Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Definice motivace Teorie motivace Stimulace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Definice motivace Teorie motivace Stimulace"— Transkript prezentace:

1 Definice motivace Teorie motivace Stimulace
Motivace a stimulace Definice motivace Teorie motivace Stimulace

2 Definice motivace Motivace představuje soubor vnitřních hnacích sil člověka, které ho určitým směrem zaměřují, aktivizují a vzniklou aktivitu udržují. Navenek se tyto síly projevují v podobě motivovaného jednání (Pauknerová, 2006, s. 173). Dimenze motivace: směr, intenzita, stálost. Motivy cílové a instrumentální. Stimulace – vnější pobídky. Intrinsická a extrinsická motivace

3 Zdroje motivace Potřeby – biologické (primární) a sociální (sekundární). Návyky - opakované, fixované a zautomatizované způsob činnosti v určité situaci Zájmy – trvalejší zaměření; struktura zájmů. Hodnoty Ideály

4 Dynamika motivace Frustrace a deprivace Konflikt motivů
Motivace k výkonu Aspirace Motivační profil

5 Teorie motivace Homeostatická Hédonistická Aktivační Kognitivní
Teorie potřeb A. Maslowa

6 Motivace pracovního jednání
Dvoufaktorová teorie Frederick Herzberga. Teorie kompetence R. W. Whita. Teorie expektance V. H. Vrooma. Teorie spravedlnosti. Teorie X a Y Douglase McGregora.

7 Stimulační nástroje Hmotná odměna. Obsah práce.
Povzbuzování – neformální hodnocení. Atmosféra pracovní skupiny. Pracovní podmínky a režim práce. Identifikace s prací, profesí a organizací. Externí stimulační faktory.

8 Směry stimulace Stimulace k výkonu, jeho kvantitě, kvalitě, rovnoměrnosti a soustavnosti. Stimulace k tvořivosti, novým nápadům a myšlenkám, které vylepšují práci a pracovní postupy. Stimulace k seberozvoji, rozšiřování kvalifikace. Stimulace ke spolupráci ve skupině, v týmu. Stimulace k odpovědnosti za vlastní jednání, rozhodnutí, za vztahy ve skupině, za svěřené hodnoty, za bezpečnost práce apod.


Stáhnout ppt "Definice motivace Teorie motivace Stimulace"

Podobné prezentace


Reklamy Google