Vzácná onemocnění – úhrady péče a budoucnost z pohledu Ministerstva zdravotnictví Ing. Petr Nosek 21. listopad 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Domácí násilí a veřejné zdravotní pojištění Nárok, regresy, data, budoucnost?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
OCHRANA SPOTŘEBITELE V PRÁVU EU ČÁST 2 VŠFS Praha 2016.
LOGISTIKA NOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY TELČ CERMAT - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Právní postavení českého lékaře z pohledu Výboru pro zdravotnictví PSP ČR R. Vyzula
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Porada ředitelů krajských škol a školských zařízení Kořenov, 26. září 2013.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
IROP předpokládaná podoba implementace.
REGULACE LÉKOVÉHO TRHU, POTŘEBNÉ LEGISLATIVNÍ ZMĚNY PODVÝBOR PRO EKONOMIKU VE ZDRAVOTNICTVÍ, ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ A LÉKOVOU POLITIKU - PRAHA,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_11.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Ing. Ladislav Friedrich, CSc. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Nákupy léčivých přípravků a zdravotnických prostředků do nemocnic.
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
(pro jednání výboru pro zdravotnictví)
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Zákon o sociálním podnikání
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
Integrace VISION a VIS Mail do NS-VIS – VIS Mail fáze II projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
Regionální environmentální centrum ČR
Hlavní město praha a integrace cizinců
31 Základní typy zdravotnických systémů
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Kde vzít na platy lékařů?
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Strategie Ministerstva zdravotnictví ČR při rozvoji informační základny MUDr. Svatopluk Němeček, MBA Ministr zdravotnictví ČR.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Příprava programového období 2014–2020
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
METODIKA POUŽITÍ KRITÉRIÍ PŘI ZUŽOVÁNÍ POČTU LOKALIT RNDr
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
ministr práce a sociálních věcí
Ing. Stanislava Správková
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
EVROPSKÁ UNIE.
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice
Model intenzivní podpory
Život bez střeva , Praha.
Model intenzivní podpory
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
„Role pacientů a pacientských organizací na MZ“
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

Vzácná onemocnění – úhrady péče a budoucnost z pohledu Ministerstva zdravotnictví Ing. Petr Nosek 21. listopad 2012

Kolik stojí pacienti se vzácnými nemocemi Příklady:  Fabryho choroba – průměrná úhrada cca 4 mil. Kč ročně  Gaucherova choroba - průměrná úhrada cca 4,4 mil. Kč ročně  „Jiné vzácné metabolické vady“ - průměrná úhrada cca 3,5 mil. Kč ročně  Plicní arteriální hypertenze - průměrná úhrada cca 0,8 mil. Kč ročně  Chronická obstrukční plicní nemoc - průměrná úhrada cca 2,1 mil. Kč ročně  atd … Zdroj: VZP 2010

Úhradová vyhláška 2013 Základní principy:  Rezervy zdravotních pojišťoven jsou vesměs vyčerpány, nelze proto očekávat nárůst prostředků  Obecně máme snahu prostřednictvím Úhradové vyhlášky napravovat neopodstatněné historické rozdíly  Centrová péče a potažmo tedy i léčba vzácných onemocnění nicméně zůstávají prioritou.

Prioritou je zejména léčba v diagnostických skupinách:  Revmatologie  Roztroušená skleróza  Plicní hypertenze Kde dojde v úhradové vyhlášce k navýšení na 108% počtu unikátních pojištěnců léčených k Úhradová vyhláška 2013

K navýšení však dojde i v diagnostických skupinách:  Fabryho choroba  Gaucherova choroba  Niemen-Pickova choroba  Mukopolisacharidóza I  Mukopolisacharidóza II  Mukopolisacharidóza VI  Pompeho choroba  Hyperamonie u dětí s dědičnou poruchou metabolismu  Dědičná tyrozinemie typu I a to na 102% počtu unikátních pojištěnců léčených k Úhradová vyhláška 2013

Budoucnost úhrad léčby vzácných chorob - východiska Východiska pro uvažování nad budoucností úhrad za léčbu vzácných onemocnění:  Technologický pokrok v medicíně akceleruje  Populace stárne a tudíž stoupají náklady i bez příchodu nových technologií  V dohledné době se nedá očekávat zásadní nárůst prostředků v systému veřejného zdravotního pojištění Řešení – Health Technology Assesment (HTA)

HTA HTA:multidisciplinární proces, který shromažďuje a hodnotí informace o medicínských, sociálních, ekonomických a etických dopadech používání zdravotnických technologií. HTA sestává z fáze:  hodnocení (assessment) - zhodnocení posuzované technologie na základě existujících důkazů („věda“)  posouzení (appraisal) - rozhoduje o zařazení do úhrady v.z.p. s ohledem na výstupy hodnocení („politika“)  rozhodnutí (decision) – implementace výsledku posouzení do v.z.p. („realizace“) základní východiska:  samostatnost a nezávislost fází  oddělení orgánu, který hodnotí od toho, který posuzuje  zakotvení HTA jako povinného předstupně vybraných technologií do v.z.p. a jako nástroje revize již hrazených  zaměření na rešerše hodnocení vybraných zahraničních agentur  snaha o minimální nároky na státní rozpočet

Stav zavádění HTA v ČR  článek č. 15 směrnice 24/2011/EU Evropského parlamentu a Rady (o uplatňování práv pacientů v přeshraniční zdravotní péči) o spolupráci členských států v oblasti HTA a vytvoření evropské sítě ( )  neformální skupina na MZ připravila návrh základního rámce (metodika a manuály, pilotní provoz, implementace do legislativy)  příkazem ministra č. 6/ 2012 „HTA v rámci systému v.z.p.“ je zřízena:  Rada HTA (pracovníci MZ)  poradní orgán ministra  příprava veřejné zakázky a řízení práce realizátora zakázky  návrh legislativního zakotvení HTA  Komise pro zdravotnické technologie (MZ, ZP, OS, veřejnost)  červenec 2012 – AHCM s.r.o. vyhrává VŘ  září – dodání metodiky a manuálů  prosinec – pilotní ověření postupů ve všech oblastech  2013 zapracování HTA do legislativy  2014 HTA jako brána vstupu nové a nákladné technologie do v.z.p.

Procesní mapa HTA hodnocení technologie  čistě odborná fáze (hodnocení medicínské, farmakoekonomické, ekonomické, sociálních konsekvencí,....¨)  na MZ nezávislý „úřad“ koordinující fázi hodnocení a spolupracující na fázi posouzení (Rada HTA → HTA Centrum, jako organizační součást Kanceláře zdravotních pojišťoven) posouzení technologie  „polická“ fáze - o technologii a její společenské potřebnosti hlasují zástupci odborné i laické veřejnosti (zohlednění veřejného zájmu, přínosů/nákladů a implicitní či explicitní hranice ochoty platit)  organizační součást Ministerstva zdravotnictví (Komise pro zdravotnické technologie) rozhodnutí o technologii  implementace posouzení do procesu stanovení výše a podmínek úhrady technologie z v.z.p.; pro každou technologii jiná podoba implementace  SÚKL pro léčiva (a zdravotnické prostředky), MZ – Seznam výkonů, DRG,....

Proces HTA Žádost „ Úřad “ Implementace posouzení závěrečná zpráva s doporučením ( doplnění, hearing ) dva expertní posudky Komise pro zdravotnické technologie při MZ fáze hodnocení fáze posouzení fáze rozhodnutí

Děkuji za pozornost! Ing. Petr Nosek náměstek ministra pro zdravotní pojištění Ministerstvo zdravotnictví ČR