Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Jazz - počátky ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Žáci se formou prezentace seznámí s počátky jazzu a s hlavními představiteli. Prostřednictvím úkolu si prohloubí nabyté vědomosti.

3 JAZZ

4 Z historie 1492 objevena Amerika, nastala kolonizace.
Kolonizátoři našli pracovní sílu v Africe a odtud lodě přivážely do Nového světa v podpalubí černé obyvatele. Nastalo období otrokářství (zrušeno až v roce 1863 prezidentem USA Abrahamem Lincolnem).

5 Africká hudba Černí otroci si s sebou přiváželi zvyky, obřady a také hudbu, zpěv a tanec své rodné země. Africká hudba: výrazný rytmus, tzv. polyrytmus – tj. současné zaznívání několika rytmických pásem. Melodii černošských písní tvořilo několik ostře rytmizovaných tónů – riffy.

6 Afričani se v nové vlasti museli přizpůsobit
Afričani se v nové vlasti museli přizpůsobit. Bylo jim zakázáno bubnovat, aby se nedorozumívali, proto vznikaly první písně, ukolébavky a do pracovního rytmu pracovní písně (worksongs), duchovní sborové písně (spirituály), kde se střídal sólista, kazatel a sbor a také vzniklo blues. Šlo o písně světské (necírkevní), s volnějším tempem, kde se zpěvák snažil vyzpívat ze svých problémů.

7 Minstrelská představení – na scénách kabaretů se objevovalo blues, kde jej předváděli běloši s načerněnými tvářemi jako parodii. Hl. nástrojem: banjo – melodii ostře rytmizovalo.

8 Styl hry na banjo přejalo piano. Skladba se nazývala ragtime
Styl hry na banjo přejalo piano. Skladba se nazývala ragtime. Skladatelé ragtimů byli důkladně hudebně proškolení. Nejvýznamnějším byl Scott Joplin (1868 – 1917). Tato hudba se hrála v Chicagu a Saint Louis (90. léta 19. století).

9 Scott Joplin Obr. 4

10 New Orleans – první centrum jazzové hudby
New Orleans – první centrum jazzové hudby Z kombinace dechovky, ragtimů a dalších vlivů vznikl pochodový jazz. Plnil funkci i taneční hudby. Složení kapely: trubka (klarinet), trombon, bicí, souzaphon (suzafon) a banjo. Později: místo souzaphonu a banja přibyl kontrabas, kytara a piano – zrod klasického jazzu.

11 Klasický jazz Nejvýznamnější představitel klasického jazzu:
Louis Armstrong (1900 – 1971) na trubku se naučil hrát v polepšovně, kam se dostal, když jako třináctiletý na Silvestra vystřelil do vzduchu z pistole. jazzovou hudbu obohatil o nové možnosti hry na trubku (vysoké tóny, improvizace, osobitý zpěv tzv. scat – zpěv na libovolně vybrané slabiky.) V roce 1965 navštívil se svými All Stars i Prahu.

12 Louis Armstrong Obr. 5

13 Chicago Centrem jazzu po New Orleans se stalo Chicago. Zde začínali jazz napodobovat i bělošští hudebníci. Takové kapely nesly název: dixieland. Jass – jazs/jas - JAZZ Jazz ovlivnil snad všechny druhy umění 20. století, ale hlavně hudbu. Objevuje se dodnes v populární hudbě i rocku.

14 ÚKOL Uveď alespoň jeden název českého jazzového, či swingového orchestru.

15 ŘEŠENÍ Např. Orchestr Gustava Broma.

16 CITACE Text je dílem autorky ze dne 1.4.2012.
Obrázky: otevřená galerie Microsoft Office Obr. 4 [online]. c2012 [cit ]. Scott Joplin. Dostupné z WWW: < Obr. 5 [online]. c2012 [cit ]. Louis Armstrong. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google