NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_15_ČSR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od druhé republiky k protektorátu
Advertisements

Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl12
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
Život za První republiky
13. TVÁŘ ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Vznik Československé republiky
Obrana demokracie v ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
III/2 XVI.1 9. C
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Mnichovská dohoda Petr Machala.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová 30. a 40. léta v ČSR VY_32_INOVACE_1B11.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Mnichovská konference Název sady: Moderní dějiny 1914.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vznik Československé republiky Téma: Člověk a jeho svět -
Česká republika - Ostrava VY_32_INOVACE_28_Ostrava Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
S AMOSTATNÉ Č ESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_11_Československá republika.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
Česká republika - Plzeň
Druh učebního materiálu
Druh učebního materiálu
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Dějiny ČR Vynálezy mění svět
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_01_ Dopravní značky
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Česká republika – České Budějovice
Česká republika - Kutná Hora
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_01_ Římské číslice
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_14 Domov, vlast
Zánik první republiky.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_17_Komunismus
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_02 Podzim
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI – 1. část
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_19_ Test 1
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_44_Karel Čapek
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_14_MNICHOVSKÁ DOHODA
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_11_ Zlomky
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_22_INOVACE_02_29_Číslovky
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_49_Povrch krychle a kvádru
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_22_INOVACE_02_20_Dny v týdnu 1
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_15_ČSR TEMA : Vlastivěda 5. ročník ČÍSLO PROJEKKTU: 2674/21/7.1.4/2011

 Materiál slouží jako doplněk učiva v rámci tématu Dějiny České republiky.  Materiál slouží k procvičení učiva ČSR.  Vytvořeno jako DUM do předmětu vlastivěda pro pátý ročník základní školy.  Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru.  Materiál byl vytvořen a pilotován v prvním pololetí školního roku 2012/2013.

Skládala se ze čtyř zemí :  1. Čechy  2. Morava, Slezsko  3. Slovensko  4. Podkarpatská Rus

 ČSR /první republika/ - demokratický stát, v čele prezident.  Zvolen T. G. Masaryk /potom zvolen ještě třikrát/.  Základem státu se stala nová ústava = rovnoprávnost všech bez rozdílu majetku, náboženství, národnosti.  Ženy měly plnou rovnoprávnost s muži!

 Bylo postaveno mnoho průmyslových závodů /Baťovy závody ve Zlíně, známé po celém světě -,,baťovky,,/.  Zlepšení životních podmínek dělníků – pracovali 8 hodin denně.  Zemědělství – velkostatky rozděleny drobným rolníkům.  Nejznámějšími produkty byly : pivo, cukr, chmel.

Kultura  Velký rozvoj ve vědě, kultuře, školství, technice.  Vznikala soukromá divadla – Osvobozené divadlo /Voskovec, Werich, Ježek/.  Spisovatel – Karel Čapek – blízký přítel Masaryka.  Život lidí : výlety, biograf, rozhlas, pracovalo se i v sobotu.

Zánik ČSR  Vztahy s našimi sousedy byly vypjaté, zvláště s Německem.  V roce 1933 u moci nacionalisté /nacisté/ v čele Adolf Hitler.  Už v roce 1938 Hitler vyhrožoval válkou, získal na svoji stranu Velkou Británii a Francii.  V roce 1938 – Mnichov /schůzka Hitlera s představiteli Itálie, Francie, Anglie/.  Bez přizvání zástupců z ČSR se dohodli, že pohraniční území /Sudety/ budou připojeny k Německu.  ČSR postupně přestalo existovat!

 1. Z kterých území se skládala ČSR?  2. Kdo byl zvolen prvním prezidentem?  3. Co bylo základem státu?  4. Jaký byl život za první republiky?  5. Co se stalo v září roku 1938 v Mnichově?

 1. Čechy, Morava a Slezsko, Slovensko, Podkarpatská Rus  2. Masaryk  3. ústava  4. ne všem se žilo dobře, pracovní doba – 8 h, práce i v sobotu, v neděli- výlety, rozhlas, kino 5. Německo, VB, Fr, Anglie se dohodli, že Sudety budou připojeny k Německu