Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Lipidy
Jsou přírodní sloučeniny rostlinného a živočišného původu Jsou to estery alkoholů a vyšších mastných kyselin Jsou stavební látkou buněčných membrán, zdroj energie, vytvářejí prostředí pro vstřebávání některých látek, např. vitamínů, barviv atd. Tvoří tepelnou izolaci a mechanickou ochranu některých orgánů
Jsou vyšší monokarboxylové kyseliny a/ nasycené –pouze jednoduché vazby, např.: palmitová, stearová b/ nenasycené –obsahují kromě jednoduchých vazeb i vazby násobné např.: olejová, linolová, linolenová Mastné kyseliny
Esenciální mastné kyseliny Jsou to kyseliny např. linolová a alfa linolenová Nemohou být syntetizovány v živočišných tkáních a musí se přijímat v potravě Jsou nezbytné pro růst, reprodukci a dobré zdraví Pokud je nedostatek těchto esenciálních kyselin u mladých organismů, hrozí nedostatečný růst, poškození jater, ledvin a záněty kůže
Glycerol je trojsytný alkohol, na který jsou navázány esterově jednotlivé mastné kyseliny
Rozdělení lipidů: a/ jednoduché tvořené převážně estery vyšších mastných kyselin a alkoholů – tuky a vosky b/ složené obsahují kromě esteru i další složku např. glykolipidy, lipoproteiny atd. c/ odvozené např. steroidy, karotenoidy atd.
Většina jednoduchých lipidů patří k esterům mastných kyselin a glycerolu – acylglyceroly Pro tyto látky se používá více název tuky a oleje Tuky obsahují ve svých molekulách více nasycených mastných kyselin (jsou proto tuhé nebo mazlavé) Oleje obsahují ve svých molekulách více nenasycených mastných kyselin (jsou proto tekuté) Jednoduché lipidy
Žluknutí tuků –rozklad tuků způsobený vzdušným O 2 a mikroorganismy –náchylnější jsou oleje (obsahují nenasycené mastné kyseliny) –při rozkladu se uvolňují zapáchající nižší kyseliny (kyseliny s menším počtem uhlíků)
Ztužování tuků –jde o proces hydrogenace tuků, který spočívá v adici vodíku na dvojné vazby nenasycených kyselin –vznikají nasycené mastné kyseliny, a tuky se tím stávají odolnější vůči žluknutí
Zástupci jednoduchých lipidů Živočišné tuky –Jsou součástí podkožního tuku a obalují vnitřní orgány –Používají se v potravinářství, při výrobě kosmetiky a léčiv –Mezi živočišné tuky patří: sádlo, hovězí lůj, máslo, rybí tuk
Rostlinné tuky (oleje) –Obsaženy především v semenech a plodech –Používají se v potravinářství, výrobě nátěrových hmot, kosmetiky, léčiv a paliv –Mezi rostlinné tuky patří: olivový olej, slunečnicový, řepkový atd.
Vosky Vosky jsou estery vyšších mastných kyselin s vyššími alkoholy Vosky rostlinného původu slouží jako ochrana na plodech a listech rostlin Vosky živočišného původu slouží k ochraně orgánů (vorvaňovina) nebo mají stavební funkci (včelí vosk)
Složené lipidy Na jejich stavbě se podílí karboxylové (mastné) kyseliny a další složky, např.: Glykolipidy obsahující monosacharidové zbytky (např. galaktózu, glukózu – jsou vázány na lipidickou část) Vyskytují se například v buněčných membránách, v šedé mozkové kůře
Odvozené lipidy od této skupiny jsou např. steroidy, karotenoidy, v tucích rozpustné vitamíny
Přiřaď k obrázkům: Živočišný tuk Rostlinný tuk Vosk
Zdroje Mgr. BENEŠOVÁ, Marie, Mgr. SATRAPOVÁ, Hana. Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., s. ISBN str.173–176. Obrazový materiál: Danny.S. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 5_by_Danny_S._-_001.jpg NEUROtiker. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Rasbak. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:
Frank Mikley. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: elang=cs BAIA. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ve_Oil.jpg