Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Edvard Beneš.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Edvard Beneš."— Transkript prezentace:

1 Edvard Beneš

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Edvard Beneš. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_5B_D9_14_Edvard Beneš. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Dějepis ROČNÍK 9. KLÍČOVÁ SLOVA E. Beneš, T. G. Masaryk, mnichovský diktát, prezident, ministr zahraničí. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 9. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis. Žáci se seznámí s postavou našeho druhého prezidenta Edvarda Beneše.

4 Edvard Beneš - prezident
1935 – 1938 1940 – 1945 – prezident v exilu 1945 – 1948 T. G. Masaryk se vzdává prezidentské funkce ze zdravotních důvodů na sklonku roku 1935. Jeho nástupcem zvolilo Národní shromáždění Edvarda Beneše.

5 Edvard Beneš Obr. Č. 1

6 E. Beneš při návštěvě brněnského četnictva v roce 1938
Obr.č. 2

7 E. Beneš – život před zvolením
Narodil se Zemřel Byl sociolog a právník. Již před 1. světovou válkou patřil do okruhu Masarykových realistů a po jejím vypuknutí se zapojil do protirakouské činnosti. V září 1915 odešel do Francie a spolu s Masarykem a Štefánikem se stal jednou z vůdčích osobností československého zahraničního odboje. Po vzniku Československa byl jmenován ministrem zahraničí a tuto funkci vykonával až do prosince 1935.

8 E. Beneš - prezidentem V porovnání s majestátně vyhlížejícím Masarykem vyhlížel spíše jako suchý, leč neobyčejně výkonný úředník. Prezidentského úřadu se ujímal v době, kdy se dramaticky zostřily vnitropolitické i mezinárodní poměry. Beneš musel od počátku čelit náporu stupňujících se požadavků Sudetoněmecké strany, jež se roku 1938 stala účinným nástrojem Hitlerovy protičeskoslovenské politiky. V situaci, kdy Anglie a Francie v naivní snaze zachránit mír ustupovaly Hitlerovi a dokonce spolu s Německem a Mussoliniho Itálií podepsaly mnichovskou dohodu, mnoho dělat nemohl. S bolestí v srdci přijal mnichovský diktát, vydávající nacistickému Německu bez boje českomoravské pohraničí, ale na znamení nesouhlasu s nepříznivým vývojem podal demisi. V zápětí odletěl do zahraničí předvídaje brzký výbuch celosvětového konfliktu.

9 Beneše střídá Hácha Jíž v červenci 1940 vytvořil v Londýně exilovou československou vládu a převzal opět úřad prezidenta republiky. Po Mnichovu vykonával funkci prezidenta Emil Hácha (1938 – 1939 a 1939 – 1945 státní prezident).

10 Emil Hácha Obr.č. 3

11 Hácha vystřídán opět Benešem
Již před osvobozením Československa došlo k dohodě, že funkci prezidenta obnovené republiky převezme opět Edvard Beneš. Svůj sen o vybudování sociálně spravedlivého, na parlamentní demokracii založeného státu však uskutečnit nemohl. Tlak československých komunistů, podporovaných J. V. Stalinem,, byl příliš silný. Navíc zradikalizovaná poválečná společnost uvěřila komunistickým heslům, aniž si plně uvědomila, co činí. V politické krizi, vrcholící v únoru 1948 demisí demokratických ministrů, Beneš osudově zaváhal. Demisi přijal a sestavením nového vládního kabinetu pověřil Klementa Gottwalda. Odhodlal se však k poslednímu vzdornému gestu. Na jaře 1948 odmítl podepsat Ústavu 9. května a oficiálně abdikoval. O tři měsíce později zemřel. Pohřeb uzavřeného a nepřístupného muže se sice změnil v protikomunistickou demonstraci, současně však na dlouhý čas učinil tečku za érou demokratického Československa.

12 Opakovací otázky 1. Kdo byl zvolen československým prezidentem v roce 1935? 2. Jakou funkci vykonával E. Beneš před tím než byl zvolen prezidentem? 3. Kdo nahradil po mnichovském diktátu E. Beneše ve funkci prezidenta?

13 Zdroje k textu ČORNEJ, Petr; LOCKEROVÁ, Jiřina; MAJOR, Pavel. Panovníci českých zemí. Praha: Fragment, 1992, ISBN ČORNEJ, Petr; LOCKEROVÁ, Jiřina. Panovníci českých zemí - výukové karty. Praha: Fragment, 2008, ISBN

14 Zdroje k obrázkům Obr. Č. 1 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. Č. 2 JANDA, František. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 3 NEUVEDEN, Neuveden. hacha.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Edvard Beneš."

Podobné prezentace


Reklamy Google