Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 12. Vypilování a slícování kostky Název sady: Tematické a souborné práce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 3. Navrtávání a vrtání (kostka) Název sady: Tematické a souborné práce.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor:Chaloupka Jiří Název:Úhelník Tematická oblast:Ruční zpracování kovů Ročník:1. r očník obor automechanik.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 16. Seznámení s postupem tvorby programu na CNC soustruhu HURCO Název.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 14. Nepředepsané geometrické tolerance a všeobecné tolerance Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 3. Seznámení s programem Autodesk „Inventor“ – CAD Název sady: CNC.
Název učebního materiálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je (doplňte jméno a příjmení autora). Dostupné z Metodického portálu.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 18. Výrobní výkres a jeho náležitosti Název sady: Technická dokumentace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 7. Olemování řezby arabeskou Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 6. Přenos modelu mezi programy „Inventor“ a „EdgeCAM“- základní nastavení.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 10. Výroba speciálních tvarových čelistí pro rytecké upínací zařízení Název.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 AnotaceVyhrubování.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 4. Ruční řezání závitů vnějších i vnitřních (kostka) Název sady: Tematické.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 3. Pomůcky a zásady kreslení Název sady: Technická dokumentace pro 1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 9. Výroba ryteckého kladívka Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 2. Využívání rytectví v praxi Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_12_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:
19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2
18. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.1
13. Použití nářadí na montáž zbraní
6. Pilování tvarových ploch
20. Základní práce se dřevem
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Yvona Záhorovská
2. Řešení konstrukcí čar a křivek Technická dokumentace pro 1. ročník
11. Šroubové a kolíkové spojení
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Název: Výroba stahováku ložisek Autor: Pavel Moravec
20. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.3
6. Výroba půlkulatého rydla
5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník
VY_32_INOVACE_659_SOUBORNÁ PRÁCE Název školy
13. Přenášení motivu na materiál pomocí běloby a kopírovacího papíru
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Řezání vnitřních závitů
18. Vroubkování na částech zbraně (spoušť, kohout, rybina)
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Puškohledy – konstrukce
2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
7. Vypilování a slícování (čistič drážek)
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
19. Výroba spoušťové desky a spouště (pistole flobert)
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor: Chaloupka Jiří
8. Výroba jednoduché zámkové desky
Zpracování drátu I Háček na tabuli
Zpracování plechu I Podstavec pod hrnec
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Název: Výrobní postup hrací kostky Autor: Adam Burda
15. Výroba spouště a spoušťové desky (perkusní zbraně)
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 12. Pauzování
Zpracování plechu I Podstavec pod hrnec
8. Ostatní chemické výpočty Obecná a anorganická chemie
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 20. Zdobení zbraně
13. Výroba kohoutu (Flobert)
Vrtání v praxi VY_32_INOVACE_15_295
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
1. Měření a orýsování materiálů
MĚŘENÍ II. MIKROMETR VY_32_INOVACE_30_600
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
9. Řezba plošných arabesek
Transkript prezentace:

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 12. Vypilování a slícování kostky Název sady: Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při pilování a slícování více částí. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Odborný výcvik na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na tématický celek vypilování a slícování. 2

VŠEOBECNÁ BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI PRÁCI NA PRACOVIŠTI Na pracoviště přijít včas a řádně upraven Vždy používat ochranné pomůcky Při práci dodržovat kázeň a pořádek Nářadí používat pouze k účelu k němuž slouží Na konci směny vrátit všechno vypůjčené nářadí Vždy před koncem směny po sobě uklidit

UKÁZKA USTROJENOSTI NA PRACOVIŠTI

ZADÁNÍ PRÁCE: šroubové a kolíkové spojení Dle výkresové dokumentace vypilujte a slícujte kostku.

CO MUSÍTE PŘED ZAČÁTKEM PRÁCE UDĚLAT: Připravit potřebné nářadí, které konkrétně? Rýsovací jehlu Ocelové pravítko Vrták Kličku na vrtačku Pilník Jehlové pilníky Pilku na železo

PŘÍPRAVA MATERIÁLU Na obdrženém materiálu je nejdříve potřeba udělat povrchovou úpravu a následně orýsování míst k řezání.

ŘEZÁNÍ Po orýsování můžete ruční rámovou pilkou rozřezat materiály na jednotlivé části.

VRTÁNÍ Po nařezání materiálu můžete začít s pilováním vnějších rozměrů. Pozor však na dodržení jednotlivých tolerancí. Následovně je zapotřebí orýsovat vnější rozměry. Vzhledem k velkému množství odebíraného materiálu je důležité zvolit vhodný způsob, jak docílit výsledného požadovaného tvaru.

VRTÁNÍ Toho můžete docílit třeba tak, že si materiál předvrtáte..

SPRÁVNÝ POSTUP ODSTRANĚNÍ MATERIÁLU Tato metoda není zcela efektivní, neboť Vám stále zůstane velké množství materiálu k odstranění. Mnohem lepší metodou je materiál jen částečně předvrtat, po krajích vyřezat zářezy a přebytek materiálu na závěr odseknout sekáčem. Posléze zbývá pouze vypilovat vnější rozměry dle požadovaných tolerancí. Zde záleží jen na tom, jak velký přídavek si zvolíte při základním opracování.

SPRÁVNÝ POSTUP ODSTRANĚNÍ MATERIÁLU Obrázek správného postupu odstranění přebytečného materiálu. Použití plochého sekáče - - -

Pilování vnitřních rozměrů

PILOVÁNÍ DALŠÍCH ČÁSTÍ Jestliže již budete mít vypilované obě části na rozměry, můžete pokračovat na další – vnitřní části. Pro rychlejší zvládnutí práce doporučuji opět místo pilování přebytečné části se zanecháním přídavku na rozměru odříznout ruční rámovou pilkou a následně přídavek odpilovat tak, aby byla třetí část přesně na rozměr.

ZPRACOVÁNÍ TŘETÍHO DÍLU KOSTKY

POSTUP ZPRACOVÁNÍ ČTVRTÉ ČÁSTI Poslední, čtvrtou část obrobte obdobně jako první dvě části. Opět dávejte pozor na rozměry, neboť všechny čtyři díly musí být slícovány tak, aby do sebe zapadly bez vůle a zároveň přesahu.

PILOVÁNÍ ČTVRTÉ ČÁSTI

LÍCOVÁNÍ Po dokončení poslední části přichází na řadu kompletace. Pokud jste pracovali správně, měli by jste vsuně poskládat všechny části dohromady. V případě, že se tak nedaří a máte ještě možnost díky toleranci, můžete dodatečně kusy slícovat. Nepoužívejte však pro lícování velké pilníky, ale pouze jehlové.

ODEVZDANÝ VÝROBEK

KONTROLNÍ OTÁZKA Popište správný postup odstranění velkého množství materiálu.

Zdroje pro textovou část OUTRATA, Jiří. Technologie ručního zpracování kovů: pro 1. ročník OU a UŠ kovodělných oborů. 3.SNTL: Nakladatelství technické literatury, n. p. Spálená 51, Praha 1, 1982, 192. ISBN

Seznam zdrojů pro použité obrázky Veškeré obrázky a fotografie obsažené v této prezentaci jsou mé vlastní tvorby. 22