9/29/2016 Úvod do problematiky – certifikace z jiného pohledu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
9/20/20161 PŘEHLED AKTUÁLNĚ NABÍZENÝCH VÝZEV Z ČR I EU ZDROJŮ PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL Seminář „FINANCOVÁNÍ PODNIKATELSKÝCH ZÁMĚRŮ Z PROGRAMU ROZVOJE.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČR - Pevný bod ve světě podnikání Okresní hospodářská komora Vyškov Představení – komory a aktivit v regionu 1. dubna 2016 seminář SOCIÁLNÍ.
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
9/26/20161 „ Kvalita potravin – nástroj, který ovlivňuje rozhodování spotřebitele“ Ing. Tomáš Kreutzer, ředitel úřadu Potravinářské komory ČR tel: 296.
Sekce pro zaměstnanost Ministerstvo práce a sociálních věcí 1.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, Svaz měst a obcí České republiky.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Výzva č. 29 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání Mgr. Zuzana Plecitá PhDr. Eva Chvalinová,
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Úvod k přednáškám o Jištění kvality technologických procesů VŠCHT pd v
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Září 2008Mgr. Lenka Schwarzová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Výzva k předkládání žádostí o finanční podporu.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
Pojem přeměna obchodní společnosti
Tisková konference Informovaný spotřebitel
Zákon o sociálním podnikání
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Nekuřácká asociace občanské sdružení
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Analýza řízení privátní značky v maloobchodní jednotce
Zákon o sociálním podnikání
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Přehled nejdůležitějších novinek
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Podpora regionálních potravin v rámci výzev MAS Sdružení Růže
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Komora sociálních podniků
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Život bez střeva , Praha.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

9/29/2016 Úvod do problematiky – certifikace z jiného pohledu

Charakteristika Potravinářské komory ČR Potravinářská komora ČR: Zájmové sdružení právnických a fyzických osob v potravinářském sektoru ČR, reprezentuje 85% českého potravinářského průmyslu Legislativní rámec: Ustanovení § 11 odst. 10 zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů: „Podnikatelské zájmy právnických osob, které jsou v souladu s tímto zákonem, ochraňuje zájmové sdružení právnických osob s názvem "Potravinářská komora České republiky" založené podle zvláštního zákona.“ Ustanovení § 20f a následující zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů 2

Úloha Potravinářské komory ČR Hlavní činností Potravinářské komory ČR je: Zastupování zájmů potravinářského průmyslu a zpracovatelů zemědělské produkce aktivně působících na území České republiky vůči orgánům státní správy, orgánům a organizacím EU a jiným orgánům a organizacím, jejichž činnost jakýmkoliv způsobem souvisí se zájmy podnikatelů zpracovatelského průmyslu Potravinářské odborné a technologické poradenství v oblasti zpracování zemědělské produkce, nápojů a výroby potravin včetně připomínkových řízení legislativních novel a podpůrných programů. Spolupráce s ostatními oborovými svazy a společenstvy, která mají k problematice potravinářství vztah a nebo navazují na jeho činnost. Provádění vzdělávacích a školících činností. Podpora a uplatňování vědy, výzkumu, vývoje a inovací, včetně transferu technologií a know-how. Vedlejší činností Potravinářské komory ČR je zejména: Zajišťování publikační a propagační činnosti zejména ve prospěch českého potravinářského průmyslu jak v tuzemsku, tak i v zahraničí v rámci činnosti organizačních a ekonomických poradců. Provozování potravinářského informačního systému. Poradenství v oblasti organizace, platné legislativy, ekonomické činnosti a marketingu pro oblast zpracování zemědělské produkce, nápojů a výroby potravin. Reklamní činnost. 3

Potravinářská komora ČR Tři druhy členství v Potravinářské komoře ČR Přímé členství Členství v rámci svazů a společenstev Přidružené členství Informace na webových stránkách: 4

