Porada pro ÚÚP dne 11.6.2013 Poznatky z oblasti ÚPČ Ing. Gabriela Šípková Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Advertisements

Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Evidence územně plánovací činnosti systém ILAS
Řešení rozporů § 4 odst. 7 stavebního zákona a § 136 odst. 6 ve spojení s § 133 správního řádu Ing. Tomáš Sklenář.
Pořizování územního plánu (vztah k dotčeným orgánům)
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
Stavební zákon a územní plánování
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Pořizování územního plánu
č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Novela stavebního zákona
1 Stavební zákon - účast veřejnosti Jitka Bělohradová.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Právo životního prostředí I.
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 1. část Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Stavby v nezastavěném území
Lhůta pro pořízení územní studie
Umisťování staveb.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Řešení rozporů § 4 odst. 7 stavebního zákona a § 136 odst. 6 ve spojení s § 133 správního řádu Ing. Tomáš Sklenář.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Zkrácený postup pořizování aktualizace ZÚR
územního plánování na obcích v roce 2007
Územní plán Liberec.
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Územní opatření o stavební uzávěře
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Transkript prezentace:

Porada pro ÚÚP dne Poznatky z oblasti ÚPČ Ing. Gabriela Šípková Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu

Seznámení se s aplikací vybraných ustanovení novely stavebního zákona v praxi CÍL

§ 4 odst. 4 SZ DO je vázán svým předchozím stanoviskem nebo závazným stanoviskem V téže věci navazující stanovisko může DO uplatnit pouze na základě nově zjištěných skutečností, které nemohly být uplatněny dříve tzn. podstatně se změnily podmínky, za kterých bylo původní stanovisko vydáno Kontinuita stanovisek

Ustanovení speciálního zákona na jehož základě uplatňuje příslušný DO stanovisko (v případě působnosti ministerstva a kraje k téže ÚPD i ustanovení o působnosti) Věcné podmínky, které odpovídají podrobností projednávané ÚPD nebo souhlas Odůvodnění souhlasu nebo každé z uplatněných podmínek Podklady z kterých vycházel Úvahy, kterými se řídil při hodnocení podkladů Uvést ustanovení zákona o které DO věcně každou podmínek opírá Dotaz na úřad vlády: Co má udělat pořizovatel když dostane nezákonné stanovisko? Odp.: Vyvolat rozpor Obsah stanoviska

§ 18 odst. 5 SZ: Nezastavěné území = vše co není zastavěné území a zastavitelná plocha Stavby a zařízení musí být v souladu s charakterem území (dáno skladbou ploch, nesmí do území vnášet nové dominující plochy, v souladu s požadovaným charakterem území dle § 18 odst. 5 – cíle ÚP Stavba, zařízení, jiné opatření = vše co se umisťuje (ve smyslu SZ) Pokud ÚP nevylučuje je třeba brát v potaz i ZÚR Nelze zakázat záležitosti republikového charakteru

Diskuze o „výslovně vyloučeno“ – je třeba výslovně vyloučit vše? Pokud v ÚP není výslovně napsáno, že je to nepřípustné, tak pak je možné vést územní řízení (tam se zjišťuje zda stavba může nebo nemůže být) § 18 odst.5 – problém by mohl nastat v případě snahy obce „vyloučit“ např. TI republikového významu na základě charakteru území – celostátní síť nelze vyloučit!!! TI nebo DI lokálního významu může obec zakázat, nadmístního pouze ze souhlasem nadřízeného orgánu Plán TI (republikového významu) bude vydáván vládou formou nařízení Od myšlenky k realizaci TI by mělo být 3 – 3,5 let

§ 44 odst. 1 SZ: O pořízení ÚP rozhoduje Zastupitelstvo (z vlastního podnětu, na návrh orgánu veřejné správy, na návrh občana obce, fyzické nebo právnické osoby, která má vlastnická nebo obdobná práva k pozemku a na návrh oprávněného investora) Oprávněný investor: správce nebo provozovatel veřejné dopravní nebo veřejné technické infrastruktury DO může dát podnět taky na změnu ÚP, ale u změn pozor na úhradu nákladů Proces pořízení ÚP

Základní informace : § 20 SZ Od na webu musí být celý ÚP DO nemá nárok na zapůjčení ÚPD, má nárok nahlížet Zveřejňování písemností

v odůvodněných případech nebo z podnětu DO uloží Zastupitelstvo v Zadání zpracování variantního řešení ÚP DO (§47 odst.2) neposuzuje, ale uplatňuje vyjádření s požadavky DO je poskytovatelem údajů: o omezení v území, o hodnotách v území a o záměrech v území Zadání ÚP

§ § 25 a 30 SZ: Není právně závazná Zastupitelstvo ji neschvaluje = nezasahuje do ní Zpracovává ji autorizovaná osoba Lze se od ní odklonit – musí být zdůvodněno Evidence ÚPČ – podmínka při využití ÚPD – pokud údaje v Evidenci nejsou NEPOUŽÍVÁ SE K obsahu ÚS je možné se „bránit“ až v rámci územního řízení ÚS nelze dát do přílohy ÚPD – její řešení musí být převzatu do obsahu ÚP Územní studie

Úhrada nákladů změn ÚP vydaných aktualizací ZÚR a úhrada nákladů při pořizování aktualizace ZÚR: § 42 odst. 6: „vynucené“ zrušení ZÚR (v rozporu s PÚR) – musí být jednoznačně prokazatelné náklady § 42 odst.7: z vyhodnocení URÚ a aktualizace – aktualizace ZÚR vyvolaná PÚR – náklady hradí ministerstvo, pokud to není ve prospěch kraje (pro ÚP platí stejně – pokud to není ve prospěch obce)

Úprava dokumentace Upravení návrhu podle výsledků projednání: a) úprava, b) podstatná úprava, c) celkové přepracování Podstatná úprava: každá, kde došlo ke změně ve vztahu k veřejným zájmům a vlastnickým právům = koná se veřejné projednání – všichni se vyjádří pouze k tomu co se změnilo Vypuštění zastavitelné plochy není podstatná úprava, přidání ano

Změna ÚPD Vyhodnocení účelného využití - MMR dodá příklady výpočtů Změna se vyhotovuje v rozsahu měněných částí Změna pouze nad právním stavem!!! V právním stavu musí být i hlavní a koordinační výkres Aktualizace zastavěného území – změnou Změna se pořizuje ve struktuře původního ÚP Právní stav po vydání poslední změny: SÚ musí vycházet z právního stavu Nelze pořizovat další změnu pokud není právní stav!!!

Vydání ÚP (§ 54 SZ) Zastupitelstvo obce: vydá ÚP, zamítne ho nebo vrátí s pokyny pořizovateli k úpravě a novému projednání ÚP nabývá účinnosti 15 dnem po dni oznámení veřejnou vyhláškou Pořizovatel oznámí DO vydání ÚP a místo kde je možno do něho nahlídnout

D Ě K U J E M E Z A P O Z O R N O S T Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu