Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FORMOVÁNÍ SOVĚTSKÉHO BLOKU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FORMOVÁNÍ SOVĚTSKÉHO BLOKU"— Transkript prezentace:

1 FORMOVÁNÍ SOVĚTSKÉHO BLOKU
Období studené války Dějepis Mgr. Milan Šimek

2 Příčiny vzniku světové socialistické soustavy
Posilování mocenských sil národních komunistických stran po 2. světové válce. Líbivý populistický program, který dokázal oslovit široké masy. Komunistické strany vedly aktivní boj proti fašismu, zatímco některé pravicové strany byly schopny kolaborovat s fašismem.

3 Příčiny vzniku světové socialistické soustavy
Všeobecné zklamání společnosti z kapitalistických západoevropských vlád Kapitalismus jako systém se utápěl mezi dvěma světovými válkami i po nich v krizích. Prestiž Sovětského svazu jako osvoboditele národů střední a východní Evropy.

4 První komunistický stát
První zemí, kde došlo k proletářské revoluci, se stalo Rusko. V roce 1917 po únorové revoluci byla svržena carská vláda a téhož roku v říjnové revoluci i buržoazní vláda.

5 Sovětský svaz Sovětské Rusko jako stát fungovalo do roku 1922, kdy byl jeho název změněn na Sovětský svaz. Po smrti Lenina vystřídal v čele státu Stalin, jeden z největších masových zločinců vůbec.

6 Mongolská lidová republika
Pod vlivem bolševické revoluce v Rusku byla nastolena komunistická vláda již v roce 1924 také v Mongolsku Čoj-bal-san - nejznámější politik

7 Bulharská lidová republika
Komunisté v Bulharsku se dostali k moci zásluhou Rudé armády při osvobozování země od nacismu ještě v průběhu války v roce 1944.

8 Léta Nejvíce zemí střední a jihovýchodní Evropy následovalo příkladu Sovětského svazu právě v prvních poválečných letech, kdy SSSR měl kredit vítěze nad fašismem a také nebyly široké veřejnosti známy skutky totalitních praktik sovětské moci.

9 Jugoslávie Silné pozice získali jugoslávští komunisté již na sklonku války. Do čela státu se postavil v roce 1945 prezident Josip Broz-Tito. Jugoslávie se dostala do konfliktu se SSSR (Také se nezúčastnila invaze do ČSSR v roce 1968).

10 Albánie Ve stejné době se komunisté chopili moci i v sousední Albánii, která se stala nejchudší komunistickou zemí. Ani Albánci se nezúčastnili vpádu vojsk VS do ČSSR.

11 Vietnamská lidově demokratická republika
Na sklonku války získali silné pozice i vietnamští komunisté. Jejich vládu lze datovat od roku 1946, kdy se Vietnam rozdělil na severní a jižní část. V čele severní části stál Ho-Či-Min.

12 Polská lidová republika
V roce 1947 se chopili komunisté vlády v Polsku.

13 Maďarská lidová republika
Ve stejném roce 1947 si upevnili moc i komunisté v Maďarsku. Stejně jako v Polsku změnili předválečný fašistický režim na jiný totalitní systém.

14 Česká republika V únoru 1948 došlo v Československu k vládní krizi. Vládnoucí pravicové strany špatně vyhodnotily situaci, a tak se komunisté v čele s Kl. Gottwaldem dostali nenásilnou cestou k moci.

15 Rumunská lidová republika
V roce 1948 došlo rovněž k nastolení komunistického režimu v Rumunsku. Nejznámějším rumunským diktátorem se stal Nicolae Ceausescu.

16 Korejská lidově demokratická republika
Korea se rozdělila na jižní (kapitalistickou část) a severní (komunistickou část) rovněž v roce Obě země se dostaly do válečného stavu, který přerostl v letech ve zničující válku.

17 Korejská lidově demokratická republika
V této válce bojovali Rusové, Severokorejci a Číňané na jedné straně a Jihokorejci a Američané na druhé straně. Nejznámější politik: Kim - Ir - Sen Komunismus zde stále trvá.

18 Čínská lidová republika
Jeden z nejvíce totalitních států světa vznikl v roce 1949 v Číně. Komunistický režim přetrvává dosud. Zakladatel čínské kulturní revoluce: Mao -Ce-tung.

19 Německá demokratická republika
Po poválečné mezinárodní správě bylo Německo v roce 1949 rozděleno, a tak vznikla NDR. Nejznámější politik: Erich Honecker.

20 Kuba V roce 1959 propukla na Kubě revoluce pod vedením bratrů Castrových a Che Guevary. V roce 1961 se Kuba přihlásila do tábora socialismu. Totalitní režim zde trvá dosud.

21 Krize systému Kvůli mezinárodní politické a hospodářské izolaci ze strany vyspělých kapitalistických států za účelem přežití si založily socialistické státy v roce 1949 Radu vzájemné hospodářské pomoci. Cílem byla vzájemná hospodářská spolupráce , její organizace a pomoc méně vyspělým státům.

22 Krize systému V roce 1955 si vytvořil socialistický blok vojenský pakt Varšavská smlouva, který měl být protiváhou Severoatlantického paktu. V 80. létech již socialistické státy nestačily ekonomicky a nebyly schopny konkurovat závodům ve zbrojení. Socialistické systémy se dostávaly do hluboké krize.

23 Světová socialistická soustava
K největšímu rozmachu socialistického bloku došlo v 60. až 70. létech 20. století., kdy získával kladné ohlasy ze zemí třetího světa. Socialistické státy zaujímaly zhruba třetinu světa. K rozpadu bloku došlo na přelomu 90. let.


Stáhnout ppt "FORMOVÁNÍ SOVĚTSKÉHO BLOKU"

Podobné prezentace


Reklamy Google