KLASA KLASA - značka kvalitních potravin Od roku 2003 uděluje ministr zemědělství kvalitním domácím potravinářským a zemědělským výrobkům národní značku kvality KLASA. Tuto prestižní značku spravuje Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). značka kvality KLASA slouží spotřebitelům a odběratelům k lepší orientaci při identifikaci kvalitních produktů na českém trhu, Program udělování značek kvality je otevřen všem výrobcům potravin, splňujícím následující základní podmínky: Výrobcem je fyzická nebo právnická osoba. S přihláškou předloží technickou dokumentaci k danému výrobku, která bude obsahovat mj. parametry jakosti a zdravotní nezávadnosti, požadavky na základní surovinu, ze které je vyráběn. Přihlášený výrobek musí splňovat požadavky zákona č. 110/1997 o potravinách a tabákových výrobcích. Žadatel musí předložit certifikát ISO nebo certifikát systému kritických bodů. Výrobce musí dodržovat pravidla správné výrobní a hygienické, případně zemědělské praxe. Pokud jiná surovina nahrazuje základní (např. sója maso), je třeba tuto skutečnost uvést na obalu. Držitel značky je povinen označit výrobek logem KLASA. Značka garantuje, že jsou nabízeny skutečně kvalitní a zdravotně nezávadné potraviny. 5

KLASA (povědomí, propagace kvalitních potravin) Rostoucí preference českých potravin % % % Pozitivní vnímání české potravinové produkce ve srovnání s kvalitou dovozů Znalost loga je vysoká (87%spotřebitelů) 2/3 žen se cítí ovlivněny značkou KLASA při nákupech potravin 1/2 žen je ochotna si připlatit za potraviny s logem KLASA KLASA je zárukou nadstandardní kvality potravin: - výjimečnou recepturou - výjimečným způsobem přípravy - výjimečnou surovinou 6

Regionální potraviny Cíl projektu V souvislosti se zvýšeným zájmem o tradiční a regionální potraviny startuje v současné době v České republice projekt, jehož základním cílem je informační kampaň a snaha o zvýšení zájmu spotřebitelů o regionální produkty. Téma projektu: Seznámení se s regionálními výrobky a jejich kvalitou, eventuálně s místem, kde lze tyto výrobky zakoupit. Potraviny vyrábí lidé z regionu, tedy pochází z místa, které spotřebitelé na daném území znají, výrobky nejsou anonymní. Druhotný efekt – podpora zaměstnanosti v regionu, bude-li zájem o regionální výrobky, zůstanou zachována pracovní místa, eventuálně se budou dále rozšiřovat. 7

Regionální potraviny Značku „Regionální potravina“ bude udělovat hejtman příslušného kraje. Značka smí být udělena jen po splnění všech podmínek stanovených v „Pravidlech pro udělování značky „ Regionální potravina“. Pravidla pro udělování značky „Regionální potravina“ budou rozdělena na tři části: obecné, specifické a regionální. Obecná a specifická pravidla jsou stejná pro všechny regiony (kraje) a vychází z kriterií pro značku KLASA, regionální pravidla si stanovuje každý region (kraj) sám, aby vyjádřil regionální specifiku. Značku „Regionální potravina“ bude spravovat Ministerstvo zemědělství. Splnění všech kvalitativních kriterií bude ověřovat a hodnotit Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve spolupráci se Státní veterinární správou a ostatními (na úrovni krajských středisek těchto dozorových organizací). 8

Regionální potraviny Ocenění „Regionální potravina“ bude udělováno vítězným výrobkům v 6 kategoriích: mléko a mléčné výrobky, pekařské a cukrářské výrobky masné výrobky alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína) ovoce a zelenina ostatní 9

Regionální potravina – základní logo 10

Příklady loga pro jednotlivé kraje 11

Děkuji za pozornost Ing. Dana Večeřová, vedoucí oddělení komunikace a PR Adresa:Počernická 96/242, Praha 10 - Malešice Telefon: Fax: web: 12