Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přizpůsobivost živočichů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přizpůsobivost živočichů"— Transkript prezentace:

1 Přizpůsobivost živočichů

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Přizpůsobivost živočichů. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_07_Přizpůsobivost živočichů. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Přírodověda ROČNÍK 5. KLÍČOVÁ SLOVA Liška polární, liška obecná, fenek, medvěd baribal, medvěd brýlový, medvěd lední. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 5. ročníků základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a jeho svět – přírodověda. Žáci se seznámí s tím, jak se někteří živočichové přizpůsobili různým přírodním podmínkám.

4 Přizpůsobivost živočichů
Někteří živočichové, např. zajíc, liška, medvěd se přizpůsobili rozmanitým podmínkám v různých podnebních pásech. Jejich přizpůsobení je odlišilo vzhledem, způsobem života a jídelníčkem.

5 Liška polární Má velmi hustou, v zimě bílou srst a kratší boltce i končetiny. Živí se drobnými polárními živočichy.

6 Liška polární Obrázek číslo 1

7 Liška obecná Žije v mírném pásu.
Má poměrně dlouhé nohy a velké boltce. Živí se drobnými živočichy.

8 Liška obecná Obrázek číslo 2

9 Fenek Je pouštní liška. Jeho velké uši odvádějí z těla přebytečné teplo. Dokonalý sluch mu pomáhá vyhledávat potravu. Loví v noci hmyz, drobné plazy a hlodavce.

10 Fenek Obrázek číslo 3

11 Medvěd baribal Je obvykle černý.
Žije v hlubokých lesích Severní Ameriky. Živí se rostlinami, menšími savci i zdechlinami.

12 Medvěd baribal Obrázek číslo 4

13 Medvěd brýlový Žije v horských oblastech jižní Ameriky.
Živí se hlavně výhonky, ještě nerozvitými listy, ovocem a kořínky.

14 Medvěd brýlový Obrázek číslo 5

15 Medvěd lední Má srst i na spodní straně tlap, což mu umožňuje pohybovat se s jistotou po hladkém ledu. Jeho hlavní potravou jsou tuleni.

16 Lední medvěd Obrázek číslo 6

17 Opakovací otázky 1. Jak se liší způsob života lišky polární, lišky obecné a fenka? 2. Jak se liší způsob života medvěda polárního, medvěda baribala a medvěda brýlového? 3. Kdo je to fenek?

18 Zdroje KHOLOVÁ, Helena a kol. Život na Zemi. Praha: Alter, 2011, ISBN

19 Zdroje k obrázkům Obr.č.1 NEUVEDEN, Neuveden. wolfhound.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.2 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.3 ENHANCED BY MADMAX32. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.4 NEUVEDEN, Neuveden. hraskuv.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.5 NEUVEDEN, Neuveden. medvediweb.blog.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.6 NEUVEDEN, Neuveden. people.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Přizpůsobivost živočichů"

Podobné prezentace


Reklamy Google