Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Tomáš Garrique Masaryk
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl10
Vznik Československé republiky
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
ČSR po 1. světové válce.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
Tomáš Garrigue Masaryk
Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu
Tomáš Garrigue Masaryk „Nebát se a nekrást“
Tomáš Garrigue Masaryk
Tomáš Garrigue Masaryk
Tomáš Garrigue Masaryk
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
Tomáš Garrigue Masaryk
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Tomáš Garrigue Masaryk
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník Kapitoly z českých a světových dějin České země za první světové války Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vznik Československé republiky Téma: Člověk a jeho svět -
T. G. Masaryk Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_07.
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
Sluneční soustava. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Sluneční soustava NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_02_Sluneční.
Tomáš Garrigue Masaryk - narodil se v Hodoníně… … do rodiny kuchařky a negramotného slovenského kočího.
Příprava Mnichova, mnichovská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost.
Léta krize v ČSR. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Léta krize v ČSR.
Pokus o sjednocení Itálie. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
České země ve 2. polovině 18. století
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_16-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorMgr.
Vztahy a pravidla soužití – vrstevnická skupina
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Křížovka – opakování, manželství
Dýchací soustava.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Lidské tělo - kůže.
T.G.M..
Ludvík Napoleon a druhé císařství
Vztahy a pravidla soužití - obec
Habsburská monarchie a české země v 18. století
Člověk a jeho svět Vlastivěda
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Vídeňský kongres.
Edvard Beneš.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Přizpůsobivost živočichů
Císařství Napoleona I..
Autor: Mgr.Lenka Preisová
TÉMA: Tomáš Garrigue Masaryk
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Češi za první světové války
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

Tomáš Garrigue Masaryk

ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue Masaryk NÁZEV MATERIÁLUVY_32_INOVACE_5B_D9_04_Tomáš Garrigue Masaryk ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚTDějepis ROČNÍK9. KLÍČOVÁ SLOVA Tomáš Garrigue Masaryk, Charlotta Garrigue, Hilsnerova aféra, rukopisy DATUM

Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 9. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis Žáci se seznámí se životem našeho prvního prezidenta T. G. Masaryka.

Tomáš Garrigue Masaryk Narozen Zemřel Narodil se v Hodoníně v chudé rodině kočího. Poslední chvíle prožil v Lánech, na místním hřbitově je i pohřben

Tomáš Garrigue Masaryk Zakladatel a první prezident novodobého československého státu, hlavní tvůrce a představitel československé demokracie. Bytostně přesvědčený humanista.

Studia Studoval ve Vídni a Lipsku, zde poznal svoji budoucí manželku Charlottu Garrigue, dceru bohatého amerického podnikatele – získal místo profesora na pražské univerzitě a stal se významnou postavou vědeckého a politického života.

Charlotta Garrigue

Spor o rukopisy Účastnil se sporů o rukopisy Královédvorský a Zelenohorský. Vystoupil proti jejich pravosti. Tímto svým projevem si znepřátelil velkou část české společnosti.

Hilsneriáda Zasáhl do tzv. Hilsnerovy aféry. V níž bojoval proti rasově motivovanému bezpráví a stal se terčem protižidovské kampaně vedené v tisku i na univerzitě. Leopold Hilsner byl odsouzen za vraždu mladé dívky Anežky Hrůzové.

Zahraniční odboj Po vypuknutí první světové války se odhodlal zahájit zahraniční odboj proti Rakousku – Uhersku s cílem vytvořit samostatný stát Masaryk s dcerou Olgou odjel do Švýcarska, v emigraci strávil 4 roky, vedl zde zápas o uznání práva Čechů a Slováků na samostatnost.

Masaryk a emigrace – odjezd přes Itálii do Švýcarska V roce 1915 odjel do Francie. V roce 1916 se usadil v Anglii Počátkem roku 1918 odjel do Ameriky

Masaryk - prezident Po vzniku Československé republiky byl zvolen prvním československým prezidentem. Prezidentem byl zvolen ještě 3krát v letech 1920, 1927, Jako prezident usiloval o vytvoření fungující parlamentní demokracie a občanské společnosti

Děti Alice Masaryková* Herbert Masaryk * Jan Masaryk * – ministr zahraničí Eleanor Masaryková * Olga Masaryková *

Zdroje k textu HRBEK, František. České dějiny z ptačí perspektivy. Praha: SNP, 1996, ISBN HAŠKOVEC, Vít; MÜLLER, Ondřej; TATÍČKOVÁ, Irena. Galerie géniů aneb kdo byl kdo. Praha: Albatros, 2000, ISBN NEUVEDEN, Neuveden. Tomáš Garrigue Masaryk [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Masaryk

Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN, Neuveden. necyklopedie.wikia.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: aryk_1925.PNG Obr.č.3 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Masaryková Obr.č. 4 NEUVEDEN, Neuveden. zpravy.idnes.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: priloha.aspx?y=domaci/rodogmen-tgm.htm