Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Třídění přírodnin.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Třídění přírodnin."— Transkript prezentace:

1 Třídění přírodnin

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Třídění přírodnin NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_13_Třídění přírodnin ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Přírodověda ROČNÍK 5. KLÍČOVÁ SLOVA Viry, sinice, bakterie, houby, rostliny, živočichové. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 5. ročníků základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a jeho svět – přírodověda. Žáci se seznámí se základním tříděním organismů.

4 Třídění organismů Organismy můžeme třídit podle různých hledisek.
Vědci třídí organismy např. podle stavby jejich těl, podle orgánů, kterým dýchají, podle toho jak se rozmnožují, čím se živí. Všechny organismy byly rozděleny celkem do 4 hlavních skupin

5 První skupina Do první skupiny patří : VIRY BAKTERIE SINICE

6 Virus chřipky Obrázek číslo 1

7 Bakterie Obrázek číslo 2

8 Sinice Obrázek číslo 3

9 Druhá skupina Druhou skupinu tvoří HOUBY.
Kromě kloboukových hub sem patří i velmi drobné(mikroskopické) houby, např. PLÍSNĚ a KVASINKY.

10 Kloboukové houby

11 Houby - kvasinky Obrázek číslo 5

12 Plísně Obrázek číslo 6

13 Třetí skupina Do třetí skupiny patří ROSTLINY.
K rostlinám řadíme především organismy, které jsou schopny měnit látky neústrojné(součást neživé přírody) na látky ústrojné (součást živé přírody). Tento chemický děj FOTOSYNTÉZA probíhá za pomoci sluneční energie, zeleného barviva(chlorofylu) oxidu uhličitého a vody. Na rozdíl od živočichů nejsou rostliny většinou schopny pozorovatelného aktivního pohybu.

14 Čtvrtá skupina Čtvrtou největší skupinu tvoří ŽIVOČICHOVÉ.
Živočišná říše zahrnuje organismy, které se živí rostlinami nebo jinými živočichy. Živočichové jsou většinou schopni aktivního pohybu z místa na místo.

15 Rostliny Rostliny můžeme rozdělit na dvě velké skupiny: SEMENNÉ
VÝTRUSNÉ SEMENNÉ dělíme na – BYLINY a DŘEVINY. DŘEVINY rozdělujeme na JEHLIČNATÉ a LISTNATÉ a dále na STROMY a KEŘE. Podle toho zda mají nebo nemají KMEN. VÝTRUSNÉ rostliny(nekvetoucí) dělíme na KAPRADINY, PŘESLIČKY a MECHY.

16 Kapradiny Obrázek číslo 7

17 Živočichové Dělíme je ba dvě velké skupiny podle toho zda mají nebo nemají kostru. OBRATLOVCI – mají kostru. BEZOBRATLÍ – nemají kostru. OBRATLOVCE dále dělíme na :SAVCE PTÁKY PLAZY OBOJŽIVELNÍKY RYBY

18 Bezobratlí - mravenec Obrázek číslo 8

19 Opakovací otázky 1. Podle čeho se mohou třídit živé organismy?
2. Vyjmenujte 4 hlavní skupiny organismů. 3. Co je to fotosyntéza? 4. Na jaké dvě skupiny dělíme rostliny? 5. Vyjmenujte živočichy(skupiny živočichů), které řadíme mezi obratlovce.

20 Zdroj k textu KHOLOVÁ, Helena a kol. Život na Zemi. Praha: Alter, 2011, ISBN

21 Zdroje k obrázkům Obr.č. 1NEUVEDEN, Neuveden. chripka.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.2 NEUVEDEN, Neuveden. biologie.webz.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.3 NEUVEDEN, Neuveden. hgf10.vsb.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 4 NEUVEDEN, Neuveden. ieat4life.blogspot.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 5 NEUVEDEN, Neuveden. 21stoleti.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 6 MÜHLPFORDT, Henry. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 7 VYMAZALOVÁ, Hana. garten.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 8 JOKEŠ, Milan. muzeum-pribram.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Třídění přírodnin."

Podobné prezentace


Reklamy Google