Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. PhDr. Jarmila Divišová Praha, 2012

2 Úvod …aneb Jak jsem dospěla k potřebě supervize Otázky, které jsem si kladla: Dělám to tak, jak jsem si představovala? Pomohla bilanční diagnostika? Využila jsem správě daných výsledků? Kde jsou zdroje mých pochybností o práci s dospívajícími? Jsem užitečná tak, jak by klienti potřebovali?

3 Mé očekávání od supervize -Vidět více alternativ -Inspirovat se -Najít lepší řešení -Zbavit se iluzí (nikoli ideálů) -Získat zkušenost, že o všem se dá mluvit -Získat podporu -Naplánovat další kroky -Přidat trochu teorie (nové metody, moduly) -Získat podněty k vlastnímu rozvoji -Dostat konstruktivní kritiku

4 Mé očekávání od supervizora Potřebuji supervizora s dovednostmi a rozhledem, aby stimuloval mne i mou práci a také mne podporoval a povzbuzoval (občas pohladil na duši), nejen tím, co dělá, ale tím, čím doopravdy je…

5 Supervize - charakteristika Supervize = jedna z forem odborné přípravy, ale především prostředek k osobnímu a profesionálnímu růstu. Měla by být příležitostí k bezpečnému rozhlédnutí se, kde jsou hranice schopnosti pomoci. Souběžně by měla pomoci nacházet řešení těžko řešitelných případů, měla by pomáhat i vyrovnávat se se stresem.

6 Některé znaky dobré supervize 1. Umožňuje psychologům reflexi jejich vlastní práce, tj.: učí je posuzovat různé způsoby jejich odborné práce, lépe rozumět klientům, více si uvědomovat své reakce a odezvy na klienty, chápat dynamiku svých vztahů s nimi, podporuje porozumění situacím, které v průběhu práce s klienty vznikají, a různým vlivům působícím na proces pomoci, vede k nacházení nových možností řešení problémů a situací, se kterými se psychologové ve své práci s klienty setkávají. 2. V souvislosti s tím supervize zároveň: podporuje učení jako trvalý a vědomý proces. umožňuje propojovat teoretické znalosti s konkrétními dovednostmi. dodává psychologům větší jistotu, zlepšuje jejich pocit z vlastní práce a motivuje je k další práci na sobě.  Reflexe vlastní práce se pod vedením kvalifikovaného supervizora stává jedním z pilířů dalšího profesionálního růstu psychologů.  Skupinové supervize psychologů poskytujících BDg a zaměřené zejména na jejich případovou práci s klienty by měly probíhat pravidelně. Skupinová forma by mohla napomoci i rozvoji flexibilní organizace práce, v níž by psychologové byli ochotni akceptovat nové myšlenky a přizpůsobovat se jim i změnám prostřednictvím sdílené vize.


Stáhnout ppt "Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google