Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc"— Transkript prezentace:

1 Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc

2 Tuky jsou nejkoncentrovanějším zdrojem kalorií.
Díky tukům nám jídlo chutná - dodávají jídlu krémovou konzistenci a látky, které mu propůjčují charakteristickou chuť a vůni. Jsou však nejhůře stravitelnou složkou potravy. Jídelníček typický pro průmyslové země obsahuje 40 a víc % (rozhodně by příjem neměl klesnout pod 20%).

3 Dělení lipidů Jednoduché lipidy = estery mastných kyselin s alkoholy
Tuky (triglyceroly) – estery mastných kyselin s glycerolem Vosky – estery mastných kyselin s vyššími alkoholy než glycerol (např. vosk včelí, palmový, lanolín z ovčí vlny, vorvaňovina…) Složené lipidy = estery mastných kyselin s alkoholy a dalšími látkami Fosfolipidy Glykolipidy Odvozené lipidy = získané z výše uvedených Steroidy (steroly, žlučové kyseliny, steroidní hormony, vitamíny D) Karotenoidy – rostlinné pigmenty

4 Fyziologické funkce tuků:
zdroj energie (TGL) energetická zásobárna (zásobní tuk) mechanická opora a ochrana orgánů izolační vrstva termoregulace (hnědý tuk) součást buněčných membrán (cholesterol, složené lipidy) nezbytné pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích výchozí stavební kámen pro syntézu některých látek

5 Triglyceridy Tuky obsažené v potravě se nazývají triglyceridy (TGL), protože obsahují jednu molekulu glycerolu, který váže 3 mastné kyseliny (MK). triglycerid glycerol + 3 MK Odbourávání mastných kyselin se odehrává v mitochondriích, jako přenašeč slouží karnitin. Jedná se o typický aerobní děj.

6 Mastné kyseliny Nasycené MK – (např. kyselina máselná) jsou při pokojové teplotě spíše tuhé, je to tuk obsažený zejména v živočišných produktech v másle, sádle, mléku, vaječném žloutku a z rostlinných zdrojů se nachází v palmovém a kokosovém oleji. Většina tuků živočišného původu a některé rostlinné oleje obsahují hodně nasycených mastných kyselin, jejichž nadměrná konzumace škodí zdraví, protože zvyšuje množství v krvi.

7 Nenasycené MK – obsahují dvojné vazby, přítomnost těchto dvojných vazeb ovlivňuje vlastnosti MK (např. bod tání je tím nižší, čím více dvojných vazeb MK obsahuje) zdroj: avokádo, ořechy a jádra, většina rostlinných (slunečnicový, sojový, kukuřičný, klíčkový, olivový a řepkový olej) a rybích olejů.

8

9 Nasycené a nenasycené MK si může tělo vyrobit ze sacharidů, alkoholu a bílkovin.
Některé polynenasycené si tělo vyrobit nedokáže, musí je čerpat z potravy = esenciální (linolová, linolenová). nachází se jednak v rostlinných olejích (slunečnicový, olivový) i v živočišných (sladkovodní ryby -úhoř, sumec, kapr, pstruh); je nezbytnou součástí buněčných membrán; denní dávka pro dospělého člověka 2 lžičky slunečnicového oleje nebo hrst mandlí či ořechů

10 nachází se jednak v sojovém, řepkovém oleji, ořechách, tučných rybách (sardinky, sleď, makrela, losos); je nezbytná pro správný vývoj mozku a oční sítnice v ranném vývoji lidského plodu, zmírňuje záněty a snižuje srážlivost krve, napomáhá při léčbě srdečních chorob, lupénky a artritidy; denní dávka: 10 dkg sledě, 1- 2 lžičky řepkového oleje, hrstka ořechů. Správné množství mastných kyselin chrání srdce (snižuje srážlivost krve, blokuje tvorbu aterosklerotického plátu na stěnách cév, snižuje hladinu tuků v krvi) a zvyšuje vnímavost buněk na inzulín.

11 Cholesterol Cholesterol se v organizmu také vytváří (nejvíce v játrech) a je pro jeho normální činnost nepostradatelný, jeho vysoká koncentrace je však škodlivá. Je výchozí látkou pro tvorbu: žlučových kyselin a steroidních hormonů.

12 Doporučení pro adekvátní příjem tuků v dietě
Denní kalorická hodnota příjmu tuků by měla odpovídat 20 – 30 % z celkového příjmu. Nižší příjem než 20 % je rizikový – nedostatek esenciálních mastných kyselin a vitamínů rozpustných v tucích!


Stáhnout ppt "Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc"

Podobné prezentace


Reklamy Google