Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Průmyslová revoluce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Průmyslová revoluce."— Transkript prezentace:

1 Průmyslová revoluce

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Průmyslová revoluce NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_4C_D8_10_Průmyslová revoluce ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Dějepis ROČNÍK 8. KLÍČOVÁ SLOVA James Watt, parní stroj, strojírenství, lokomotiva, George Stephenson. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 8. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis. Jedná se o výukový program, který žákům rozšíří vědomosti v oblasti nových technických vynálezů.

4 Velká Británie – kolébka průmyslové revoluce
Anglie prožila mezi lety 1770 až 1830 jako první země světa rozsáhlý hospodářský rozmach, který nazýváme průmyslová revoluce. Byly zde vybudovány: továrny, průplavy, silnice, železnice. Venkovské obyvatelstvo odcházelo pracovat do nových hutí, továren, dolů, obchodů a dopravy.

5 Nové složení společnosti
Dělnictvo – nejpočetnější. Střední vrstva – ostatní zaměstnanci, úředníci, inteligence, továrníci, bankéři, obchodníci = buržoazie. Osu kapitalistické společnosti tvořili dělníci (proletariát) a kapitalisté (buržoazie).

6 Nové technické vynálezy
60. léta 18. století – James Watt – zdokonalený parní stroj – použití v dolech, hutích, při válcování železa, k tažení vozů a k pohonu lodí. Nové technické a technologické postupy – zavádění koksovacích vysokých pecí v hutích, válcovacích stolic v železárnách, strojního spřádání a tkaní lnu, vlny a bavlny v textilnictví.

7 James Watt Obrázek číslo 1

8 Wattův parní stroj Obrázek číslo 2

9 Nové technické vynálezy
Nový průmyslový obor – strojírenství (výroba strojů). Vrcholným dílem strojnické dovednosti byla lokomotiva – první stroj umístěný na koleje.

10 Revoluce v dopravě George Stephenson(stývnson) – sestrojil v roce 1814 první funkční lokomotivu pro potřeby dolů. Robert Fulton (faltn) – sestrojil v roce 1807 první funkční paroloď, která nesla jméno Clermont. V roce 1819 přeplul první britský parník Atlantský oceán. Od 30. let 19. století přispěl k rychlému přenosu zpráv na dálku elektrický telegraf.

11 George Stephenson Obrázek číslo 3

12 Lokomotiva George Stephensona
Obrázek číslo 4

13 Robert Fulton Obrázek číslo 5

14 Paroloď Obrázek číslo 6

15 Sociální důsledky průmyslové revoluce
Průvodním jevem zrodu nové kapitalistické industriální společnosti byla sociální bída a nelidské pracovní podmínky. Nové stroje nahrazovaly lidskou pracovní sílu. Dělníci se bránili rozbíjením strojů, později se začali sdružovat v odborové organizace. Anglický průmyslník Robert Owen – pro své dělníky zřizoval sociální instituce, stavěl domy a staral se o jejich vzdělání.

16 Robert Owen Obrázek číslo 7

17 Slovníček Clo – daň z dováženého zboží.
Industrializace – zprůmyslnění. Liberalismus – politický a hospodářský systém, který vyznává náboženskou toleranci, nedotknutelnost soukromého vlastnoctví, politickou svobodu a omezování role státu. Technologie – výrobní postup.

18 Opakovací otázky 1. V jakých letech probíhal ve Velké Británii velký hospodářský rozmach? 2. Jaké bylo nové složení obyvatelstva v období průmyslové revoluce? 3. Jaký vynález přispěl k rychlému přenosu zpráv? 4. jaké byly sociální důsledky průmyslové revoluce? 5. Doplň co sestrojili: James Watt – George Stephenson – Robert Fulton –

19 Zdroje Novověk – Doc. PhDr. Milan Hlavička, CSc.- učebnice dějepisu pro 8.ročník základní školy a 3. ročník osmiletého gymnázia, 1. vydání 2002, SNP – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, Bělehradská 47, Praha 2, , ISBN – 7235 – 053 – 6 – text.

20 Zdroje k obrázkům Obr. Č.1 HOWARD, Henry. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.2 NEUVEDEN, Neuveden. converter.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.3 DUYCKINICK, EVERT A. PORTRAIT GALLERY OF EMINENT MEN AND WOMEN IN EUROPE AND AMERICA. NEW YORK: JOHNSON, WILSON & COMPANY, [1]. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.4 NEUVEDEN, Neuveden. profimedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.5 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.6 NEUVEDEN, Neuveden. historieweb.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.7 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Průmyslová revoluce."

Podobné prezentace


Reklamy Google