Krásný úkol – věrohodné slovo? Touha po úřadu staršího: nesvatá ambice či žádoucí touha? Pastorálka kazatelů 2013, H. Brod Exegeze 1 Tm 3.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: KUŘÁCTVÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Co znamená, že je „vdechnuté Duchem“, tedy inspirované?
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_12_ Státní vyznamenání Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Plánování ve školní tělesné výchově
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Občanské soudní řízení I.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Didaktické zásady Literatura:
VY_32_INOVACE_10_HK ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Význam utkání v sportovních hrách
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
Eucharistie Křesťanská svátost.
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Individuálně vzdělávací plán
Goethe-Institut Praha S knížkou do života (Bookstart) 23. října 2017
Správa sociálního zabezpečení
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti  
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Práva a povinnosti členů rodiny
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Naučil jsem se....
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Když vás potká vyhoření
Život bez střeva , Praha.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Krásný úkol – věrohodné slovo? Touha po úřadu staršího: nesvatá ambice či žádoucí touha? Pastorálka kazatelů 2013, H. Brod Exegeze 1 Tm 3

Kandidátské podmínky pro „dohlížitele“ (staršího) dle 1 Tm 3 Bezúhonný (ANEPILÉMPTOS) Jedné ženy muž Střídmý (NÉFALIOS) Rozvážný (SÓFRÓN) Řádný (KOSMIOS) Pohostinný (FILOXENOS) Schopný učit (DIDAKTIKOS)

Kandidátské podmínky pro „dohlížitele“ (staršího) dle 1 Tm 3 Ne pijan (PAROINOS) Ne rváč (PLÉKTÉS) Vlídný (EPIEIKÉS) Smířlivý (AMACHOS) Nezištný (AFILARGYROS)

Kandidátské podmínky pro „dohlížitele“ (staršího) dle 1 Tm 3 Dobře spravuje svou domácnost Děti poslušné a počestné Ne nově pokřtěný (MÉ NEOFYTOS) Mít dobrou pověst (MARTYRIA KALÉ)

Shrnutí podmínek pro úřad biskupa 1.Kandidatura je žádoucí (iniciativa ze „zdola“ i se „shora“ – Tit 1, 1 Tm 5,22) 2.Jednoznačný důraz spočívá na tom „kdo je“ – nikoliv na to „co dělá“ 3.Pouze 2 oblasti jsou služebné aktivity (pohostinnost a schopnost učit) 4.Vyžadovány jsou osobní morální kvality a schopnost morálně obstát ve vztazích 5.Nároky na staršího jsou totožné s nároky na jakéhokoliv věřícího Jediná krátkodobá překážka – ne nově pokřtěný znamená DIDAKTIKOS „učitelský úřad“ či všekřesťanskou povinnost „buďte vždy připraveni dát odpověď z naděje, kterou máme“? (1Pt 3,15, Ef 6,17 aj)

Shrnutí podmínek pro úřad biskupa 5)Nároky na kandidáta jsou (úmyslně) téměř totožné s požadavky na jakoukoliv veřejně činnou funkci v antickém řecko-římském světě Citace: Onosander; Soranos z Efezu (viz na konci) 6)Po kandidátovi se nežádají další specifické duchovní předpoklady ani duchovní obdarování (krom toho, že „chce“) Co Sk 6? Závazné pravidlo pro církve? Či ideál, který v PE Pavel nevyžaduje? Bůh sám poté obdaruje, jak je třeba (2 Tm 1,6), důležité je povolání (Ef 4,7nn)

Myšlenky na závěr… Trvalé nebezpečí „předuchovnění“ požadavků pro kandidáty do staršovstva. Trvalé nebezpečí přehlédnutí morálních požadavků jako „málo duchovních“. Otázka „kdo“ (v charakteru a ve vztazích) je více než „co“ (v činnosti ve sboru). Krásný úkol – Kristus pověřuje a zmocňuje. „Všecko mohu v Kristu, který mi dává sílu“ (F4, 13)

Odkazy na antickou literaturu Některé podmínky pro kandidáta do funkce římského vojenského generála: „moudrost, sebeovládání, nepřítomnost lačnosti po penězích, není ani vysokého ani příliš nízkého věku, ušlechtilost přesvědčení (charakteru)…“ Onosander, De imperatoris officio (podobně: Lucianus, De saltatione 81)

Odkazy na antickou literaturu Požadavky pro porodní báby, mj.: „láska k práci (kvůli trpělivosti) počestnost (protože jí leckdy jsou svěřena soukromá tajemství) neúplatnost (aby pro peníze nepodala prostředky k interupci)“ Soranos z Efezu (Sorani Gyneciorum liber)

Odkazy na raně křesťanskou literaturu „Der Hirt, der als bischof und Oberster im Presbyterium, in der Kriche, in allen Geleinden einsetzen wird, muss ohne Tadel sein, nicht verstrickt in irgend etwas, fern von allem Bosen, ein Mann nich unter funfzig Jahren… Wenn moglich soll er wohlunterichtet und ein Lehrer sein, wenn er aber nich gebildet ist, soll er doch im Worte Gottes bewandert und desselben kundig sein und soll sich in vorgeruckten Jahren befinden. Er sei wachsam, kesuch, ehrenhaft und charakterfest, er sei nicht unruhigen Sinnes, nicht dem Wein ergeben und kein Verleumder, sonder er soll vertraglich sein und nicht zankisch, nicht Geld lieben und nicht ein Neuling sein, in seinem Bewusstsein als Christ, dass er sich nich uberhebe und dem Gericht des Satans verfalle. Denn jeder der sich uberhebt, soll gedemutigt werden. So beschafften muss also ein Bischof sein: ein Mann, der ein Weib genommen hat, der sein Hauswesen vortrefflich verwaltet…“ Syrská Didaskalia (IV, 13,3nn) citováno z Roloff, EKK…

Odkazy na raně křesťanskou literaturu „Křesťané se neliší od ostatních lidí ani původem ani řečí ani způsobem života. Nemají vlastní města, nemluví zvláštní řečí, nežijí odlišným způsobem. Jejich učení není výsledkem přemýšlení zvídavých lidí, ani nehájí lidskou nauku, jako je tomu u některých. Bydlí, jak každému bylo souzeno, v městech helénských i barbarských. V odívání a jídle se přizpůsobují domácím zvykům. Co se týče života, dávají neuvěřitelný příklad vzorného života. Mají vlastní vlast, avšak žijí jako cizinci. Cizina je jim vlastí a vlast cizinou. Žení se jako ostatní, rodí děti, avšak narozené děti neodhazují. Mají společný stůl, ne však lůžko. Mají tělo, nežijí však podle přání těla. Žijí na zemi, bydlí však v nebi. Poslouchají daných zákonů, způsobem svého života však vítězí nad zákony. Všechny milují a ode všech jsou pronásledováni. Neznají je a přece je odsuzují… Pomlouvají je a oni podávají důkaz své spravedlnosti. Zlořečí jim, a oni žehnají. Ubližují jim a oni to považují za čest.“ List Diognetovi (autor snad Justin; začátek 2. stol.po Kristu)