PODSTATNÉ A NEPODSTATNÉ ZMĚNY Seminář pro příjemce 5. května 2010 Barbora Zigušková, oddělení řízení grantových schémat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Advertisements

PODSTATNÉ A NEPODSTATNÉ ZMĚNY
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
PUBLICITA Informační a propagační aktivity v rámci OP VK Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
Seminář pro příjemce finanční podpory z OP VK Hradec Králové.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (2007 – 2013) SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE FINANČNÍ PODPORY Z OP VK HRADEC KRÁLOVÉ.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Pokyny pro zpracování monitorovacích zpráv
Hradec Králové. 9:00 – 10:00 Projektová část – obecné podmínky realizace grantových projektů, monitorovací zpráva 10:00 – 11:00 Základní vymezení.
MONITOROVACÍ ZPRÁVA Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
Pravidla publicity projektu
Integrovaný operační program – Administrace projektové žádosti a nejčastější chyby v projektových žádostech Ing. Lucie Vopěnková.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
Ukončení realizace projektů
 Kontrola přijatelnosti MAS  Administrativní kontrola MAS  Doplňování na MAS  Předání na SZIF  Kontrola přijatelnosti SZIF  Administrativní kontrola.
Způsobilé výdaje poskytovatelů sociálních služeb pro Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Seminář pro příjemce Ing. Jana Šůchová NVF. Phare 2003 RLZ Zprávy projektu: -Měsíční přehledy aktivit -Čtvrtletní technická zpráva -Čtvrtletní finanční.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Hradec Králové. -Vyplňuje se prostřednictvím aplikace Benefit7 ( zadost.cz) – elektronická MZ. zadost.cz -Přílohy k MZ se přikládají.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
PUBLICITA PROJEKTU Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj.
Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz PUBLICITA PROJEKTŮ OP LZZ.
Seminář pro příjemce v grantových výzvách 53 a 57 OP LZZ Ing. Jan Zeman / Mgr. Eva Matulová 1 Podporujeme Vaši budoucnost.
Vendula Hanzalová Publicita grantových projektů OP VK ORR, Krajský úřad Kraje Vysočina.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Administrace projektu (finanční část) Pracovní workshop pro příjemce – 2. výzva PO 1, 2. GG
PUBLICITA. Publicita Proč publicita a informovanost?  povinnost informovat cílovou skupinu a veřejnost o financování projektu ze zdrojů EU v rámci OP.
Vendula Hanzalová Publicita grantových projektů OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz Seminář k výzvě OP LZZ č. 89 – Finanční část Mgr. Lucie Kučerová, Bc. Karel Ritschel oddělení hodnocení.
Publicita v projektech. Povinná součást všech projektů spolufinancovaných z fondů EU –je předmětem kontrol Nařízení Komise č. 1828/2006 –kdo dává peníze.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
UNIVERZITNÍ INSTITUT SEMINÁŘ K OP VK VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ DOPORUČENÍ PRO PŘÍPRAVU PROJEKTŮ Zlín, budova VTP, 1. července 2009.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Procesy a pravidla finančního řízení (dle Příručky.
Pracovní setkání středních škol k připravovanému individuálnímu projektu z OP VK Finanční příprava projektu 1.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Elektronická monitorovací zpráva BENEFIT7 část
Publicita v projektech spolufinancovaných z ESF/OP LZZ.
Publicita v projektů financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost P U B L I C I T A 17. března 2010 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost P U B L I C I T A
Publicita v projektech spolufinancovaných z ESF/OP LZZ.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
1 TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Seminář pro příjemce 2. výzvy 2. GG oblasti podpory 1.1
Finanční část. Seminář pro žadatele, výzvy Předaplikační výzkum a Předaplikační výzkum pro ITI.
Seminář pro žadatele 29. července 2008, Praha Mgr. Magda Cabrnochová
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Seminář pro příjemce 4. výzvy 1. GG oblasti podpory 1.3
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Podstatné změny projektu Bc. Jana Hrazdilová Ing. Radek Rinn
MONITOROVACÍ ZPRÁVA věcná část
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část řízení projektu (seminář pro příjemce – 1. a 2. výzva)
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
Publicita v projektech
Implementace KAP v Jihočeském kraji I
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

PODSTATNÉ A NEPODSTATNÉ ZMĚNY Seminář pro příjemce 5. května 2010 Barbora Zigušková, oddělení řízení grantových schémat

Změny v projektu – v průběhu realizace projektu může dojít k odchylkám od schválené žádosti a podmínek stanovených právním aktem -všechny změny musí být pro projekt nezbytné a efektivní 1.Podstatné změny 2.Nepodstatné změny Podstatné a nepodstatné změny

