Pokus o sjednocení Itálie. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sjednocování Itálie po roce 1849
Advertisements

Autor: Mgr. Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň
Pokus o sjednocení Itálie a Německa
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Sjednocení Itálie a Německa Nové státy na mapě Evropy
Sjednocení Itálie jediný samostatný stát na Apeninském poloostrově bylo: SI patřila: JI patřila: Střední Itálie patřila: Sardinie si našla spojence proti.
Lia Roubínková Adéla Schneeweissová
Revoluce 1848/1849 v Evropě.
Giuseppe Garibaldi
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_454.
Sjednocení Itálie a Německa
Ustanovení Italského království
Sjednocení Itálie sjednocení Německa.
Petr Půček Adam Paleček
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Vznik Svaté říše římské
Sjednocení Itálie Roman Cigáň 3. ročník.
Dějiny významných států v Evropě i ve světě
EVROPA VE 30. LETECH (I.) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa.
R EVOLU Č NÍ ROK 1848 Francie & Itálie Veronika Klausová.
Revoluce
Habsburská monarchie – bouřlivé události, revoluční jaro 1848
Francie za Napoleona III.. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost - Francie.
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Proč se střídá den a noc.
Sluneční soustava. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Sluneční soustava NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_02_Sluneční.
Příprava Mnichova, mnichovská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost.
Léta krize v ČSR. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Léta krize v ČSR.
České země ve 2. polovině 18. století
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Lidské tělo - svaly. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Lidské tělo – svaly.
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
Pokus o sjednocení Německa. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
Podnebné pásy – mírný pás
Habsburská monarchie a české země – porážka revoluce
Třídění přírodnin.
Průmyslová revoluce.
Křížovka – opakování, manželství
Komunismus a fašismus.
Obchodní akademie, Střední odborná škola
SJEDNOCENÍ ITÁLIE.
Dýchací soustava.
Sjednocení Itálie. Sjednocení Itálie Výchozí situace roztříštěnost – brzda hospodářského rozvoje sever - vláda rak. Habsburků střed –papežský stát.
Název a číslo materiálu:
Lidské tělo - kůže.
Ludvík Napoleon a druhé císařství
Habsburská monarchie a české země v 18. století
Sjednocení Itálie Sjednocení Itálie. Sjednocení Itálie Sjednocení Itálie.
Vídeňský kongres.
České země v 18. století Josef II..
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Edvard Beneš.
VZNIK USA.
Přizpůsobivost živočichů
Císařství Napoleona I..
Revoluce
Digitální učební materiál:
Digitální učební materiál:
Revoluce ve Francii
Revoluce
Mnichovský diktát.
Sjednocení Itálie sjednocení Německa.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Revoluční rok „Jaro národů“.
Nebezpečí nového válečného konfliktu
Název a číslo materiálu:
Revoluční rok „Jaro národů“.
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Transkript prezentace:

Pokus o sjednocení Itálie

ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o sjednocení Itálie. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_4C_D8_16_Pokus o sjednocení Itálie. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚTDějepis ROČNÍK8. KLÍČOVÁ SLOVA Itálie, Neapolsko, Lombardie,Ferdinand II., Karel Albert. DATUM

Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 8. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis. Žáci se seznámí se situací v Itálii ve 40. letech 19. století.

Snahy sjednocení Itálie - vůdčí roli při sjednocování Itálie převzala od roku 1848 savojská dynastie - králové ze savojské dynastie při pokusu o ovládnutí celé Itálie museli podstoupit boj s Rakouskem, které ovládalo Lombardii a Benátsko, Bourbony, kteří zase vládli ve střední a jižní Itálii a nakonec i se samotným papeže, který se nehodlal dobrovolně vzdát vlády nad papežským státem s hlavním městem Římem

Povstání v Neapolku a Lombardii -leden 1848 vypuklo na Sicílii a v Neapolsku lidové povstání které si na bourbonském králi Ferdinandovi II. vynutilo vydání ústavy - březen 1848 – proti rakouské vystoupení v Miláně a v Benátkách, kde byla vyhlášena republika - rakouské vojsko se stáhlo a připravilo se k boji proti sardinskému králi Karlu Albertovi, který se postavil d čela boje za italské sjednocení - Karel Albert byl v červenci 1848 poražen v bitvě u Custozzy(kustoca) a rakouský maršál Radecký opětovně dobyl Milán

Ferdinand II.

Karel Albert

Bitva u Custozzy

Maršál Radecký

Návrat ke starým poměrům - v březnu 1849 sardinský král obnovil válku proti Rakousku, ale byl poražen - jeho syn Viktor Emanuel uzavřel s Rakouskem mír - pokus o sjednocení Itálie v roce 1848 ztroskotal - v Římě obnovena vláda papeže

Viktor Emanuel

Opakovací otázky 1. Kdo se postavil v roce 1848 do čela italských sjednocovacích snah? 2. Kdy probíhalo povstání na Sicílii v Neapolsku? 3. Kdo to byl Karel Albert? 4. Který panovník uzavřel mír s Rakouskem?

Zdroj k textu Novověk – Doc. PhDr. Milan Hlavička, CSc.- učebnice dějepisu pro 8.ročník základní školy a 3. ročník osmiletého gymnázia, 1. vydání 2002, SNP – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, Bělehradská 47, Praha 2, , ISBN – 7235 – 053 – 6 – text.

Zdroj k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN, Euveden. xtree.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 3 NEUVEDEN, Neuveden. vitvar.webzdarma.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 4 NEUVEDEN, Neuveden. radecky.eu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 5 NEUVEDEN, Neuveden. forum.valka.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: