Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LIPIDY 1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LIPIDY 1."— Transkript prezentace:

1 LIPIDY 1

2 Lipidy Nízkomolekulární látky Chemicky i funkčně různorodé
Nerozpustné ve vodě, rozpouštějí se v organických rozpouštědlech Lipidy jsou podobně jako sacharidy jedny ze základních složek živých organismů. Jsou hojně rozšířeny jak u živočišné tak i v rostlinné říši. I kdaž jde o obsáhlou skupinu látek, zachovává jejich struktura určitá pravidla. Vždy obsahují VMK a alkohol, které jsou spolu vázány esterovou nebo amidovou vazbou. Podle složení je dělíme na lipidy jednoduché, které obsahují pouze alkohol a VMK, a na lipidy složené. Ty mohou navíc obsahovat složky cukerné, pak jde o glykolipidy, nebo k. fosforečnou a dusíkaté hydroxysloučeniny, pak jde o fosfolipidy. Co se týká funkce, slouží lipidy jako zdroj energie v potravinách i jako její zásobárna v organismu v tukové tkáni. Tato tuková tkáň má rovněž funkci ochranou, zaměřenou proti mechanickému poškození. Lipidy, zejména složené, se podílejí na tvorbě biologických membrán a na některých regulačních funkcích. 2

3 Lipidy Zdrojem a rezervou energie
Živiny, které přijímáme nad normální spotřebu se ukládají jako depotní tuk

4 Lipidy Součástí biomembrán
Polární lipidy jsou nezbytné pro přenos nervových vzruchů Polární lipidy-

5 Lipidy Ochranná funkce
Obalují orgány, chrání je před ztrátou tepla a mechanickým poškozením

6 Lipidy Jsou rozpouštědlem
Vytvářejí prostředí, ve kterém jsou rozpustné vitamíny A, D, E, K

7

8 1) Jednoduché lipidy Glyceridy

9

10

11 Glyceridy – chemické složení
Glyceridy neboli acylglyceroly Estery glycerolu a vyšších mastných kyselin

12

13 Glyceridy – chemické složení
Na glycerol jsou navázány jeden, dva nebo tři zbytky vyšších mastných kyselin (VMK) VMK mají lineární řetězec se sudým počtem uhlíků (C12-C24)

14

15 Glyceridy – chemické reakce
Kyselá hydrolýza Alkalická hydrolýza Žluknutí Ztužování Vysychání

16

17

18 Žluknutí tuků Působením tepla, světla, vzdušného kyslíku a mikroorganismů se glyceridy rozkládají Vznikají páchnoucí aldehydy a nižší kyseliny, hlavně kyselina máselná oxidace, štěpení v místě dvojné látky při zahřátí (př. sluneční záření) vznikají kys. deriváty (kys. máselná)  zápach

19 Ztužování olejů Katalytická hydrogenace olejů, kdy se nenasycené kyseliny přeměňují na nasycené a glycerid mění své skupenství Využití v potravinářství ochrana před žluknutím katalytická hydrogenace (+H2), katalyzátor Ni v prášku – C – C – C = C – C –  – C – C – C – C – C – H H na úkor kvality

20 Vysychání olejů Některé oleje po rozetření na velkou plochu do tenké vrstvy vytvářejí suché a trvalé filmy Využívá se při výrobě nátěrových hmot

21 1) Jednoduché lipidy b) Vosky

22 Vosky Estery vyšších mastných kyselin a jednosytného alkoholu
Jsou nerozpustné ve vodě Jsou velmi stabilní Pro živočichy jsou nestravitelné

23 Vosky - význam Ochranné povlaky na plodech a listech rostlin
Chrání před vysycháním

24 Vosky - význam Včelí vosk – potřebují včely na výstavbu pláství

25 Vosky - význam Lanolín – vyrábí se z ovčí vlny
- využití v kosmetice: krémy, mýdla Lanolin (latinsky Lanolinum, původem z lāna, "vlna", a oleum, "olej"), též nazývaný Adeps Lanae, je žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu, převážná lidstvem používaná část pochází od ovce domácí. Chemicky je lanolin příbuzný s voskem, lze použít jako mast na kůži nebo jako vosk na ochranu proti vodě; též se využívá jako surovina při výrobě krémů na boty. Vodovzdorné vlastnosti lanolinu chrání ovce proti promočení jejich vlny. Některé druhy ovcí produkují velká množství lanolinu a ten pak lze získávat lisováním vlny mezi válci. Z vlny se při zpracování (na přízi nebo plst) odstraňuje většina nebo všechen lanolin.

26 Vosky - význam Pižmo – získává se z tukových váčků pižmoně severního
- využití v kosmetice: výroba parfémů Pižmo (odborně a hovorově zastarale mošus) je pronikavě páchnoucí látka, kterou produkují samci kabarů pižmových při značkování svého území. Této látce, strukturně podobné feromonům, se přisuzují afrodiziakální účinky. Pižmo bylo hojně využíváno především v parfumerii, kde se používalo jako tzv. fixátor k prodloužení trvanlivosti vůně. Lov kabarů je dnes z důvodu jejich ohrožení zakázán a pižmo je vyráběno synteticky. Podobnou látku (tzv. "falešné pižmo") vylučují i další živočichové. O ondatře pižmové (pižmovka, krysa pižmová) je od 17. století známo, že produkuje pohlavní pižmovitý sekret - žlázovitou substanci s vůní pižma. Mezi další živočichy, kteří produkují látku podobnou pižmu, patří tesařík pižmový, kachna pižmovka velká, kachna laločnatá[zdroj?], pižmoň severní nebo bobr evropský (jehož žlázy i vonná tekutina se označují jako castoreum). Existuje také rostlinná náhrada ze semen ibišku pižmového, podobnou vůni vydává také Olearia argophylla a rostliny rodu Mimulus (kejklířky).

27 Vosky - význam Vorvaňovina – žlutá kapalina v lebeční dutině vorvaně tuponosého - využití v medicíně a kosmetickém průmyslu Neexistuje žádný zkrašlovací prostředek, který by obsahoval sperma. Ale pověry o jeho dermatologických přednostech možná vznikly záměnou s jednou látkou obsaženou v některých krémech: spermacetem. Říká se jí také vorvaňovina. Je jasné, že si hodně lidí myslelo, že se získává masturbací velryb. Tato látka nemá nic společného se spermatem. Je to látka obsažená v léčební dutině kytovců, která se používala místo vosku do kosmetických přípravků, než byla nahrazena syntetickou látkou.

28 2) Složené lipidy

29 Složené lipidy Molekula má dvě složky: Hydrofilní – rozpustná ve vodě
Hydrofobní – odpuzuje vodu

30

31 a) Fosfolipidy α) Fosfoacylglyceroly
Obsahují molekulu H3PO4, na níž je připojen aminoalkohol, aminokyselina, nebo inosit Lecitiny: Součást biomembrán v mozku a nervové tkáni Ve vaječném žloutku Lecitin, jehož název vznikl ze starořeckého λέκιϑος (lekithos), což znamená žloutek, je klasický název pro fosfatidylcholin a společný výraz pro všechny lipidy, přesněji fosfolipidy, které jsou složené z mastné kyseliny, glycerolu, kyseliny fosforečné a cholinu. Ty jsou složkou vnější buněčné membrány živočichů a rostlin. Lecitin je průvodní látkou tuků a mastných kyselin a zvláště hojně se nachází ve vaječných žloutcích a buňkách semen rostlin. Snižuje cholesterol a krevní tlak, pozitivně působí na paměť a klouby, urychluje regeneraci, zlepšuje využitelnost proteinů. Lecitin je po chemické stránce lipidem složeným z cholinu, glycerolu a fosfátu, tedy tzv. fosfolipidem. Použití lecitinu je v současné době velmi módní, v případě jeho nedostatku v organismu dochází k poruchám paměti a nervového systému, snížení imunity, zvýšení hladiny cholesterolu, krevního tlaku, zpomalení regenerace a dokonce i ke zvýšení opotřebení kloubů. Lecitin také snižuje toxický účinek alkoholu na játra, působí proti opilosti, dlouhodobější užívání lecitinu omezuje vypadávání vlasů a podporuje imunitu organismu. Lecitin je látkou přírodního původu, vyskytující se např. v semenech (typicky sójové boby), je jedním z nejlepších produktů pro snížení hladiny LDL-cholesterolu (tj. ten "špatný" cholesterol). Současně pomáhá upravit vysoký krevní tlak a tím předejít vzniku srdeční nebo mozkové příhody. Vedle toho působí i na funkce nervového systému (bývá nazýván "potravou pro mozek"). Sójový lecitin je multikomplexní látkou širokého spektra účinků: - snižuje hladinu LDL-cholesterolu v krvi - zlepšuje činnost nervového systému a paměti - podporuje redukci tuků zrychlením metabolismu - urychluje regeneraci po náročném výkonu nebo tréninku - detoxikuje játra (např. po požití alkoholu nebo anabolických steroidů) - pročišťuje cévy a vede ke snížení krevního tlaku - zlepšuje stav pokožky, brání vzniku ekzémů - kladně působí při celulitidě - vhodný při bolestech kloubů (zmírňuje jejich bolestivost)

32 a) Fosfolipidy β) Sfingomyeliny
Místo glycerolu obsahují sfingosin Výskyt: v mozku a nervové tkáni sfingosin – alifatický aminoalkohol s dlouhým řetězcem. Na dusík bývá vázána mastná kyselina, čímž vzniká ceramid, který je základem sfingolipidů řec. sfingo svázat. nenasycený aminoalkohol odvozený od oktadekanu. Na aminoskupinu v poloze 2 může být amidovou vazbou navázán zbytek vyšší mastné kyseliny; vzniklý amid se nazývá ceramid. Na OH-skupinu v poloze 1 se mohou vázat polární skupiny, čímž vznikají důležité součásti lipidových dvojvrstev, sfingolipidy. Mastné kyseliny jsou vázány na aminoskupinnu, na hydroxylovou H3PO4 nebo sacharid

33 b) Glykolipidy Obsahují jeden nebo více monosacharidových zbytků
Cerebrosidy: Obsahují galaktózu V mozku, nervové tkáni Gangliosidy: Obsahují oligosacharid V gangliích nervových buněk V šedé kůře mozkové

34 c) Lipoproteiny Obsahují specifické bílkoviny Výskyt:
V buněčných membránách V cytoplazmě buněk V krevní plazmě Ve vaječném žloutku

35 3) Odvozené lipidy Prostaglandiny – působí jako regulátory stahů hladkých svalů Steroidy – významné biochemické funkce Karotenoidy – rostlinná barviva Lipofilní vitamíny Prostaglandiny-oxidované deriváty kyseliny arachidonové (viz eikosanoidy), působící jako tkáňové hormony, a to zejména na hladké svaly, nervové buňky, cévní systém a reprodukční aparát. Jsou synthetisovány ve většině buněk. Podávají se prostaglandiny nebo jiné léky vyvolávající velmi silné děložní stahy, které vypuzují vyvíjející se nenarozené dítě.

36 Shrnutí Lipidy jsou nepolární nízkomolekulární látky
V organismu mají zásobní, strukturní a ochranné funkce

37 Shrnutí Glyceridy = triacylglyceroly neboli tuky jsou estery glycerolu a vyšších mastných kyselin. Jsou důležitou složkou potravy a technickou surovinou Vosky jsou estery vyšších mastných kyselina jednosytných alkoholů Složené lipidy vážou v molekule kromě alkoholu a vyšší mastné kyseliny ještě další látky – např. sacharid, H3PO4, …

38 OPAKOVÁNÍ MOŽNOST NÁSOBNÝCH ODPOVĚDÍ

39 1) Depotní tuk Obaluje orgány a chrání je Nachází se v biomembránách
Ukládá se v podkožních vrstvách

40 1) Depotní tuk Obaluje orgány a chrání je Nachází se v biomembránách
Ukládá se v podkožních vrstvách

41 2) Oleje jsou: Glyceridy převážně rostlinného původu
Nezbytnou součástí našeho jídelníčku Estery glycerolu a nenasycených vyšších mastných kyselin

42 2) Oleje jsou: Glyceridy převážně rostlinného původu
Nezbytnou součástí našeho jídelníčku Estery glycerolu a nenasycených vyšších mastných kyselin

43 3) Vosky jsou: Estery jednosytného alkoholu Estery glycerolu
Nenahraditelnou součástí živočišné stravy

44 3) Vosky jsou: Estery jednosytného alkoholu Estery glycerolu
Nenahraditelnou součástí živočišné stravy

45 4) Žluknutí tuku znamená:
Získání charakteristického zbarvení Změnu skupenství olejů z kapalného na pevné Chemický rozklad tuku

46 4) Žluknutí tuku znamená:
Získání charakteristického zbarvení Změnu skupenství olejů z kapalného na pevné Chemický rozklad tuku

47 Zopakujte si pojem micely


Stáhnout ppt "LIPIDY 1."

Podobné prezentace


Reklamy Google