1.Nepodstatné změny projektu -změny, která neovlivní dosažení cílů projektu a povinnosti plynoucí z právního aktu (schválené monitorovací indikátory) -mohou být provedeny bez předchozího souhlasu poskytovatele -příjemce o změnách informuje v nebližší monitorovací zprávě (není-li lhůta kratší) + uvede zdůvodnění

Podstatné a nepodstatné změny Typy:  Změna rozpočtu  Změna kontaktních údajů příjemce (adresa, telefon)  Změna sídla příjemce  Změna kontaktní osoby projektu a manažera projektu  Změna auditora  Změna harmonogramu realizace projektu týkající se jednotl. aktivit x nikoliv prodloužení realizace projektu (přepracovaný harmonogram)

Podstatné a nepodstatné změny  Změna smlouvy příjemce s partnerem mající charakter nepodstatné změny (kopie smlouvy)  Změna názvu subjektu (příjemce oznámí předem)  Změna ve statutu plátce DPH (ve vztahu k aktivitám projektu)  Změna statutárního zástupce (oznámení do 5 pracovních dnů + podklady prokazující změnu)  Další změny, které neovlivní dosažení MI a plnění cílů projektu

Podstatné a nepodstatné změny 2. Podstatné změny projektu -Změny, které výrazně mění charakter a obsah projektu (v klíčových aktivitách, rozpočtu) -Zakládají povinnost upravit nebo doplnit právní akt o poskytnutí podpory -Nesmí být provedeny před jejich schválením poskytovatelem a před provedením úpravy právního aktu -Partner musí odsouhlasit tyto změny před podáním návrhů změn projektu

Podstatné a nepodstatné změny -Žádost o schválení podstatné změny (včetně zdůvodnění změny + dalších dokumentů – změnový rozpočet, změnový harmonogram) musí být předložena poskytovateli nejpozději 60 PD před termínem ukončením projektu -Příjemce nesmí tyto změny provést před odsouhlasením, nelze jej provést se zpětnou platností -Změny nesmějí vést ke snížení počtu monitorovacích indikátorů, nelze navyšovat celkové způsobilé výdaje v rozpočtu

Podstatné a nepodstatné změny Typy:  Změna právní formy příjemce  Změna příjemce či názvu projektu (pouze ve výjimečných a odůvodněných případech)  Změna týkající se monitorovacích indikátorů (zrušení MI není možné) – překročení nastavené výše není podstatnou změnou, pokud nesouvisí s podstatnou změnou rozpočtu  Zapojení nového partnera do projektu (pouze ve výjimečných a odůvodněných případech)  Změna začátku realizace projektu

Podstatné a nepodstatné změny  Změna data ukončení projektu – bez nároků na navýšení finančních prostředků v případě prodloužení projektu  Změna projektového účtu – záměr změnit banku oznámit poskytovateli předem, do 5 PD od realizace změny zaslat oznámení o změně účtu + ověřenou kopii nové smlouvy o účtu  Změna smlouvy příjemce s partnerem mající charakter podstatné změny (návrh nové smlouvy s partnerem)  Odstoupení partnera v průběhu realizace projektu  Podstatná změna rozpočtu  Jakákoliv změna v případě pochybností

Podstatné a nepodstatné změny ZMĚNY V ROZPOČTU -Nesmí být porušeny podmínky finančního řízení stanovené v právním aktu -Nesmějí narušit charakter a hlavní záměr projektu -Musí být nezbytné a efektivní -Každá změna rozpočtu – podstatná i nepodstatná – musí být doložena aktualizovaným rozpočtem projektu! -Nesmí dojít k překročení závazných procentuálních limitů (v rámci podstatných i nepodstatných změn): kap. 3 Zařízení a vybavení – 25 % kap. 4 Místní kancelář – 8% kap. 5 Nákup služeb – 49 % (pokud není povolena výjimka) kap. 7 Přímá podpora – 20 %

Podstatné a nepodstatné změny -Navýšení CZV není možné!!! -Změny pouze s využitím cen a mezd v místě a čase obvyklých -Nesmějí být navyšovány položky, které byly sníženy doporučením VK -Přesun prostředků mezi kapitolami se posuzuje podle rozpočtu v právním aktu/dodatku -Podle velikosti částky rozlišujeme: 1.Nepodstatné změny rozpočtu 2.Podstatné změny rozpočtu

Podstatné a nepodstatné změny 1)Nepodstatné změny rozpočtu -Příjemce oznamuje v nejbližší MZ po provedení změny Typy:  Přesun prostředků mezi položkami uvnitř jednotl. kapitol (bez omezení, s výjimkou kap. 1 Osobní výdaje a položek křížového financování)  Přesun prostředků mezi jednotlivými kapitolami – max. do výše 15 % objemu způsobilých výdajů kapitoly, ze které jsou přesouvány

