Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Strategie Ministerstva zdravotnictví ČR při rozvoji informační základny MUDr. Svatopluk Němeček, MBA Ministr zdravotnictví ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Strategie Ministerstva zdravotnictví ČR při rozvoji informační základny MUDr. Svatopluk Němeček, MBA Ministr zdravotnictví ČR."— Transkript prezentace:

1 Strategie Ministerstva zdravotnictví ČR při rozvoji informační základny
MUDr. Svatopluk Němeček, MBA Ministr zdravotnictví ČR

2 Strategie Ministerstva zdravotnictví ČR při rozvoji informační základny
I. ÚVOD České zdravotnictví nutně potřebuje data, má-li plánovitě čelit výzvám, které před ním stojí

3 Realita budoucnosti českého zdravotnictví
Nevyhnutelné budoucí výzvy Realita budoucnosti českého zdravotnictví Péče o rychle stárnoucí populaci = vyšší počet vážných nemocí = vyšší náklady Prodlužující se délka života = vyšší počet déle žijících pacientů = vyšší náklady jako „cena za úspěch“

4 Stárnutí české populace je realita
Osoby > 60 let Počty Podíl (%) Osoby > 65 let Počty Podíl (%) Zdroj: Český statistický úřad,

5 Střední délka života v letech
Prodlužování doby života je rovněž realita Střední délka života v letech Zdroj: Český statistický úřad,

6 Prodlužujeme život pacientů = platíme cenu za tento úspěch
Prodlužování doby života je rovněž realita Prodlužujeme život pacientů = platíme cenu za tento úspěch České zdravotnictví tak čelí a nevyhnutelně bude čelit dvojímu tlaku Bude přibývat nových onemocnění, zejména z důvodu stárnutí populace. Lepší výsledky léčby zvyšují náklady sekundárně: déle se o pacienty musíme postarat, pacienti mají čas vyvinout další choroby. Naší šancí je důraz na prevenci a plánovitý rozvoj kapacity zdravotní péče – ideálně na podkladě reprezentativních dat.

7 ? ? Zlepšujeme se, ale dosud jsme nedohnali vyspělou Evropu
ČR se pozitivně zlepšuje oproti bývalým zemím „východního bloku“. Nicméně stále máme co zlepšovat, a bez dalších investic to nepůjde. ? Zdroj: OECD (2015), Health at a Glance 2015: OECD Indicators, OECD Publishing, Paris. DOI:

8 Závěr I. Resort nelze řídit pouze na základě zahraničních reportů a zpráv, jako např. již uvedený obrázek z OECD. Zahraniční data jsou jistě cenná pro srovnání, avšak vždy jsou velmi retrospektivní, až historická … a nadto je otázkou, jak a z jakých zdrojů se mimo ČR dostávají. Potřebujeme nutně vlastní a aktuální data !

9 Závěr II. Výše uvedené problémy zdravotnictví data sama o sobě nevyřeší, bez nich ale není možné plánovitě připravit kapacity. Přitom v současnosti čelíme až zoufalému nedostatku kvalitních dat. Proto je rekonstrukce zdravotnického informačního systému jednou z hlavních priorit současného vedení MZ ČR.

10 Přijatá a probíhající opatření směřující
Strategie Ministerstva zdravotnictví ČR při rozvoji informační základny II. Přijatá a probíhající opatření směřující k rekonstrukci Národního zdravotnického informačního systému (NZIS)

11 Opatření I. Restrukturalizace ÚZIS ČR
Ústav zdravotnických informací a statistiky má nový management a zásadně mění svoji aktivitu a rozsah služeb pro resort. Nově zavádíme zpravodajství pro regiony Budujeme nové resortní ekonomické zpravodajství Usilujeme o redukci tzv. výkazů – tedy o redukci administrativní zátěže Budujeme novou základnu pro indikátory kvality

12 Opatření II. Legislativní zázemí
Významným krokem k funkčnosti NZIS je zajištění reprezentativních dat, a to i legislativními kroky. Zejména jde o novelu z. 372 o zdravotních službách umožňující analýzu dat zdravotních pojišťoven a referenční registraci zdravotnických profesionálů.

13 Opatření III. Projekt DRG Restart
Projekt DRG Restart směřuje k obnově špatně nastaveného a selhávajícího systému DRG v ČR. Projekt sleduje jako nosný cíl vybudování dlouhodobě udržitelné datové, informační a personální základny pro optimalizaci a kultivaci systému úhrad lůžkové péče. Projekt je plánován na období 2014 – 2018.

14 Základní principy pro „nový DRG systém“ ČR
Opatření III. Projekt DRG Restart Základní principy pro „nový DRG systém“ ČR Respekt k standardizovaným diagnostickým a léčebným algoritmům Vybudování reprezentativní datové základny Exaktní a reprodukovatelná metodika Princip odborné oponentury Transparentnost komunikace

15 ! Opatření III. Projekt DRG Restart
SMYSL PROJEKTU: Když chceme správně, transparentně a spravedlivě ocenit jakoukoli službu, tak musíme vědět Kde a kdy je poskytována DRG Restart Kdo ji poskytuje a komu Jak strukturovaná služba to je V žádném z těchto bodů nemáme standardizované metodiky a data Jaká je nákladovost dílčích procesů ! Jaké jsou celkové náklady služby

16 Dosavadní výsledky projektu DRG Restart
Opatření III. Projekt DRG Restart Dosavadní výsledky projektu DRG Restart Ustavení sítě referenčních nemocnic Zajištění financování práce referenčních nemocnic Vývoj a publikace standardizované metodiky oceňování hospitalizačních případů První verze klasifikace hospitalizačních procedur Příprava na zahájení sběru referenčních dat v r. 2016

17 Data na podporu a řízení prevence
Opatření IV. Data na podporu a řízení prevence Nově nastartoval Národní akční plán „Screeningy“ – tedy akční plán podporující sekundární prevenci vážných chorob Ustavení Národní řídící rady pro tuto oblast – rady složené ze zástupců plátců, odborných společností, MZ ČR Pokračující podpora běžících screeningů Otevřený prostor pro pilotní projekty, inovace

18 Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "Strategie Ministerstva zdravotnictví ČR při rozvoji informační základny MUDr. Svatopluk Němeček, MBA Ministr zdravotnictví ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google