Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Tuky ve stravování dětí
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
LIPIDY.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Buňka  organismy Látkové složení.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Získávání energie pro život
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Lipidy

Jsou přírodní sloučeniny rostlinného a živočišného původu Jsou to estery alkoholů a vyšších mastných kyselin Jsou stavební látkou buněčných membrán, zdroj energie, vytvářejí prostředí pro vstřebávání některých látek, např. vitamínů, barviv atd. Tvoří tepelnou izolaci a mechanickou ochranu některých orgánů

Jsou vyšší monokarboxylové kyseliny a/ nasycené –pouze jednoduché vazby, např.: palmitová, stearová b/ nenasycené –obsahují kromě jednoduchých vazeb i vazby násobné např.: olejová, linolová, linolenová Mastné kyseliny

Esenciální mastné kyseliny Jsou to kyseliny např. linolová a alfa linolenová Nemohou být syntetizovány v živočišných tkáních a musí se přijímat v potravě Jsou nezbytné pro růst, reprodukci a dobré zdraví Pokud je nedostatek těchto esenciálních kyselin u mladých organismů, hrozí nedostatečný růst, poškození jater, ledvin a záněty kůže

Glycerol je trojsytný alkohol, na který jsou navázány esterově jednotlivé mastné kyseliny

Rozdělení lipidů: a/ jednoduché tvořené převážně estery vyšších mastných kyselin a alkoholů – tuky a vosky b/ složené obsahují kromě esteru i další složku např. glykolipidy, lipoproteiny atd. c/ odvozené např. steroidy, karotenoidy atd.

Většina jednoduchých lipidů patří k esterům mastných kyselin a glycerolu – acylglyceroly Pro tyto látky se používá více název tuky a oleje Tuky obsahují ve svých molekulách více nasycených mastných kyselin (jsou proto tuhé nebo mazlavé) Oleje obsahují ve svých molekulách více nenasycených mastných kyselin (jsou proto tekuté) Jednoduché lipidy

Žluknutí tuků –rozklad tuků způsobený vzdušným O 2 a mikroorganismy –náchylnější jsou oleje (obsahují nenasycené mastné kyseliny) –při rozkladu se uvolňují zapáchající nižší kyseliny (kyseliny s menším počtem uhlíků)

Ztužování tuků –jde o proces hydrogenace tuků, který spočívá v adici vodíku na dvojné vazby nenasycených kyselin –vznikají nasycené mastné kyseliny, a tuky se tím stávají odolnější vůči žluknutí

Zástupci jednoduchých lipidů Živočišné tuky –Jsou součástí podkožního tuku a obalují vnitřní orgány –Používají se v potravinářství, při výrobě kosmetiky a léčiv –Mezi živočišné tuky patří: sádlo, hovězí lůj, máslo, rybí tuk

Rostlinné tuky (oleje) –Obsaženy především v semenech a plodech –Používají se v potravinářství, výrobě nátěrových hmot, kosmetiky, léčiv a paliv –Mezi rostlinné tuky patří: olivový olej, slunečnicový, řepkový atd.

Vosky Vosky jsou estery vyšších mastných kyselin s vyššími alkoholy Vosky rostlinného původu slouží jako ochrana na plodech a listech rostlin Vosky živočišného původu slouží k ochraně orgánů (vorvaňovina) nebo mají stavební funkci (včelí vosk)

Složené lipidy Na jejich stavbě se podílí karboxylové (mastné) kyseliny a další složky, např.: Glykolipidy obsahující monosacharidové zbytky (např. galaktózu, glukózu – jsou vázány na lipidickou část) Vyskytují se například v buněčných membránách, v šedé mozkové kůře

Odvozené lipidy od této skupiny jsou např. steroidy, karotenoidy, v tucích rozpustné vitamíny

Přiřaď k obrázkům: Živočišný tuk Rostlinný tuk Vosk

Zdroje Mgr. BENEŠOVÁ, Marie, Mgr. SATRAPOVÁ, Hana. Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., s. ISBN str.173–176. Obrazový materiál: Danny.S. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 5_by_Danny_S._-_001.jpg NEUROtiker. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Rasbak. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

Frank Mikley. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: elang=cs BAIA. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ve_Oil.jpg