Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, předměty běžného užívání Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Zákon č. 477/2001 Sb. ze dne 4. prosince 2001 o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech) Ústí nad Labem 4/2009Ing. Jaromír Vachta.
[ 1 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO28 Název.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Použití pracovněprávních předpisů při výkonu veřejné služby
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
Název projektu: Moderní škola
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Pracovnělékařské služby
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Název projektu: Moderní škola
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Správa sociálního zabezpečení
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Metodika inspekčního záznamu SIBP
Přehled nejdůležitějších novinek
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
STAVEBNÍ ZÁKON.
Zvláštní odborná způsobilost
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
KURIKULUM PRO VŠECHNY R. Votavová /
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta

Předmět zákona Základní ustanovení - zapracovává příslušné předpisy ES - práva a povinnosti osob v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví - působnost a pravomoc orgánů veřejného zdraví - další úkoly orgánů veřejného zdraví Základní pojmy - veřejné zdraví: zdravotní stav obyvatelstva a je určován souhrnem přírodních, životních, pracovních podmínek a způsobem života - ochrana a podpora zdraví: opatření k vytváření zdravých podmínek - uvedení na trh: i výrobky vyrobené pro vlastní potřebu

Rozsah zákona Vymezuje požadavky na výrobky přicházející do přímého styku s vodou, chemické přípravky, úprava vody Vymezuje hygienické požadavky na předměty běžného užívání Nakládání s nebezpečnými CHLP

Nakládání - výroba, dovoz, vývoz, prodej, používání, skladování, balení, označování a vnitropodniková přeprava Základní povinnost při nakládání - každý je povinen chránit zdraví lidí a ŽP, řídit se výstražnými symboly nebezpečnosti, R a S-větami

Omezení při nakládání s CHLP T+ se nesmí prodávat, darovat, poskytovat, nejsou-li osoby oprávněny k nakládání s nimi (jen OOZ) T a C se nesmí prodávat, darovat, poskytovat mladším 18 let a zbaveným právním úkonům T+, T, C neprodávat v automatech a do přinesených nádob T a C jen v rámci přípravy na povolání pro osoby 15 – 18 let a pod dohledem OOZ T+ nutno skladovat jen v uzamykatelných prostorách, zabezpečené proti vloupání a vstupu nepovolaných a musí být vyloučena záměna a vzájemné škodlivé působení T+ se musí vést evidence

Povinnosti při nakládání s nebezpečnými CHLP Nakládání s T+ musí být zabezpečeno OOZ nebo osoba touto OOZ prokazatelně zaškolenou (1 x ročně, archivace 3 roky) T+, T, C karcinogenní (R45, 49), mutagenní (R46) a TOR (R60, 61): musí být osoby prokazatelně seznámeny s jejich nebezpečnými vlastnostmi, zásadami ochrany zdraví a ŽP a zásadami předlékařské pomoci T+, T, C karcinogen. (R45, 49), mutagen. (R46) a TOR (R60, 61): vydat pro pracoviště písemná pravidla o bezpečnosti, ochraně zdraví a ochraně ŽP, musí být volně dostupná (klasifikaci, pokyny pro bezpečnost, ochranu zdraví a ŽP, první pomoc a musí být projednána s orgány ochrany veřejného zdraví

Odborná způsobilost - OOZ Absolventi VŠ - lékařství, farmacie, veterinární, chemie - učitelské obory se zaměřením chemie - speciální příprava, obor toxikologie - rostlinolékařský obor Ostatní - zkouška odborné způsobilosti (vyhláška č. 428/2004 Sb., o získání odborné způsobilosti k nakládání s T+) - autorizované osoby pro CHLP

Požadavky na výrobky přicházející do přímého styku s vodou, chemické přípravky Vyhláška 409/2005 Sb. (zrušena 37/2001Sb.) - složení a značení výrobků a CHLP - způsob ověřování - výroba v souladu se SVP - označení „ pro trvalý styk s pitnou vodou“ - plasty jen podle vyhl. č. 38/2001 Sb. - CHLP k úpravě vody - výluhové zkoušky (příloha 1) - příloha č. 2: CHLP k úpravě vody (koagulanty, úprava pH, dezinfekční a oxidační prostředky)

Požadavky na materiály a předměty určené pro styk s potravinami Vyhláška č. 38/2001 Sb. (186/2003 Sb., 207/2006 Sb., 551/2006 Sb.), Nařízení EP a Rady (ES) 1935/ nesmí ohrožovat zdraví lidí, složení potravin a zhoršit organoleptické vlastnosti potravin Požadavky na výrobky z jednotlivých materiálů - výroba v souladu se správnou výrobní praxi - splňovat hygienické limity Požadavky na výrobu plastů a výrobků z plastů - pouze z monomerů, výchozích látek a přísad uvedených v příloze vyhlášky, limit celkové migrace 10 mg/dcm2 - Seznam povolených monomerů a jiných výchozích látek (REF, CAS, Název, Omezení – SML v mg/kg) - simulanty potravin (voda, kyselina octová, ethanol, olivový olej) - stanovení VCM v PVC (při 60 0C, max. 0,003 mg/kg potraviny)