světa Důležitý krok na cestě k světovému míru byla demokratizace Spolkové republiky Německo (západní spojenci řešily eventuální německé budoucí nebezpečí systémem smluv se silným demokratickým Německem) Německá demokratická republika (komunistický stát plně podřízený SSSR)

3 Supervelmoci – SSSR, USA
Do prostoru uvolněného poraženými nebo podstatně oslabenými státy vstupovaly USA a SSSR. USA a SSSR – váleční spojenci měli o poválečném uspořádání světa rozdílné představy. Jakmile byl poražen společný nepřítel, obě supervelmoci si hájily své zájmy Zejména SSSR chtěl rozdělit svět do zájmových sfér a rozšířit oblast svého vlivu západně od svých hranic prostřednictvím tzv. satelitních států. Do sféry vlivu SSSR pak přešla i Československá republika a další země (Jugoslávie, Albánie, Rumunsko, Bulharsko, Polsko, Maďarsko, sovětská zóna Německa – NDR) USA a SSSR převzali faktickou odpovědnost za vývoj světa ve 2.polovině 20.století. Podíl na vytvořením OSN (Organizace spojených národů) i dalších mezinárodních organizací, zásluha na potrestání hlavních válečných zločinců, ale postupem času rostly zásadní konflikty a střety mezi těmito velmocemi.

4 Atomové zbraně Obě supervelmoci byly vybaveny jadernými zbraněmi (USA od. r. 1945, SSSR od r. 1949) Atomové zbraně byly natolik velkou hrozbou, že působily jako určitá záruka proti vedení otevřené války Přestože k přímému střetu nedošlo, cíle obou stran byly stejné jako ve válce – zničit nepřítele. Tento konflikt dostal název studená válka (termín poprvé použil Bernard Baruch – americký bankéř v roce 1947) Výbuch atomové bomby:


Stáhnout ppt "Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně."

Podobné prezentace


Reklamy Google