 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Advertisements

Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Vůle, motivace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov09 Autor Mgr.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Zpracovaly: Lucie Tylšarová, Lucie Zimlová
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ JEVY.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Gramotnost: definice pojmu
Emoce (city).
Definice motivace Teorie motivace Stimulace
OSOBNOST.
Personální management
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Struktura výuky.
Rozdíly mezi osobnostmi
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Teorie motivace Adéla Furiková.
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A12 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníListopad.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Výuka jako řízená socializace
Specifické potřeby a služby pro dospělé a seniory
Personální plán pro podnikatelský plán
Řízení a plánování kariéry
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Příčiny neúspěchu žáků Jana Míková. John Holt: „Proč děti neprospívají“ John Holt: „Proč děti neprospívají“ Bojí se, nudí a jsou zmatené Bojí se, nudí.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ekonomika – základní pojmy.
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
psychologie osobnosti - motivace
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Edukant motivace k učení a řešení výchovných problémů
MOTIVACE.
MOTIVACE Zora Syslová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Aktivačně motivační vlastnosti osobnosti
Komunikace učitele se žáky
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal  Motivace je jedním z důležitých činitelů působících na efektivitu učení

Charakteristika motivace  Zahrnuje vnější pobídky, cíle a vnitřní motivy, motivace je individuálně rozdílná  Je chápána jako intrapsychologický proces zvýšení nebo poklesu aktivity, mobilizace sil, projevuje se napětím, neklidem  Za nežádoucí motivace se považuje strach, bolest, úzkost apod.

Motiv  Pojmem motiv označujeme vědomé či podvědomé pohnutky činnosti, které vedou k dosažení cíle nebo uspokojování potřeb  Význam motivů pro uspokojování biologických potřeb se při vývoji jedince mění  Vzbuzuje motivace jedince, řídí činnosti jedince, energetizující činnost  Činnost člověka nevzbuzuje jediný motiv, ale motivů několik, jeden může být centrální  geomotiv=vrozený  fenomotiv=získaný

 Motivy nižší  Motivy vyšší- biologické -společenské  Biologické potřeby se společensky utvářejí, naopak společenské zahrnují biologickou složku

Stejnou motivaci lze vyjádřit několika způsoby  Žák má zájem o předmět  Má kladný postoj k předmětu  Má k němu citový vztah

Motivace k učení  Vnější motivace k učení – dosažení určitého cíle, který skýtá odměnu, zapojení do činnosti je prostředkem k dosažení jiného cíle  Vnitřní motivace k učení – uspokojit svoji zvědavost a zájem, získat schopnosti a dovednosti při plnění požadavků; cílem je získání daných dovedností; důležité je pravidelně poskytovat zpětnou vazbu o rozvoji schopností a dovedností

Činitelé motivace k učení  Novost situace  Činnost+uspokojení z ní  Úspěch v činnosti  Sociální momenty – soutěžení, sociální hodnocení  Souvislost činnosti se zájmy žáka a jeho zkušenostmi  Souvislost se životními perspektivami

Motivační činitelé Zájem se chápe jako specifické zaměření na určitý předmět nebo jev, úsilí zaměstnávat se tímto předmětem nebo jevem. Člověk, který se zabývá zajímavými činnostmi, má příjemné citové zážitky, a proto se obvykle méně unavuje. Proto je třeba dětem zpřístupňovat učivo zajímavostí. Učivo je dobré zprostředkovávat rozmanitými způsoby a využívat pomůcek.

Jsou metody, pomocí nichž pedagog usměrňuje chování dítěte. Odměna a trest jsou motivačním prostředkem, jehož prostřednictvím se žák dovídá, zda je jeho činnost chvályhodná či ne. Odměna podporuje i aktivitu žáků při učení.

Poznávání výsledků je dalším motivačním činitelem. Zlepšuje učení žáků a čím je žák podrobněji informován o svém výkonu, tím se lépe učí. Už i částečná znalost výsledků činnosti je silným motivačním činitelem pro budoucí učení.

Vývoj motivace 2 stádia: Počáteční motivace k učení – vzniká zpravidla snadno, podněcuje ji některý z činitelů motivace Motivace hlubší, trvalejší – činitelé motivace mohou podporovat vývoj k hlubší a trvalejší motivaci k učení

Motivace, zájem o určitý předmět se prohlubuje v činnostech Přeměna krátkodobého na dlouhodobý má význam nejen pro vzdělání a pracovní zařezení jedince. Upevněný a trvalý zájem je důležitý pro formování zralé osobnosti jedince, pro překonání lability, pocitů prázdnoty a nespokojení. V průběhu učení, především v příznivém emočním klimatu, při užití vhodných metod vyučování a v souvislosti s celkovým rozvojem osobnosti se může měnit struktura motivace k učení. Žák má zájem o předmět, ale působí zde jiné dílčí motivy.

Seznam použité literatury KLINDOVÁ, L'., BRONIŠOVÁ, E., KOLLÁRIK, K. Pedagogická psychologie. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, vs.blogspot.com/2008/04/motivace-k-k- uen.html