Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Únor 1948 Situace po parlamentních volbách Boj o moc Únor 1948

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Únor 1948 Situace po parlamentních volbách Boj o moc Únor 1948"— Transkript prezentace:

1 Únor 1948 Situace po parlamentních volbách Boj o moc Únor 1948
Důsledky Února 1948

2 Situace po parlamentních volbách
Mimořádné sucho v roce 1947 prohloubilo hospodářské potíže, kvetl černý trh, stoupala nespokojenost obyvatelstva Komunisté navrhovali jako řešení hospodářských obtíží milionářskou daň Dochází k politické krizi Národní fronty

3 Boj o moc Polická situace se přiostřovala a měnila se v boj komunistů proti nekomunistickým stranám. V této době vypukl Krčmáňský případ. Zenkl, Drtina a Masaryk (nekomunističtí členové vlády) dostaly poštou balíčky s výbušninami. Komunisté měli post ministra vnitra, a tak Bezpečnost případ šetřila nedostatečně. V polovině února 1948 odvolal komunistický ministr vnitra Nosek 8 velitelů SNB a nahradil je komunisty.

4 Únor 1948 podali demisi ministři ČSNS, ČSL a DS. Nešlo o nadpoloviční většinu (demisi nepodal např. J. Masaryk) Tím komunisté tvrdili, že vláda stále existuje a je třeba přijmout demisi a vládu doplnit. Komunisty podpořila generální stávka (účast 2,5 milionů občanů) vstoupily do ulic lidové milice (vytvářené v závodech komunisty) Opozice v demisi očekávala, že tuto politickou krizi vyřeší prezident. Edvard Beneš však před převahou komunistů (kteří měli navíc za sebou SSSR) kapituloval, přijal demisi a jmenoval jiné ministry navržené Gottwaldem.

5 Důsledky Února 1948 KSČ tímto krokem přebírá moc v Československu
V červnu 1948 abdikuje nemocný Edvard Beneš, střídá ho ve funkci Klement Gottwald Předsedou vlády se stává Antonín Zápotocký KSČ tak od léta 1948 soustředila veškerou moc ve svých rukou. Únor 1948 (video)


Stáhnout ppt "Únor 1948 Situace po parlamentních volbách Boj o moc Únor 1948"

Podobné prezentace


Reklamy Google