Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova"— Transkript prezentace:

1 Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
VOJENSKÉ PAKTY Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova

2 Situace po 2.světové válce
Po skončení 2.světové války neustalo válečné napětí, ale naopak vzrůstalo od roku Počátek období tzv. studené války. budování světové socialistické soustavy ( Sovětský blok). Tábor kapitalismu x tábor socialismu Vytvoření tzv. železné opony.

3 Komunistická hrozba Západní státy se obávaly rostoucího vlivu Sovětského svazu i celého východního komunistického bloku, a proto začaly vytvářet vojenské pakty

4 Rada vzájemné hospodářské pomoci
Protože se socialistické státy kvůli železné oponě dostávaly do hospodářské izolace, rozhodly se založit mezinárodní pakt RVPH v roce 1949.

5 NATO V témže roce 1949 iniciovaly USA založení tzv. Severoatlantického paktu ve spolupráci s VB, Francií a SRN. Cílem byla vojenská spolupráce v severoatlantické oblasti.

6 ANZUS V roce 1951 založily USA, Austrálie a Nový Zéland pakt ANZUS, aby si zajistily nadvládu v Indickém oceánu a Tichomoří.

7 SEATO V roce 1954 opět USA iniciovaly vznik dalšího vojenského uskupení zvaného SEATO (Jihovýchodní asijský vojenský pakt), jehož cílem bylo zajistit oblast kolem Indického oceánu.

8 BALKÁNSKÝ PAKT Jugoslávie po roztržce se SSSR se cítila ohrožena a izolována, proto stála u zrodu tzv. Balkánského paktu v letech Členy tohoto uskupení kromě Jugoslávie byly i Řecko a Turecko.

9 CENTO Velká Británie založila v roce 1955 tzv. Bagdádský pakt. Členy byly Turecko, Irák, Írán, Pákistán a Velká Británie. Cílem bylo získat vliv ve střední Asii. Tento pakt změnil po odstoupení Iráku název na CENTO.

10 Varšavská smlouva Blok socialistických států byl stále více obkličován, a proto byl v květnu 1955 založen vojenský pakt, který podle místa vzniku nesl název Varšavská smlouva. Jeho vznik ještě více vystupňoval napětí mezi Východem a Západem.

11 Cesta ke zmírňování napětí
Oba mocenské bloky (Západ a Východ) stupňovaly horečné zbrojení, svět se několikrát ocitl na pokraji celosvětového válečného konfliktu. Obrat nastává teprve v polovině 80.let, kdy Ronald Reagan a Michail Gorbačov uzavírají dohody o postupném odzbrojování.


Stáhnout ppt "Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova"

Podobné prezentace


Reklamy Google