Podstatné a nepodstatné změny  Kapitola 1 může být navýšena pouze do výše 15 % objemu této kapitoly a může se tak stát pouze na základě těchto změn: -Změna pracovně právního vztahu (DPP – DPČ) -Rozdělení či sloučení schválených úvazků (stejné jednotkové ceny, případně nejnižší schválená jednotková cena) – max. 1,5 pracovního úvazku -Vytvoření nové pozice -Navýšení či snížení úvazku stávající pozice (nesmí být překročena schválená jednotková cena)  Vytvoření / zrušení položky rozpočtu, v případě, že neznamená začátek /zrušení klíčové aktivity – pokud ano, není možné!

Podstatné a nepodstatné změny 2) Podstatné změny rozpočtu -Povinnost předložit Žádost o podstatnou změnu + odůvodnění -Realizace podstatné změny rozpočtu před souhlasem poskytovatele nebo bez souhlasu = porušení rozpočtové kázně – sankce Typy:  Přesun mezi kapitolami přesahující 15 % objemu způsobilých výdajů z kapitoly, ze které jsou přesouvány  Navýšení objemu kapitoly 1 - Osobní výdaje o výše než 15 %  Navýšení položek Křížového financování  Navýšení či snížení zálohové platby

PUBLICITA

Publicita  Proč publicita a informovanost? Povinnost informovat cílovou skupinu a veřejnost o financování projektu ze zdrojů EU v rámci OP VK – Nařízení Komise (ES) č. 1828/2006 ze dne (čl ): -Příjemce je povinen zajistit realizaci informačních a propagačních aktivit na úrovni projektu -Podmínkou: každý dokument musí obsahovat informaci o financování z ESF

Publicita  Čím se musíme řídit? -Příručka pro příjemce OP VK (kapitola 11) -Manuál vizuální identity OP VK ( (stěžejní dokument, verze logotypu, ochranná zóna, velikost, barvy) -Manuál vizuální identity ESF v ČR ( -Grafický manuál vizuální identity MŠMT (

Publicita  Volba propagačních nástrojů -Zvolené nástroje a prostředky by měly odpovídat potřebám, rozpočtu a velikosti projektu -Žadatel vybírá už v žádosti – následně zakotveny v právním aktu => stávají se předmětem kontroly – při nesplnění sankce (2 % z max. výše poskytnuté fin. podpory – ostatní povinnosti) -Obsah dokumentů pro účely zajištění publicity plně v kompetenci příjemce -O průběhu publicity informuje žadatel prostřednictvím MZ (záložka v MZ B7 Publicita projektu)

Publicita  Nástroje propagačních aktivit Internet (webové stránky projektu/příjemce) Publikace, školicí a informační materiály Tiskové zprávy, články, rozhovory v regionálních sdělovacích prostředích Tiskové konference (zahájení, v průběhu projektu, ukončení) Letáky a plakáty Propagační předměty

Publicita „Příjemce je povinen informovat o spolufinancování projektů realizovaných v rámci OP VK z prostředků ESF umístěním předepsaných log a sdělení.“ a)Použít logolink (ESF, EU, MŠMT a OP VK) na všech materiálech vztahujících se k projektu. b)Použít povinné sdělení: „Investice do rozvoje vzdělávání“ c) Umístění vlajky EU a loga ESF a OP VK v místnostech, kde se konají konference/školení. d)Umístit loga EU, ESF a OP VK na zařízení a vybavení pořízeného z dotace

Publicita  Pravidla vizuální identity O finanční spoluúčasti ES, ESF a OP VK informuje příjemce zejména používáním závazných log v tomto pořadí: 1.Logo ESF s textem „Evropský sociální fond v ČR“ 2.Logo EU s textem „Evropská unie“ 3.Logo MŠMT s textem 4.Logo OP VK s textem 5.Logo ZS/příjemce (nepovinné) 6.Povinné sdělení: Investice do rozvoje vzdělávání

Publicita - Podrobný popis jednotlivých log – manuály

Publicita

 Tisk logolinků – barevný pro barevnou variantu x černobílý pro černobílou variantu (při kopírování důležitá správnost originálu)  Použití logolinků: 1) menší předměty – lze zkrácený logolink (bez MŠMT), případně zkrácený logolink bez textů u log, avšak se sloganem (vizitky, samolepící bločky apod.) 2) drobné předměty – lze zkrácený logolink i bez sloganu POZOR! Logo EU se uvádí vždy s textem!

Publicita Příklady nástrojů propagačních aktivit Prezenční listina Pozvánka Program DĚKUJI ZA POZORNOST.